Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG
Инж. Петър Караиванов е завършил аграрния университет в Пловдив, има две магистърски степени. Има добър опит и в актуалната за хранителната индустрия област за контрол на качеството и
НАССР. Одитор е по ISO 9001:2000, 29-годишен.
Г-н Караиванов, как качеството на зърното ще се отрази върху крайната цена на хляба?
Петър Караиванов:
Ако ще се работи с фуражна пшеница, то цената ще се определя от подобрителите, които ще се добавят. При качествено зърно цената също ще влияе върху тази на хляба. Намеси ли се Държавният резерв с
изкупуване на зърното на цена 200 лв./т, това ще повлияе на цената на брашното и на хляба. 30% от себестойността на 0.700 кг хляб се формира от цената на брашното. Със сигурност повишението няма да
е драстично и няма да има кризи както в предходни години. Предполагам, че повишението ще е в рамките на 1-2 до 5 стотинки.
А каква трябва да е цената на хляба?
Петър Караиванов:
От федерацията сме категорични, че цената на килограм бял хляб трябва да е между 1.00-1.20 лв. Тя се получава, като към цената на производителя, която е 0.80-0.90 лв., прибавим търговската
надценка. Тези земеделски производители, които твърдяха, че 0.80 лв. трябва да е пределната цена на хляба, не са осъзнали, че това е прагът на производството, а не прагът на търговията.
Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите играе роля и на консултантско-обучителен център за въвеждането на НАССР. Докъде стигнаха предприятията от бранша в своето
преструктуриране?
Петър Караиванов:
Ние успяхме да спечелим проекта на Министерството на икономиката и енергетиката за Консултантско-обучителен център и сме на етап приключване на наръчник, по който ще бъдат обучени
хлебопроизводителите. Следващата стъпка, която предстои, е да бъде отпечатано това издание и ще се раздава безплатно на всичките 158 предприятия. Така те ще минат обучение в следващите няколко
месеца и ще имат време да разработят НАССР системите. Това е сериозен успех за бранша.
Какви са формите на обучение, които предлагате за въвеждането на НАССР?
Петър Караиванов:
Имаме специален 3-дневен курс за разработване и внедряване на системата НАССР. Всеки производител трябва да има сертификат за проведен курс, за да може да стане ръководител на НАССР екипа.
Тази роля може да се изпълнява и от член на предприятието. За 2 години обучихме около 300 души. Това са предимно собственици на предприятия и висш ръководен персонал, които на практика се занимават
с управлението на системата НАССР в производственото предприятие. Направили сме два НАССР плана, в които сме показали реално методиката за производство на хляб и на еклери. Ръководството е
съгласувано с РИОКОЗ.
Вашият бранш не може да се възползва от предимствата на програма САПАРД. Откъде фирмите финансират проектите си за преструктуриране?
Петър Караиванов:
Основно с лични средства и банкови кредити. По ФАР има такава възможност, но по нейни проекти се кандидатства масово от всички.
След влизането ни в ЕС ще отпаднат ли фирми от бранша?
Петър Караиванов:
Със сигурност 25-30% от фирмите ще отпаднат. Напоследък много фирми от бранша са прекратили дейността си или са се насочили в друга посока.
Очакваме масово малките предприятия да имат сериозни проблеми. Те са най-гъвкави, но най-тежко ще преживеят шока.
По какъв начин нелоялната конкуренция влияе на пазара?
Петър Караиванов:
Сивият сектор не плаща данъци, осигуровки и не въвежда европейските изисквания. Нелоялната конкуренция тормози нормалния производител и ние сезираме Комисията за защита на конкуренцията за всеки
сигнал, който ни е подаден.
Може би 30-40% от фирмите работят в сивия сектор и силно се надявам, че те ще отпаднат след 2007 г.