Най-големите фондове в България ще бъдат умерено рисковите

21.02.2005 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Въздържаме се да включваме в портфейла книжа, търгувани на други развиващи се пазари

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Господин Цветанов, резултатите, постигнати от ОББ балансиран фонд, до момента съвпадат ли с първоначалните прогнози?

Пламен Цветанов:

Началото е по-добро от очакваното, но не съм изненадан, защото бяха и са налице основните предпоставки за това - Управляващото дружество ОББ Асет Мениджмънт ЕАД състави добър, балансиран портфейл от ценни книжа, в предлагането се включиха 42 клона на ОББ АД, капиталовият пазар е във възходящо развитие. Разбира се, малко рано е за категорични изводи. Публичното предлагане на акции на ИД ОББ Балансиран Фонд АД стартира едва преди три седмици - на 31 януари. Все още нямаме право да обявяваме доходност и печалба, но инвеститорите могат да проследят развитието на фонда по публичната информация, предоставяна ежедневно на БФБ - София АД, сайта на ОББ АД www.ubb.bg, както и от страниците на вашия вестник.

Във всеки случай убеден съм, че балансираният портфейл, който ОББ Асет Мениджмънт ЕАД поддържа от активите на инвестиционното дружество - акции, облигации, ДЦК, депозити - ще "се държи добре" и в бъдеще.

Върви ли работата по старта на другите две инвестиционни дружества, или ще изчакате резултати от ОББ балансиран фонд?

Пламен Цветанов:

Не, няма да чакаме 6 месеца, ако това имате предвид. Вече подготвяме стратегията и документите за дружеството, което ще инвестира по-рисково, най-вече в акции. Възможно е заедно с него да стартира и третото дружество, инвестиращо единствено в дългови книжа и предназначено за инвеститори със склонност към нисък риск. В зависимост от скоростта, с която ще влязат в сила подготвяните промени в ЗППЦК, не е изключено някое от тях да се появи под формата на типичен взаимен фонд.

Според Вас инвестиционните дружества или инвестиционните фондове имат по-голямо бъдеще у нас?

Пламен Цветанов:

По същността си двете форми не се различават - и двете инвестират набрани от публиката парични средства в портфейли от ценни книжа, и за двете има място на пазара. Въпреки това смятам, че в бъдеще типичните взаимни фондове ще превишават като брой инвестиционните дружества поради предвижданите при тази колективна схема за инвестиране облекчения при регистрация, улеснения при управлението на портфейлите и възможност за по-гъвкаво поведение на самите инвеститори.

Имате ли намерение да инвестирате в чужди акции, например на другите развиващи се пазари в региона - Сърбия, Румъния, както и Русия?

Пламен Цветанов:

За момента се въздържаме да включваме в структурата на портфейла книжа, търгувани на други развиващи се пазари. Може би ще си го позволим за следващото по-рисково дружество. Активите на ОББ Балансиран фонд към момента се състоят единствено от български книжа и ако предприемем стъпки към диверсификация с чужди книжа, то ще е по-скоро в посока развитите пазари на страните от Европейския съюз.

Индивидуалният инвеститор, който в момента е на фондовия пазар у нас, като че ли предпочита по-високото ниво на риска. В същото време вашият фонд е със среден риск. Смятате ли, че ще привлечете масовия инвеститор?

Пламен Цветанов:

Смея да твърдя, че "масовият инвеститор" по природа не е склонен към много висок риск. Инвестиционните дружества и колективните схеми за инвестиране са инвестиционен инструмент, но по правило са и инструмент за спестяване - времевият хоризонт на инвеститора е средно- и дългосрочен. В допълнение - българите не са сред най-агресивните. Смятам, че в бъдеще най-големите фондове в България ще бъдат точно умерено рисковите - тези с балансирана структура, както и такива, предлагащи още по-ниско ниво на риск. Разбира се, винаги ще има и много рисково настроени инвеститори - за тях ще създаваме рискови фондове.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...