Мениджърът трябва да умее да мотивира хората

07.02.2005 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Госпожо Безуханова, определяте мениджърския тим на hp като добър баланс на личности с различни качества. Вие носител на кои качества сте?

Саша Безуханова:

Мисля си, че винаги съм имала лидерски качества. Мога да се определя като човек, който умее да мотивира хората и да ги заразява с добри идеи, след като се убедя, че наистина идеята е качествена и сред екипа има нейни поддръжници. Не искам да оставям впечатлението, че само аз съм човекът, който генерира идеите. Атмосферата в HP е такава, че идеи се генерират на всички нива в компанията. Те подлежат на солиден анализ в по-широк кръг и добрите се лансират и трансформират в резултати. 
 
Кои са задължителните качества за един мениджър?

Саша Безуханова:

Умението да разбираш не служителите, а хората. Да оцениш моментното им състояние и да намериш верния подход към тях. Мениджърът трябва да умее да мотивира хората и да делегира на всеки правата, които възможностите и талантът му предполагат. Задължително е да създаде убедеността у служителите си, че винаги стои зад тях, че като им дава свобода, не прехвърля своята отговорност върху тях. Много е важно, когато един човек експериментира, да е сигурен, че ръководителят му стои зад него и ще сподели с него отговорността. Моите хора знаят, че ако допуснат грешка, аз категорично ще поема отговорността пред света извън екипа. 

Какъв шеф мислите, че сте?

Саша Безуханова:

Не знам какви категории шефове има. Опитвам се да бъда стимулиращ ръководител. Човек, който уважава индивидуалния талант на другите, но се грижи техните качества да се вписват в общата екипна работа. Мисля, че съм консолидираща фигура в този смисъл и съумявам да се грижа за комфорта и самочувствието на хората не само в личен план, а и в това да бъдат разпознати, да се позиционират през името и авторитета на компанията. Сигурно съм на верен път, след като HP беше посочена като най-добра компания за работа в региона през 2003 г. Резултатите и авторитетът ни също показват, че съм на верен път, ръководейки компанията. 

Какви цели сте си поставили през тази година?

Саша Безуханова:

Ние сме водеща ИТ компания в последните три години на пазара във всички продуктови категории със съществена преднина пред останалите фирми. Основната ни цел е да запазим тази лидерска позиция. Има няколко нови проекта, върху които работим. Всяка година наред с рутинните задачи да продаваме повече, да запазваме пазарни позиции, да осигуряваме печеливш ръст на компанията и т. н. имаме и по няколко стратегически нови проекта, които реализираме в рамките на същата година. Това е част от тайната ни да не влизаме в коловоза и кара хората да се забавляват, докато работят.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...