Културата на българина за предимствата на различните форми на финансиране се подобрява

10.06.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Специално за ECON.BG

 

- Г-жо Ганева, кои са основните притеснения на клиентите при сключване на лизингови договори?

Цвета Ганева:

- Притесненията са от най-разнообразно естество. Хубавото е, че те се отнасят предимно за клиенти, които работят за първи път с нас, докато настоящите ни клиенти, които отново търсят нашите услуги, вече са запознати с условията и процедурите ни и знаят, че сме коректен партньор. Сред основните притеснения на клиентите ни бих могла да посоча:

  • за срока на договора обектът на лизинг е собственост на лизинговата компания и клиентите се притесняват дали прехвърлянето на собствеността в края на лизинговия период или при предсрочно изплащане на задълженията по договора ще бъде извършено достатъчно бързо и коректно.
  • дали лизинговият договор ще бъде сключен достатъчно бързо и в какви срокове ще бъдат направени плащанията към доставчиците, за да може клиентът да получи максимално бързо оборудването, на което разчита за разширяване и подобряване на своята производствена и търговска дейност
  • дали при пътуване в чужбина с автомобил, взет на лизинг, ще възникнат проблеми с властите в съответната страна и по границите, които се пресичат и др.

- Какъв подход прилага Интерлийз към клиентите? Как преценявате проектите?

Цвета Ганева:

- Потенциалните и настоящи клиенти на "Интерлийз" са обособени в условни групи в зависимост от техните финансови показатели и на тях се предлагат конкретни условия, които да отговарят най-добре на възможностите и желанията им. При оценка на всеки проект за нас от основна важност са финансовите данни на клиента, т.е. общото му финансово състояние, потенциала на неговия бизнес, дали чрез приходите, които генерира от дейността си, ще може да покрива задълженията си към "Интерлийз" и другите си кредитори и не на последно място – дали оборудването, обект на конкретната сделка, представлява интерес за нас от гледна точка на качество, година на производство, наличие на качествен сервиз в България и др. Естествено, макар да се водим от стандартизирани процедури, ние винаги сме готови да договорим специфични параметри в зависимост от нуждите и желанието на клиента и, разбира се, доколко те са допустими с оглед цялостната политика на "Интерлийз".

- Кога отказвате финансиране?

Цвета Ганева:

- Финансиране отказваме обикновено когато финансовият статус на кандидата по официални документи не отговаря на желания от него размер на финансиране. Отказваме финансиране и в случай, че оборудването, което трябва да закупим, е прекалено старо, некачествено или със спорна собственост.

- Какви са отношенията ви с доставчиците? Насочвате ли ваши клиенти към определени доставчици?

Цвета Ганева:

- Клиентът избира сам доставчика и вида на оборудването или транспортното средство, което най-добре ще отговаря на неговите нужди. Бихме могли единствено да подпомогнем клиента при договарянето и доставката на избраното от него оборудване или транспортно средство. Тъй като "Интерлийз" играе ролята само на финансираща институция, ние не посочваме оборудването или транспортното средство и не носим отговорност за неговото качество и технически характеристики. В същото време си запазваме правото да откажем финансирането на определени видове оборудване в случай на висока цена, незадоволителни характеристики или екологични съображения.

Работим активно с повечето големи доставчици на оборудване, транспортни средства и леки автомобили в България, както и с редица по-малки фирми, които са се доказали като сериозни партньори.

- Познават ли клиентите предимствата на лизинга?

Цвета Ганева:

- Съдейки по нарастващия брой клиенти през последните години, може да заключим, че културата на българина по отношение идентификацията на предимствата на различните форми на финансиране (в частност лизинга) се подобрява.

- Вие как рекламирате лизинга като услуга пред вашите клиенти?

Цвета Ганева:

- Когато се обърнат към нас, клиентите обикновено вече са убедени в предимствата на лизинговото финансиране – по-малко оскъпяване, финансиране на ДДС, фактът, че не се изисква допълнително обезпечение, по-гъвкави схеми и начин на работа. Освен това "Интерлийз" разполага със специализиран технически отдел, който се занимава с регистрацията на транспортните средства в КАТ, митническото освобождаване на оборудване и транспортни средства при доставчик от чужбина и др. дейности, които клиентът обикновено не познава в детайли и не е необходимо да извършва сам.

- Все повече банки създават лизингови дружества. Това ли е начинът за борба с конкуренцията на банковия пазар, според Вас?

Цвета Ганева:

- За всички е видно, че нарасналата конкуренция между банковите институции доведе до предлагане на множество нови финансови продукти и формирането на финансови групи, включващи банки и застрахователни, пенсионни, лизингови и др. финансови дружества. Естествен е стремежът към по-пълно обслужване на клиентите и аз мисля, че това е една положителна тенденция.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...