Изпреварваме другите в оценката на събитията

05.10.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Господин Конакчиев, как и защо избрахте "7 дни"?

Николай Конакчиев:

С журналистика се занимавам от 1966 г. Най присърце ми е новинарството, и то в публицистичната му форма. Всяка голяма тема започва с кратко съобщение, което след това се разраства с нови и нови подробности, събитието се развива. В момента правим реорганизация на новинарския отдел в "7 дни", тъй като от 1 октомври поех поста главен редактор на новините. Иначе попаднах в телевизията случайно през 2002 г., когато предишният шеф Стефан Велев ме покани да проведа интервю с Огнян Герджиков. Приех и се почувствах много добре в студиото. Така постепенно направих седмична рубрика, след това с Петко Тодоров и Велизар Енчев започнахме Седмичен наблюдател в петък, а сега функциите ми се разрастват още повече. Тук ме привлече свободата, която ръководството гласува на журналистите.

Какво предвиждате да промените в новинарската политика на "7 дни" от позицията на новия пост?

Николай Конакчиев:

Ние сме телевизия с подчертано социална насоченост и се чувстваме задължени да внасяме яснота по наболели въпроси. Даваме трибуна на хора от висшите ешелони на властта, интелектуалци, дипломати, хора с голям житейски опит. Слабата страна на нашето новинарство и публицистиката е, че няма приемственост между новинарските емисии и предаванията. Когато в студиото на коментарно или публицистично предаване поканеният политик генерира новина, тя трябва да се каже в новинарската емисия.

Най-големият минус на 7 дни е техниката. Предвиждате ли някаква подмяна?

Николай Конакчиев:

Да, това е най-болният ни въпрос. С ръководството на телевизията обсъждаме как можем да преодолеем техническите неизправности. Не можем да си позволим да правим преки предавания от мястото на събитието, тъй като технически има накъде да се развиваме, затова се опитваме да изпреварим другите телевизии в оценката на събитията. Става все по-важно да търсим връзката между събитията, да търсим аналогии между тях.

А нови лица и журналисти имате ли намерение да привлечете?

Николай Конакчиев:

Много ми се иска и ще се опитаме. При нас идват млади журналисти, които, като се понаучат малко, отиват в по-богатите медии. А всяка телевизия се нуждае от постоянен качествен контингент от служители.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...