Насрещните проверки ще стават за минути

16.09.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

- Господин Забуртов, какво ще се промени след подписването на договора с БУЛЛ?

Гавраил Забуртов:

- Започваме работа по изграждането на най-голямата информационна система изобщо в държавната администрация. Резултатите ще се почувстват от над 4 милиона българи - всички те плащат данъци, осигуровки, налага се да контактуват с администрации. През януари 2006 г., когато Националната агенция за приходите /НАП/ реално заработи, ще имаме и напълно функционираща информационна система. Най-общо казано, тази система ще позволи на българските граждани и фирми да ползват голям брой електронни услуги, а на служителите на НАП ще спести времето, което досега са губили в излишни бюрократични процедури. Много стриктно ще следим работата на френската фирма по договора.

- Ще участват ли и български фирми в изграждането на системата?
Гавраил Забуртов:

- Да. Засега фирмите, одобрени като подизпълнители, са CNsys и Ernst&Young Bulgaria.

- Какви нови възможности ще дава информационната система?

Гавраил Забуртов:

- Една от основните цели в реформата на досегашните приходни администрации е насърчаването на електронния обмен на информация между гражданите и администрацията. Новата система ще позволява подаването на почти всички данъчни и осигурителни декларации и документи по Интернет. Ще се съкрати времето за извършване на ревизиите и насрещните проверки. Всички знаем, че те бавят приключването на ревизиите, създават напрежение и подозрения към безпристрастността на данъчните инспектори. Новата система ще позволи насрещните проверки да се извършват в рамките на няколко минути директно от компютъра на данъчния служител, а не както досега в продължение на седмици. Администрацията ще работи по-бързо, например данъчният кредит по ДДС ще бъде възстановяван по-бързо, отколкото сега. Системата ще позволи издаването на данъчни и осигурителни удостоверения веднага, сега те също се бавят със седмици. Ще е възможно по Интернет да се поиска издаването на данъчен документ.

- Какво ще стане с действащата информационна система на НОИ?

Гавраил Забуртов:

- Ще се запази. Информационната система на НАП ще предоставя необходимата информация на Националния осигурителен институт. Новата информационна система ще бъде в състояние да обменя информация с ИС на други български институции в XML формат, както и с информационни системи на администрации в рамките на ЕС. Схемата XML за обмен на данни ще бъде осигурена от НАП.

Предвидени са връзки с информационните системи на следните институции: НОИ, НЗОК, МФ, Регистър БУЛСТАТ, Регистър ГРАО, МВР - национална служба Полиция, МВР - КАТ, агенция Митници, БИСЕРА, RINGS, Информационни системи на търговските банки,Кадастър и имотен регистър, Служба по вписванията при районния съд или административната единица /сделки на нотариусите/, Централен депозитар, Централен регистър на особените залози, други информационни системи, както и връзки със системите VIES и EMCS на страните от ЕС.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...