Израелски капитали се насочват към България

02.07.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Иван Филипов, търговският аташе на България в държавата Израел, за Би Ти Ви
Четиридесет и един милиона долара е бил стокообменът ни с Израел за миналата година, като износът за Израел възлиза на около 30 милиона долара, това заяви за "Бизнесът" търговският аташе на България в държавата Израел Иван Филипов. Очаквам силно бъдещо развитие на икономическите ни отношения, бе категоричен г-н Филипов.

Иван Филипов, търговски аташе на посолството на България в Израел:

След политическите събития, които започнаха октомври миналата година с Палестина, между Палестина и Израел или палестинци и израелци, палестинците, които заемаха работни места в израелската индустрия, бяха освободени, по-голямата част от тях. Това направи един вакуум в работните места. Говори се за цифри от порядъка на 250 - 300 хиляди и нагоре. И такива производства, това са предимно производства на леката промишленост като текстил, кожарство, обущарство и други такива, останаха без работна ръка, без евтина работна ръка, тъй като палестинците де факто са евтина работна ръка. Това насочи интереса на такива фирми, които се занимават с лека индустрия, да изнесат производствата си и капиталите в други държави и много от тях успяха. Надявам, се че една част поне от тях са успели в България, тъй като обект на интерес представляват и други държави като Турция, Румъния, Полша, Унгария и така нататък.

 Водеща:

Казахте, че е леката промишленост. Други сектори, които са атрактивни за инвестиране у нас?

 Ив. Филипов:

Други сектори...  най-много инвестиции по моя преценка, не зная те как се отчитат и регистрират в България и въобще дали се отчитат, това е закупуване на недвижима собственост в България. Значи, много голяма част от евреите искат и не само искат, но си купуват имоти в България.  Говорим за къщи, апартаменти и така нататък.

 Водеща:

 Защо?

 Ив. Филипов:

Ами, защото са много евтини в България. В сравнение с Израел са от порядъка на между 5 и 10 пъти по-евтини в България, отколкото в Израел. И всеки израелец има някакви капитали, дребни капитали за него, които иска да инвестира, за да може да прави пари от тях. Идеята е да се дава под наем имотът и да се печелят пари.

 /Предоставено от BEF News Desk/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...