Милена Николова: Един от митовете за MBA програмите е, че те са необходими само за работа в частния бизнес

15.05.2017 | 11:45
по статията работи: Econ.bg
Интервю за Econ.bg
Милена Николова: Един от митовете за MBA програмите е, че те са необходими само за работа в частния бизнес

Милена Николова е Директор на Executive MBA програмата на Американския университет в България (АУБГ) и преподавател по маркетинг в АУБГ. Има опит като изследовател и специалист по професионално развитие към International Institute of Tourism Studies към GW School of Business и работи, като независим консултант и анализатор по въпросите на конкурентноспособността в областта на туризма.

Разкажете ни повече за промените в бизнес програмите?

Промените в съдържанието на бизнес програмите се предизвикват от промените в потребностите на бизнеса. Наскоро направен анализ на World Economic Forum за образованието на бъдещето говори за новите умения, които програмите трябва да развиват, за да подготвят адекватно младите хора за бъдещата социална и икономическа среда. Много силен фокус се слага върху необходимостта от силни личностни и комуникативни умения, както и от умението да работиш добре в екип и с хора от различни култури (т.нар. меки умения). Водещите MBA програми въвеждат специални курсове в тази посока и тук е мястото да спомена, че и нашата Exective MBA програма въвежда подобен компонент.

Друга важна промяна е фокусът върху ученето чрез работа върху реални проекти. Ученето по казуси продължава да е основният начин, по който се преподават бизнес дисциплините, но много програми въвеждат работа по проекти, чрез които студентите имат възможност да експериментират с прилагането на теориите на практика. Добавянето на курсове в сферата на предприемачеството е също важна промяна във водещите програми. Това се прилага и в Executive MBA програмата в АУБГ.

Един от митовете, свързани с MBA програмата, е, че тя е необходима само ако ще работиш в частния бизнес. Истината е, че много от знанията, които се преподават в бизнес програмите, са релевантни и за публичния сектор и за неправителствения сектор. Принципите на управление, на бюджетиране, на управление на хора, на маркетинг, са приложими и необходими в много сфери извън бизнеса. В нашата програма по бизнес сме имали студенти от неправителствени организации и от държавни институции и дискусиите, които се получават около прилагането на бизнес модели към тяхната професионална реалност, са изключително интересни.

230714
Какъв е съветът ви към професионалистите, които обмислят да запишат MBA?

Моят личен съвет към търсещите образование по бизнес е да проявят критично мислене в избора си. Те трябва да си дадат сметка за своите цели и да се ориентират към програма, чийто формат и съдържание ще им помогнат да се придвижат към реализацията на тези цели. Искам да спомена, че вече има много динамика в развитието на образователни програми в Централна и Източна Европа и не е задължително образователна програма в Англия или Холандия да е гарантирано по-добра от това, което се предлага в някои от по-близките региони, дори и в България. Мои студенти, които завършват магистратури в европейски университети например констатират, че там връзката с реалния бизнес и работата по реални проекти е много по-слабо развита от нашата бакалавърска програма.

Друг съвет, който често давам на мои студенти, които завършват бакалавърската програма при нас и търсят магистратури в чужбина, е да поработят преди да помислят за MBA. MBA програмите са много динамични и ускорени и студентът трябва да е много целенасочен в усилията си да се възползва максимално от нея.


Защо Excutive MBA на Американския университет в България:

·  Акредитирана в САЩ и България
·  Иновативна учебна програма с фокус върху най-новите бизнес модели и добри практики
·  Интерактивен и динамичен учебен процес и работа по реални казуси
·  Изключителни преподаватели с глобално ноу-хау с регионален акцент
·  Състуденти от различни индустрии и разнообразни сфери на работа
·  Бизнес пътуване и посещение на водещи европейски компании, където студентите се запознават с реални бизнес ситуации  и практики
·  Отлични възможности за кариерно израстване и добри доходи след завършване на програмата
·  Успешни възпитаници, готови да споделят опит и да откликнат за професионални или академични съвети

Кандидатстване:

·  Формуляр за кандидатстване
·  2 есета
·  2 препоръки от работодател
·  CV
·  Диплома за висше образование
·  Резултати от TOEFL, IELTS, или Cambridge ESOL CPE

Важни дати:

·  Предварителна селекция: 30 юни
·  Потвърждаване за прием: 1 декември
·  Начало на програмата: януари

Научете повече на www.aubg.edu/emba

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 06.04   885 г. – Във Велехрад (Великоморавия) умира и е погребан свети Методий. 1199 г. – Във Франция при обсадата на крепостта Шалуз загива английският крал Ричард...