Затишието на пазара на имоти е кратковременно

30.10.2008 | 14:13
по статията работи: Лили Бончева
Инж. Христина Стоева, "Адрес Недвижими имоти", кантора Сандански

  • Затишието на пазара на имоти е кратковременно
  • Продавачите предпочитат клиенти, които плащат в кеш и/или със значим дял самоучастие при кредитиране
  • Пазарът на имоти в Сандански: свръхпредлагане на жилища, парцелите са в недостиг



Инж. Стоева, какво е съотношението "предлагане-търсене" на жилища, парцели и земеделски земи в Сандански и в района?

Инж. Христина Стоева:


В момента предлагането на жилища надвишава значително търсенето. Що се отнася до парцелите, то търсенето е в пъти по-голямо от предлагането в регулационния план на Сандански. В селата на общината обаче все още предлагането е по-голямо от търсенето.

При земеделските земи предлагането няколко пъти надвишава търсенето, но при маломерните имоти, при това в по-отдалечени от населени места. Търсено на земеделски земи с по-големи площи от няколко десетки - по възможност до 100 или повече декара, надвишава в пъти предлагането.

Кои са най-търсените жилища – като квадратура и местоположение?


Инж. Христина Стоева:

Няколко фактора определят изискванията за търсещите жилища. На първо място e покачването на банковите лихви в резултат на световната икономическа криза. Следват високите нива на инфлацията и покачване на цените на горивата.

Тази съвкупност влияе и определя финансовия профил на купувачите на имоти. Масовите предпочитания са в полза на едностайните апартаменти. Голяма част от купувачите разбират рисковете и се опитват да не надхвърлят възможностите си за инвестиция.

Напоследък търсени са и двустайни жилища със средна площ 55-60 кв. м. Най-предпочитани зони са Централна градска част, местността Нишан таши и жк "Смилово".

В какви граници варират цените на апартаментите в Сандански с площ 70-120 кв. м - в центъра и в крайните квартали?

Инж. Христина Стоева:

Апартаментите с тези параметри (старо или ново строителство) се реализират на пазара с цена средно 750-800 евро за кв. метър застроена площ в Централна градска част (ЦГЧ). В крайните квартали те се купуват за 450-500 евро (за старо или ново строителство).

Има ли промяна на цените и наемите на жилищата през последните месеци спрямо?

Инж. Христина Стоева:

През последните месеци цените на жилищата отбелязват застой. В сравнение с миналата година се отбелязва по-голямо повишение на тези в ЦГЧ, а също така и на по-луксозните нови сгради, ако сравняваме с цените за стандартно изпълнените жилища в по-отдалечените от центъра квартали.

Как се развива пазарът на земеделски земи и гори, какво се предлага и търси?

Инж. Христина Стоева:

Предлагането е по-голямо от търсенето заради завишените цени. Цените на земеделските земи варират около 550-650 лева за декар, а на горите - 1800-2000 лева за декар.

Има ли интерес за закупуване на къщи в околните села? Какво е предлагането?

Инж. Христина Стоева:

Продължава да има интерес за закупуване на къщи в селата - търсенето определено изпреварва предлагането.

Кои клиенти преобладават - българите или чужденците?

Инж. Христина Стоева:

Все още българите са повече от чужденците.

Ако анализираме икономическата ситуация у нас и в света, политиката на банките относно ипотечните и жилищни кредити, какво бихте посъветвали потенциалните купувачи? В момента изгодно ли е да се продава или купува?

Инж. Христина Стоева:

Ще има процес на задържане на някои цени, разумно определените, и спад на завишените. Купувачите с налични в брой пари и тези с голям дял самоучастие при кредитирането ще бъдат основните на пазара. Препоръката ми е към тях: могат да купуват!

Продавачите, които търсят неоправдано високи цени, е нормално да направят отстъпка, ако искат да продадат. Убедена съм, че на пазара на имоти има само кратковременно затишие, заради изчакването на купувачи.

Ако доскоро локацията на имотите беше определяща за продажбата, то вече водеща ще бъде цената на жилището. Хората не бива да се отказват от покупката на дом. Домът е нещо различно от имот и купувачите трябва да се научат да правят тази разлика.

Ако имате второ дете и ако не искате повече да живеете с родители си например, за вас би било важно да изберете най-добрия дом за семейството си и още днес да направите добра сделка.

Ако обаче отлагате, за да видите накъде върви пазарът, е изцяло безпредметно, защото до месеци посоката му ще се промени.

В дългосрочен план добрият избор днес няма как да бъде грешка.

Трябва да призная все пак, че сделки днес се сключват все по-трудно – с по-голям брой огледи, след по-дълъг период за размисъл и при по-голяма добавена стойност на имота – потребителите трябва да са наясно с това.

Нещо повече – в моменти на объркване на пазара имате много по-голям шанс да направите изключително добра сделка.

И все пак, хората трябва да са много прецизни и да умеят да преценяват дали наистина имат финансовия ресурс за това, дали могат да погасяват вноски по ипотечен кредит.


Интервю на Атанас Атанасов, Югозападна информационна агенция
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...