Необходима е целенасочена политика за развитие на ИТ сектора

29.10.2007 | 10:54
по статията работи:
Саша Безуханова, Генерален директор, "Хюлет-Пакард България" ЕООД
Необходима е целенасочена политика за развитие на ИТ сектора

Специално за Econ.bg

На специален форум в София "Хюлет-Пакард България" представи разширеното си портфолио от софтуерни продукти за оптимизиране и управление на бизнес процесите (Business Technology Optimisation - BTO). Новият подход за управление на информационните технологии в бизнеса, предлаган от Хюлет-Пакард, е насочен към постигането на подобрени бизнес резултати от компаниите и към улесняване на мениджърите в управлението и вземането на решения, базирани на информационните технологии (ИТ). С г-жа Саша Безуханова, Генерален директор на "Хюлет-Пакард България", разговаряме за състоянието на ИТ пазара у нас и за новите продукти на компанията.

Г-жо Безуханова, какво е състоянието на ИТ пазара в България?

Саша Безуханова:

В момента има повишен инвестиционен интерес към българския ИТ пазар както от чужди, така и от български инвеститори. Развитието на ИТ сектора е катализатор на цялата икономика заради приложението на ИТ във всички индустриални сегменти и управлението. Основно ограничение е броят на подготвени специалисти. Необходима е целенасочена политика за развитие на сектора, подготовка на кадри и значими допълнителни инвестиции по отношение на ИТ-грамотността на хората. Това ще позволи да постигнем бърз икономически растеж и да се възползваме в максимална степен от инвестициите, които държавата прави в национални компютърно базирани системи за гражданите.

До каква степен българските предприятия са готови да внедрят портфолиото от възможности за оптимизиране на бизнеса, което предлага „Хюлет-Пакард”?

Саша Безуханова:

Тази софтуерна платформа представлява управленски инструмент. Предприятията, които искат да бъдат конкурентоспособни и да имат свое място в глобалната икономика, трябва да използват такъв тип системи. Големият управленски опит вече не е достатъчен. Информационните системи са интегрална част от организацията и оперирането на успешните компании днес. Това им позволява  да реагират бързо в променящата се пазарна реалност, да бъдат бързи в кампаниите си, да контролират и оптимизират разходите си.

Има ли вече проявен интерес към новите продукти на „Хюлет-Пакард”?

Саша Безуханова:

Някои от продуктите, включени в портфолиото, вече са внедрени в дейностите и на трите телекома, на държавната администрация, както и в някои банки. Надяваме се, че след демонстрацията на разширеното ни софтуерно портфолио то ще стигне до всички заинтересовани на българския пазар

Какви са очакванията Ви от конкурса за изграждането на регионални центрове на електронното правителство в София, Сливен и Варна, в който и "Хюлет Пакард" участва?

Саша Безуханова:

Очаквам да бъде взето добро решение за избор на внедрител, което ще позволи изграденото до момента да бъде доразвито и да стигне до естествените си потребители - гражданите и бизнеса на България, за да облекчи и направи по-ефективен техния частен и професионален живот.

Какви са отношенията ви с Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) към днешна дата?

Саша Безуханова:

Ние се оттеглихме от членството си в БАИТ. От тогава до сега не сме имали отношения с асоциацията.

Какви са бъдещите планове на „Хюлет-Пакард България”?

Саша Безуханова:

Планираме да развиваме активно дейността си в България заради високите резултати на екипа ни тук.

Освен търговския ни офис имаме Център за услуги, обслужващ клиенти на "Хюлет-Пакард" в Европа, Близкия Изток и Африка с близо 1000 души персонал. Планираме да удвоим броя на служителите, да стартираме нови проекти.

Най-голямата ни инвестиционна линия през 2008 г. ще бъде по посока на софтуерните решения за оптимизиране на бизнес технологиите.

 

Интервю на Петър Чернев, Econ.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...