Местните екоорганизации трябва да са водещи при решаването на проблемите в природните паркове

19.09.2007 | 10:30
по статията работи: Апостол Апостолов
Валентин Пензов, инженер-озеленител
Местните екоорганизации трябва да са водещи при решаването на проблемите в природните паркове

Г-н Пензов, разкажете за развитието и плановете за строителството на Природен парк "Пирин"?

Валентин Пензов:

През 1992 г. въз основа на една инициатива на правителството на Великобритания и чрез "ноу-хау" фонда на страната, стартира Проект за устойчивото развитие на Пирин и околностите. Имахме възможността да се запознаем как стоят нещата там, като посетихме Националния парк "Пийк", който е вторият по посещаемост в света след японския парк "Фуджи", с 22 милиона посетители годишно. Там видяхме една изключително стройна организация не само в запазването на природната среда, но и при организирането на туристопотока, за да не бъде във вреда на природата. Ако се наложи да сравняваме това, което англичаните имат, и това, което ние имаме, можем да кажем, че разполагаме с една мощна планина с алпийски тип каквато е Пирин, а те една хълмиста област с малко забележителности. Въпреки това, дори малкото, което имат англичаните, успяват да го рекламират и развиват с цел популяризиране на устойчивия туризъм.

След това ни извикаха да се запознаем с проекта за Национален парк "Пирин", който беше в заключителна фаза. Аз бях координатор на плана за община Сандански. Проектът се финансираше от британския "ноу хау" фонд за устойчивия туризъм около Пирин и общините. Разглеждайки в детайли нещата с нашия архитект тогава господин Здравко Попов, констатирахме, че проектът се развива асиметрично, т.е сякаш проектът е направен за развитието на Банско и в ущърб на всички останали общини. По време на последвалото обсъждане в Министерството на горите, ние изразихме становището си, че планът не е изработен симетрично, т.е равнопоставено спрямо всичките 10 общини.

Можете ли да опишете тази асиметричност?

Валентин Пензов:

Разбира се. Само един пример ще дам. В района на Парк "Пирин", говорим още за периода преди да започнат да развиват лифтове и пр., става дума за развитие на 2000 туристолегла, а на една община като Сандански, която също има потенциал за развитие, отпуснат 120 места. Тогава се говореше за развитие на 60 места в Добринище, за община Кресна също имаше минимални бройки. Всичките общини ни подкрепиха в несъгласието с този план и ние не подписахме протокола. Отговорно заявявам, че тогава ни беше оказан както психологически, така и политически натиск. Все пак и без нашите подписи, планът беше приет.

Как рефлектира приетото през 90-те години решение върху развитието на Сандански днес?

Валентин Пензов:

Смятам, че това решение ограничи възможностите на община Сандански да използва пълноценно своите природни дадености. Така например, при нас имаме ограничение за 120 леглови фонд на местността "Спано поле", въпреки че преди това беше одобрен проект от Министерството на екологията за развитие на ски база. Беше започнат природосъобразен проект с подпис на тогавашните управляващи в министерството, но този проект стигна само до копката на пречиствателните съоръжения и до ден днешен той остана незавършен.

Как ще коментирате това, което се случва не само с Национален парк "Пирин", а и с Парк "Рила" за поетапното застрояване на териториите?

Валентин Пензов:

Според мен това е кощунство. Не може с лека ръка, без обсъждане и сериозна дискусия да се предприемат подобни действия. Пак ще се позова на посещението във Великобритания. Там видяхме как далеч по-малки проблеми са подлагани на обстойни дискусии в обществото. Мисля, че у нас продължава традицията да се спускат решенията отгоре, без да се отчита мнението на обществеността.

Предлагате ли някаква алтернатива за решаване на проблемите с Парк "Пирин" и кой трябва да поеме инициативата?

Валентин Пензов:

Преди всичко трябва да се засили ролята на местните екологични организации. От тях трябва да дойде инициативата. От друга страна, трябва да се уреди законово тяхната роля, за да могат спокойно да представят своите идеи. Като човек, който работи толкова години в тази област, бих казал, че управляващите трябва да се вслушат в това, което им казват местните.

Какви са бъдещите проекти на общината, от които очаквате приходи?

Валентин Пензов:

В момента разработваме два много сериозни проекта, които не бих искал детайлно да представям, за да не ни бъдат откраднати. Единият проект е в областта на музиката, а другият може да се определи като реабилитация на една форма, придобила гражданственост в Сандански през 80-те години. С тези две нови мероприятия целим да покрием целогодишно културния календар на града.

В коя част на годината предвиждате да се провеждат тези мероприятия?

Валентин Пензов:

Предвижда се да имаме два фестивала в зимния период, който за нас е по-беден на събития. Всичко зависи от Общинския съвет. Ако бъдат одобрени, смятам, че още от следващата година могат да се проведат и да бъдат много силни. Съвсем отговорно мога да заявя, че те ще бъдат с европейска величина.

 

Интервю на Апостол Апостолов

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...