Забравете за вашата пенсия, ако инвестирате във взаимни фондове

08.02.2015 | 12:00
по статията работи: econ.bg
Интервю с Роберт Ролих, международен публичен лектор и автор на системата „Машина за пари за милионери“
Забравете за вашата пенсия, ако инвестирате във взаимни фондове
Снимка: Роберт Ролих
- Какво ще кажете за застрахователните продукти? Преди да дойда на вашия семинар бях сигурна, че застраховката живот е нещо добро...

Да, така е. Ако имате подходящата полица. И трябва да имате застраховка живот, със сигурност. Но проблемът е, че повечето животозастрахователни полици са комбинирани с инвестиране във взаимни фондове. Повечето хора дори не осъзнават това, тъй като не четат дребния шрифт. И нека ви кажа от мой личен опит какво се случва с парите ви, когато сте собственик на продукт, подобен на този.

Преди около 8 години, когато все още имах доверие на финансовите консултанти, купих няколко полици. Една от тях е любимият ми пример. Съветникът ми каза, че тъй като вече имам застраховка живот от друга компания, трябва да си взема тяхна полица, която е 99% инвестиция в глобални взаимни фондове - така че следвате представянето на глобалната икономика - и само 1% от премията отива в застраховка. Заради данъчните привилегии, които застрахователните продукти ми дават, ще имам добра инвестиция, която ще бъде много сигурна и ще ми донесе добри печалби. Звучи добре. Тъй като имах много други инвестиции, вложих само 110 евро на месец в този продукт.

Имах късмет - времето беше страхотно. Пазарът падна рязко, до 50% от стойността си и месечните ми инвестиции купуваха повече и повече единици от този глобален взаимен фонд. Това е хубаво нещо - аз купувах все по-евтино и по-евтино.

След 3 години пазарът започна да се обръща и след 5 години достигна най-високото си равнище за всички времена. Погледнах към графиката на взаимния фонд и си помислих: "Страхотно! Инвестирах в този фонд, когато цените бяха много ниски, а сега те са много високи. Направих много пари!"

И така, няма да повярваш какво се случи след това. Отидох в застрахователното дружество да прекратя полицата си, защото по това време започнах да осъзнавам всички неща, на които уча сега в моите семинари. Разбрах, че те вероятно са взели много от моите печалби чрез такси и комисиони. Но изобщо не бях подготвен за това, което се случи после...

За 5-те години бях инвестирал точно 8003 евро в тази полица. Така че очаквах тя да нарасне до около 10 000 евро само заради високите такси за управление и комисионите. Когато застрахователният агент в компанията ми показа окончателния отчет за полицата, нейната стойност беше 6 185 евро. И се оказа, че има и друга такса – за която финансовият съветник не ми беше казал - 1 507 евро разходи за застраховка. Бях шокиран.

Така че, това, което излезе от тази "сигурна" инвестиция беше 4 678 минус 6,5% държавен данък върху застрахователните продукти. Общо 4 374 евро. Независимо от факта, че взаимният фонд, където бяха прехвърлени 99% от плащанията ми, беше на най-високата точка в историята, възвръщаемостта ми беше потресаващите минус 45,3%. Ако тогава знаех това, на което уча сега в моите семинари, бих инвестират тези пари в друг инструмент, който за същия период би ми донесъл печалба от около 50%. Така че щях да имам печалба от 4 000 евро преди облагане с данъци или 3 400 евро след данъчно облагане на капиталовите печалби.

Ако обобщим: инвестирайки само 110 евро на месец за 5 години, без да зная точните подробности, ми струва 7 000 евро. Ето защо аз казвам: "Да знаеш точните подробности води до голяма възвръщаемост. Игнорирайте ги и ще имате катастрофа и пожар."

Аз не искам дори да мисля за хората, които купуват подобни полици и се надяват да финансират пенсиите си с тях. Или за тези, които ги купуват в моменти, когато пазарните условия са по-неблагоприятни, отколкото в моя пример. Тези неща не би трябвало да се случват на хората, които работят усилено, за да печелят парите си само за да ги загубят заради алчността на финансовата индустрия. По мое мнение, просто не е етично да се продават такива продукти. Но финансовата индустрия го прави през цялото време.

И затова съм много щастлив, че моите семинари са винаги пълни, така че да мога да споделя точните подробности с възможно най-много хора.

- Според вас коя е най-голямата грешка, която инвеститорите са склонни да правят?

