Липсва специален закон и регулаторен орган за лизинга

27.08.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к Пари и ECON.BG 

 

- Господин Минев, какъв е обхватът на дейност на УниКредит Лизинг?

Пламен Минев:

- УниКредит Лизинг България се появи на българския пазар в началото на февруари т. г. след придобиването на съществуваща лизингова компания с много малък пазарен дял. УниКредит Лизинг създава и поддържа универсален лизингов портфейл, т. е. освен с традиционните активи, отдавани на лизинг, оперираме с всякакъв вид индустриално оборудване, селскостопанска техника, строителна и пътностроителна техника, медицинска техника, търговско обзавеждане и др. Лизинговите ни продукти са насочени главно към корпоративния сектор - както към микро- и малките фирми, така и към средните и големите компании. С физическите лица работим в областта на финансовия лизинг на леки автомобили. 

- Имате ли приоритетни дейности?

Пламен Минев:

- Не бих казал, че компанията има приоритет по отношение на някои лизингови продукти или определени фирми. Освен това портфейлът ни е изключително добре балансиран от гледна точка на видовете активи. Нашият приоритет са всички добре развиващи се и коректни фирми лизингополучатели. 

- Какви са условията за отпускане на лизинг на вашата компания?

Пламен Минев:

- Има няколко групи условия. На първо място това са изискванията към клиентите лизингополучатели - фирми с добро финансово състояние и добра репутация или граждани, които могат безпроблемно да обслужват месечните си погасителни вноски. За разлика от много други лизингови компании ние извършваме самостоятелен финансов анализ на възможностите на клиентите си. Поемаме върху себе си целия риск от неплащане, без да се налага правенето на застраховка финансов риск, която допълнително оскъпява сделката. Разполагаме с добра система за анализ и оценка на финансовото състояние на лизингоискателя. Изключително полезно е сътрудничеството ни с клоновете на Булбанк - когато клиентът е обслужван в клон на банката и е финансиран чрез банков кредит, това намалява риска и съкращава времето за анализ и вземане на решение.

На второ място от условията за предоставяне на лизинг са изискванията към отделните видове активи. По правило отдаваме чрез финансов лизинг само нови активи, а по изключение предоставяме и употребявани, но на добри и коректни клиенти. Максималният срок на лизинга е до 5 г., а финансовото самоучастие на клиента е между 10 и 20% в зависимост от мащабите му и характеристиките на актива, обект на лизинг.
Третата група - ценовите условия, включващи лихвен процент и такси, са напълно пазарно ориентирани, конкурентоспособни и балансирани с качеството на предлаганите лизингови продукти. 

- Имайки предвид, че сте една от най-младите лизингови компании на българския пазар, как успявате да привличате клиентите си?

Пламен Минев:

- Ние сме 100% собственост на Булбанк и по този начин се явяваме и собственост на UniCredito Group. Това ни дава предимство да бъдем добре познати на лизингополучателите на българския пазар, а това, че сме част от международна банкова и финансова групировка, ни прави добре познати и на доставчиците на различните видове активи, които закупуваме директно от чужбина и предоставяме на нашите клиенти. Друга причина, поради която сме предпочитани от клиентите, е доброто сътрудничество с клоновете на Булбанк, чрез които продуктите ни достигат до тях в цялата страна. Предпочитани сме и поради добрите общи ценови условия и не на последно място поради изключително кратките срокове за вземане на решение - между 1 и 5 дни. Този срок е постижение не само за българския, но и за европейския пазар. 

- Каква ще е стратегията на компанията в условията на нарастваща конкуренция?

Пламен Минев:

- Винаги сме разглеждали конкуренцията като положителна страна за успешното ни развитие, така че всеки нов конкурент може да бъде стимул за усъвършенстване на продуктите и подобряване на условията по тях. Ще продължаваме да следваме възприетите от групата корпоративни принципи и правила на пазарно поведение. 

- Каква е ситуацията на лизинговия пазар в България? Как се отнасят българските корпорации към този тип финансиране?

Пламен Минев:

- Българският предприемач от доста отдавна търси тази услуга на финансовия пазар. Това важи в много голяма степен за българските превозвачи, които още преди да се появят стабилни лизингови фирми у нас, ползваха услугите на европейски лизингодатели. Българските предприемачи все по-често търсят лизинга като по-оперативна и по-гъвкава форма на инвестиционно финансиране. Предимствата на финансовия лизинг пред другите инструменти на финансиране са безспорни и в бъдеще относителният му дял ще става все по-голям. 

- Какво все още не ни достига, когато правим сравнение с европейския пазар на лизингови услуги?

Пламен Минев:

- Разлика между българския и европейския пазар на лизингови услуги безспорно има. В Европа трите основни групи лизингови активи - транспортни средства, машини и оборудване и недвижими имоти, имат приблизително еднакъв относителен дял - между 30 и 40%. В България структурата на тези три основни групи активи е 60-70% за транспортните средства, 20-30% за машините и индустриално оборудване и по-малко от 1% за недвижимите имоти. От своя страна обаче това предполага доста голям потенциал и аз вярвам, че в следващите няколко години лизинговите компании ще се насочат към лизинг на недвижими имоти. Разлика има и в средната продължителност на лизинговия период - в Европа тя е около 4-4.5 години, а в България не надвишава 2.5-3 години. Това е функция на структурата на активите и на общия риск.
Не бих казал, че има нещо, което не ни достига освен липсата на специален закон и регулаторен орган. В България оперират все повече лизингови компании, които са част от международни финансови групировки и те стриктно спазват правилата и корпоративното поведение на компаниите майки. 

- Какво е бъдещето на лизинговия пазар у нас?

Пламен Минев:

- Годишният ръст на лизинговия пазар в Европа е 4-5%, докато в България по неофициална статистика той е около 60%. Фактът, че почти всяка банкова финансова институция, оперираща на българския пазар, има своя лизингова компания или е в процес на създаване на подобна, ясно показва, че лизинговият пазар в България има огромен потенциал. Моите лични очаквания са, че в следващите 5-8 години този темп на нарастване ще се запази, като това ще става за сметка на другите инструменти за инвестиционно финансиране. 

- Как ще се развива Уникредит Лизинг България?

Пламен Минев:

- Целта ни е до края на 2004 г. да се утвърдим на българския пазар, като завършим гамата от лизингови продукти, необходими на нашите клиенти. През 2005 г. трябва да утроим бизнеса си като обем нови сделки, а през 2006 г. - да станем пазарен лидер с не по-малко от 15% пазарен дял. Тази цел е изцяло постижима, разбира се, с много работа, с много амбиции и не без помощта и опита, който има UniCredit в Централна и Източна Европа, както и с помощта на Булбанк и клоновете й.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...