Има много общи неща между нашите две страни

06.06.2003 | 01:00
по статията работи: econ.bg
 

Специално за ECON.BG

 

- Г-н Вагач, кои цифри и тенденции на пазара на труда в Словакия са най-тревожни според вас?

Любош Вагач:

- Несъмнено, основният социално-икономически проблем в Словакия в момента е безработицата. 82% от населението оценява безработицата като най-тревожния социален проблем. Почти 1/5 от работната сила в Словакия е безработна. Повече от половината от безработните са дългосрочно безработни за повече от година. Друга тревожна цифра е процентът на младежката безработица, който е един от най-високите в Европа. Проблемът с безработицата, до голяма степен, произтича от сивия сектор. Неофициалният сектор в Словакия е голям, оценява се на 18.3% от БВП за 2000-2001 г. Настоящите политика и законодателство, високите данъци и социални осигуровки са пречка пред бизнеса, те карат хората да избягват да бъдат наемани официално и да предпочитат да остават в сенчестия сектор. Друга последица на пазара на труда е злоупотребата със социалната система и държавните плащания. В Словакия се наблюдава нарастваща зависимост от социалната система. Повече от 90% от получаващите помощи са безработни, с други думи помощите за безработни и социалните помощи почти се припокриват. Рискът на бедност за безработните в Словакия е четири пъти по-голям от средния. Друг проблем са несъответствията по региони. Има огромни регионални различия в заетостта и безработицата, в заплатите, както и в образованието, здравеопазването, социалния капитал и т.н. Основният проблем, обаче, си остава безработицата.

- В презентацията си споменахте и слабите връзки между образователната система и пазара на труда. Какъв е изходът от това несъответствие?

Любош Вагач:

- Засега и двете страни – както образователната система, така и правителството, със съответните им институции, не поемат отговорността по този въпрос. Нужни са по-близко сътрудничество и по-добри връзки между тези две страни. Например, средните училища разкриват специалности, които не се търсят на пазара на труда. Учениците, които завършват тези специалности, с дипломирането си веднага отиват да се регистрират като безработни, защото няма търсене на професиите, за които са учили. Ето защо, училищата се нуждаят от по-гъвкава и пълна информация от бюрата по труда и посредническите агенции. На базата на тази информация, самите ученици и студенти ще могат да настроят избора се на училище и университет, ще могат да се насочат към по-перспективни специалности. Вероятно това е ключът.

- Мислите ли, че проблемите н областта на социалната политика в Словакия и България са близки? Можем ли да обменяме опит помежду си?

Любош Вагач:

- Между нашите две страни има много общи черти. Основните проблеми на пазара на труда до голяма степен съвпадат. Естествено, във всяка една от двете страни има конкретни специфични особености, но като цяло, проблемите са едни и същи и съответно, имат и едни и същи решения. Обмяната на информация, както при съвместния ни проект с Центъра за икономическо развитие, България, е от полза и за двете страни.

- Чувствате ли се подготвени за присъединяване към ЕС догодина в областта на социалната политика?

Любош Вагач:

- Това е труден въпрос. Структурите, основно институционалните структури, не са подготвени много добре. Но държавите, които вече са изминали пътя на присъединяване към ЕС също са имали проблеми и са успели да се справят с тях. Така че, аз съм оптимист в това отношение.

 

- Чувствате ли се подготвени за присъединяване към ЕС догодина в областта на социалната политика?

Любош Вагач:

- Това е труден въпрос. Структурите, основно институционалните структури, не са подготвени много добре. Но държавите, които вече са изминали пътя на присъединяване към ЕС също са имали проблеми и са успели да се справят с тях. Така че, аз съм оптимист в това отношение.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...