На българина му липсва европейска данъчна култура

17.03.2005 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Господин Тасев, защо е спешно връщането на старите акцизи на цигарите по средата на годината, как ще избегнете евентуален хаос при продажбите и временен дефицит на някои марки?

Стамен Тасев:

Възстановяването на старата структура за определяне акциза на цигарите произтича от ангажимент, поет от тогавашния вицепремиер Лидия Шулева пред политиците в парламента, и пред Булгартабак. В края на м.г. тя обеща, че ако по една или друга причина холдингът не бъде продаден, ще бъде върнат механизмът, който e по-благоприятен за родното производство. Това нямаше и няма да се отрази и сега на приходната част на бюджета. Разбира се, няма закон, който да предвиди всички житейски ситуации. Затова не изключвам вероятността, че ще има усложнения, когато за кратко време производители и търговци трябва да реагират. Но се надявам, че ще ги овладеем.

Ще се променят ли, как и кога данъчните оценки на имотите?

Стамен Тасев:

Въпросът с данъчните оценки следва да бъде разгледан и законодателно решен, така че вместо да се правят скокообразни корекции през 5 или 10 години, да се създаде система за ежегодни корекции и текущ контрол върху сделките. Това е по-справедливо и по-лесно поносимо от собствениците. Сега покупко-продажбите на два апартамента с еднаква площ и изложение в една и съща сграда може да се изповядат на цени, различаващи се десетки пъти, т.е. единият за 100 EUR на кв. м, а другият за 1000 EUR. И това става не заради качеството на изпълнението и не защото в България има пазарни отношения. Данъчните оценки са смешно ниски и ако единият клиент иска да види крайната цена в договора и да плати нея, то вторият иска да види данъчната оценка в договора и да доплати в брой разликата до уговорената крайна цена. Освен че плаща по-малко данъци по сделките, вторият купувач успешно замита следите на свои незаконни приходи и съдейства на продавача също да реализира незаконни приходи. Последният пък ще използва получените пари при покупката на терени от общината и т.н. Интересно е да се види колко от жилищата и апартаментите, рекламирани в луксозните брокерски издания, наистина са продадени за обявените цени в милиони евро.

Тече кампанията по събирането на данъци, има ли данъчна култура българинът?

Стамен Тасев:

Категоричен съм, че на българина му липсва европейска данъчна култура. За това вина има донякъде инерцията от близкото ни минало с общонародната собственост. След прехода обаче нито образователната система, нито масмедиите или семейното възпитание допринесоха да се промени отношението на хората към данъците. Ненаказаните примери на незаконно забогателите около нас работеха и работят срещу всяка възможна положителна промяна. За да се повиши данъчната култура, тази тема следва силно да присъства в учебния процес на подрастващите и на студентите, в журналистическите разследвания, в действията на съдебната, изпълнителната и законодателната власт. Необходима е коренна промяна и в поведението на всички, които са на държавна издръжка. Освен образователния натиск държавата трябва да създаде и контролни органи и структури, които да гарантират принудителното изпълняване на законите, когато това е необходимо. С действията си те може да убедят българина да повярва, че пред данъчните закони всички са равни, защото сега той не вярва.

Защо в такъв случай се провали създаването на данъчна полиция у нас?

Стамен Тасев:

Засега няма провал, а има забавяне в приемането на закона. Независимо че законът не беше приет, той предизвика страх у нарушителите на данъчните закони. Опасенията от бъдещи проверки ги накараха трескаво да "изсветляват". Това е една от причините да имаме високо преизпълнение на приходите за 2004 г. въпреки намаляването на данъчните ставки.

Как ще се преборите за издаване на касови бележки?

Стамен Тасев:

На гражданина трябва ежедневно да му се обяснява, че когато не изисква касова бележка, той освен че пречи съответният търговец да бъде контролиран, но и краде от себе си. Без касовата бележка държавата ще получи по-малко данъци от търговеца и съответно по-малко ще се върне при гражданина под формата на образователни, административни, здравни и други услуги. Това обаче още не е осъзнато дори от 474-те хиляди държавни, общински и други служители, чиито заплати идват от същите данъци. И вместо да се оплакват помежду си колко са ниски възнагражденията им, нека се опитат, като пазаруват, да променят навиците на търговците, които не регистрират продажбите. Подобно поведение ще дисциплинира търговците, ще вкара повече пари в бюджета и ще увеличи вероятността за по-високи заплати, улици без дупки, повече безплатни лекарства и т.н. Към аргументите в полза на касовите бележки следва да добавим и този, че и най-малките по стойност недокументирани продажби в брой са хранителната среда както на организираната престъпност, така и на корупцията, на тероризма, ако щете. Колкото по-голям обем недокументирани покупко-продажби допускаме, толкова по-големи шансове даваме на престъпността и корупцията.

Трябва ли да са прозрачни доходите на хората от властта?

Стамен Тасев:

Всеки, който плаща данъци, има право и трябва да знае колко струва на държавата издръжката на детето му в детската градина, един от войниците ни в Ирак или чашата мляко в училище. Той следва да има пълна информация какво и колко получават държавните служители, без да се крият индивидуалните данни зад удобните средни величини. Причините са много и все демократични. Знаейки поименно какви са доходите на кмета, на министъра, на депутата, на съдията и т.н. до края на стълбицата, гражданите ще се ориентират самите те къде се намират, към какво да се стремят и колко да изискват, дали техният съсед държавен служител разчита само на заплатата си. Моите разбирания по темата не се вместват в сегашните норми. Не виждам причина нечии възнаграждения или други облаги за сметка на бюджета да се пазят в тайна от съображения за национална или каквато и да е друга сигурност, защото това намирам за остатък от миналото и за лицемерно.

Защо искате да отпадне данъчната тайна?

Стамен Тасев:

Подкрепям идеята да се премахне данъчната тайна за платените данъци от всяко лице - физическо или юридическо, защото в този си вид тя по-скоро помага на малкото нечестни данъкоплатци да се скрият, отколкото да се грижи за интереса на милионите честни данъкоплаци. Съществуващите ограничения, свързани с различните видове тайни - данъчна, митническа, банкова и т.н., пречат на държавните органи и често помагат на публично известни представители от подземния свят. Надявам се моята идея да има много поддръжници.

Какво ви впечатли най-силно в САЩ?

Стамен Тасев:

Завиждам на американците за чувството за национална гордост, достойнство и благотворителност, както и на страха им от службата за вътрешни приходи, т.е. от данъчната администрация, защото това е една от предпоставките за силна държава.

Имате ли амбиции в политиката?

Стамен Тасев:

Нямам амбиции да ставам политик и си мисля, че ще дойде ден, когато хората ще станат достатъчно образовани и информационните технологии за общуване толкова бързи и мощни, та да може, ако е необходимо, всекидневно да гласуват през Интернет. Тогава ще отпадне нуждата от партии в досегашния им вид и няма да сме свидели на фискални недомислия, оправдавани с неясното "по политически съображения".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...