Те са много. Една от тях е да мислят, че са в състояние да победят пазара в дългосрочен план. Средната възвръщаемост на фондовия пазар исторически е около 10% на година. През последните десетилетия е около 9% годишно. И има най-различни хора, които искат да победят тези числа в дългосрочен план. Така че те се доверяват на известни мениджъри на фондове, които да победят пазара за тях. Тези "звездни" мениджъри избират различни акции и се опитват да го направят. Повечето от тях не успяват. Но малък процент го правят - но само за няколко години. След това те просто падат до средното или под средното ниво.

Но интересното е следното: в началото, когато фондът е много успешен, той има само малък брой инвеститори - той е извън радара на повечето хора. Когато стане успешен привлича масите. И тогава неизбежното се случва - и това се случва в 100% от случаите – фондът губи почва под краката си и започва да изостава. И масата на инвеститорите започва да получава под средната или дори отрицателна възвръщаемост. Има стотици такива примери. Нека да ви дам само един от тях. Добре известният фонд Magellan достигна своя връх на пазара през 1992 г. Между 1977 и 1990 г. фондът има средно 29% годишна възвръщаемост под ръководството на известния Питър Линч. По това време фондът привлече огромна маса от инвеститори - те са имали активи от над 100 милиарда долара. През следващите 20 години, с всички тези инвеститори на борда, фондът започна да се превръща в провал. Възвръщаемостта на фонда става ужасна. През последните 10 години те са имали 5,6% годишна доходност, но пазарът има 8,4% годишна възвръщаемост. Сега фондът има само 16 милиарда под управление – намаление с 84%.

John C. C. Bogle казва: "Ако искате да играете хазарт с парите си за пенсия, всичко, което мога да кажа е, моля заповядайте, но бъдете наясно с математическата реалност. Шансовете ви да победите пазара са безкрайно малки."

Друга грешка е да се инвестира в нещо, защото е горещо, защото всеки го прави. Нека да споделя една история за сър Исак Нютон и инвестициите му в South Sea Company, която е създадена в началото на 18-ти век и се сдобива с монопол върху търговията в Южните морета. Най-знаменитият учен на Великобритания не е бил имунизиран срещу пазарната манията по South Sea Company и в началото на 1720 г. той получава над 100% печалба от инвестициите си и продава акциите си. Когато акциите продължават да растат и стойността им се утроява, той гледа невярващо как приятелите му забогатяват - на хартия, разбира се. По това време той вече не издържа. След като е "загубил" две трети от потенциалната си печалба, Нютон започва да инвестират отново. И тогава неизбежното се случва. Балонът се пука и цените на акциите South Sea се сриват. Загубите на Нютон са в размер на £20 000 - това е около 4 милиона евро в днешни пари. След това се твърди, че Нютон казва: "Мога да изчисля движението на звездите, но не и лудостта на хората."

Същото се е случи около 2000 г., когато имахме интернет балона.

- Ако сърфирате финансовите страниците, сте бомбардирани с реклами обещаващи висока възвръщаемост от търговията с Форекс. Какво мислите по този въпрос?

Звучи лесно. Има хиляди Форекс брокери по целия свят и хиляди компании, които продават курсове за търговия с Форекс. Тези курсове обикновено струват от 1000 до 5000 евро. Тяхното основно обещание е, че ще ви научат на 3 или 5 лесни стратегии, с които ще можете да получите 20% или 30% годишна възвръщаемост на инвестицията. Звучи хубаво, нали?

- Много хубаво!

Но това, което не ви казват - и което споделям тук от личен опит - е, че трябва да се взирате в екрана на компютъра по няколко часа на ден, че само 2% от търговците правят пари, че 100% от търговците пропиляват първата си сметка с реални пари. И най-важното, че имате нужда от 5 години опит с реални пари, за да бъдете в състояние дори да си помислите за получаване на добри печалби.

Има алтернативни начини да се получи парче от пая във Форекс търговия и да получите добра възвръщаемост, които не отнемат много време и не изискват да търгувате лично, но те не са подходящи за 95% от инвеститорите, защото са много по-рискови, отколкото дългосрочното инвестиране.

- Семинарът, който посетих, привлече огромен брой хора. Как е възможно да имате толкова много хора на семинарите, когато много от организаторите на семинари на нашия пазар се оплакват от ниска посещаемост?

За мен наистина е чест да говоря пред много хора. Мисля, че основната причина е, че хората започнаха да осъзнават, че финансовата индустрия взема много пари от техните джобовете. Но те не знаят как и какво да направят по въпроса, тъй като тази информация не е налична. За съжаление, финансовата индустрия контролира повечето съвети и информация за инвестирането. Но аз съм щастлив да предложа информацията от "зад кулисите", която хората могат да използват, за да се измъкнат от уредената игра на инвестиции и най-накрая да направят така, че инвестициите да работят за тях.

 

Интервю за TFL magazine

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...