Избрахме България за център на дейността ни на Балканите

09.06.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg
С инвестицията, която правим, ще осигурим над 2500 работни места

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

- Госпожо Яраман, известно е, че Шишеджам ще инвестира около 160 млн. USD за изграждането на поточни линии за плоско стъкло и за стъклени изделия край Търговище. Това беше оценено от нашето правителство като най-крупната инвестиция на зелено. На какъв етап са подготвителните работи?

Алев Яраман:

- Когато направите директни инвестиции на зелено, се създават много работни места. Нашата инвестиция, която е близо 160 млн. USD, ще осигури директна заетост на 700 работници. Подчертавам - директна, защото индиректната заетост ще я получим, като умножим това число по 3-4. Това е така, защото се осигурява заетост и на фирмите, които ще обслужват тази инвестиция - транспортни фирми, такива, които осигуряват суровините, и т. н.

- Говорите за класически клъстър. Така ли ще функционира новото предприятие?

Алев Яраман:

- Да, ще има много малки и средни предприятия, които ще бъдат подизпълнители, доставчици или обслужващи основната дейност. Затова смятаме, че ефектът за българската икономика ще бъде значителен... По нашия график първата копка ще бъде направена на 7 юли. В момента текат процедури, свързани с допълнителни дейности и законови изисквания, които трябва да се извършат за подготовката на строителството. На този етап се работи по 24 часа, само и само да се успее за тази дата. В момента както ние от Шишеджам, така и представителите на българското правителство и колегите им от местното самоуправление в региона правят всичко, което е по силите им, за да стартира проектът.

- Срещате ли някакви пречки, затруднения от административен характер?

Алев Яраман:

- Не, не срещаме никакви трудности. Както ние като инвеститори, така и Министерството на икономиката и свързаните български институции полагаме много усилия. Имаме пълното съдействие на институциите, за което им благодаря.

- А как се стигна до решението мощностите да бъдат в Търговище? Първоначално се говореше, че ще се строи в Русе, после в Бургас.

Алев Яраман:

- Преди всичко ние искахме да инвестираме в България. На този първоначален етап проведохме срещи с министерствата на икономиката и на финансите. Тогава регионът за инвестиции не беше конкретизиран. На дневен ред дойде първо Русе, тъй като този проект е свързан с големи транспортни разходи както на суровини, така и на готова продукция. Преценихме, че ще е по-изгодно да се използва речен транспорт, но след като направихме геодезически проучвания на площадката, определена за изграждане на фабриката, се оказа, че земята е доста мека и предпоставя определен риск. След това започнахме да търсим друго стратегическо място, което да е близо както до пристанището в Русе, така и до пристанището във Варна, за да можем да съчетаваме речен с морски транспорт.

В крайна сметка ни беше предложено Търговище като регион с безработица, която е над средното за страната. Това стана в разговори с Министерството на финансите. И без още да бяхме взели решение, отидохме, направихме съответните геодезически анализи, което стана през зимния сезон. От доклада стана ясно, че почвата на Търговище е подходяща за изграждането на такава фабрика и че регионът не е с висока сеизмичност.
- Към кои пазари ще бъде ориентирана продукцията на завода? Колко ще се изнася?

Алев Яраман:

- 85% от продукцията ще бъдат ориентирани за износ. Продуктите от стъкло обикновено се разпространяват в региона. Това са съседните страни на България и Европейският съюз. Битовата стъклария за домакински нужди ще се изнася дори за Америка.

Фабриките ни в Турция, които в момента произвеждат такава продукция, изнасят в 130 страни. Така ще бъде и с произведеното в българската фабрика.

- Как ще се финансират проектите?

Алев Яраман:

- Международната финансова корпорация финансира проекта. Както знаете, тя е дъщерно дружество на Световната банка.

- На какъв етап е процедурата по избор на изпълнител на строителството и на какви условия трябва да отговарят кандидатите?

Алев Яраман:

- В момента тече тръжна процедура за избор на такъв изпълнител, все още не е избрана конкретната фирма. Основните изисквания за кандидатите е да бъдат големи компании. Важно е и да са изпълнявали вече такива строителни поръчки за нас. Изграждането на една фабрика до ключ е много сложен процес, има сгъстен времеви график за изпълнението и затова фирмите трябва да имат опит.

- Кога според вашите планове трябва да заработят мощностите?

Алев Яраман:

- Очакваме след една година да започне производството на битова стъклария, а на плоско стъкло - след 18 месеца, в началото на 2006 г. Тя е по-голяма и строежът изисква повече време.

- Какво е мястото на Шишеджам сред компаниите в бранша за производство на стъкло?

Алев Яраман:

- Шишеджам е конгломерат, една от най-големите частни компании в Турция. Развиваме дейност в 4 главни направления. Първото е за плоско стъкло и за него отговарям аз. Това направление произвежда суровина и продукция за строителството, автомобилостроенето, за бяла техника, селското стопанство. Тук ние сме пети по големина в Европа. Второто направление е битовото стъкло, което по пазарен дял е на второ място в Европа и на трето в света. Наше е и производството на бутилки. Четвъртото направление са химическите продукти - производство на сода, а както знаете, Шишеджам е акционер в Соди-Девня. Годишният ни оборот е 1.3 млрд. USD, а износът - над 500 млн. USD.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...