Необходимо е до 2009 г. регионът да има депо за твърди битови отпадъци

30.05.2008 | 14:22
по статията работи: Лили Бончева
Антоанета Илиева, Кмет на община Пирдоп
Необходимо е до 2009 г. регионът да има депо за твърди битови отпадъци

Специално за Econ.bg


Необходимо е до 2009 г. регионът да има депо за твърди битови отпадъци

Пирдоп е бъдещ туристически център


Община Пирдоп се намира в Западна България и е една от съставните общини на Софийска област. Общината има 2 населени места – Пирдоп и Душанци, с общо население над 9400 жители към 21 юли 2005 г. Преди дни в медодобивния комбинат “Кумерио мед", който се намира на територията на общината, официално беше открита нова инсталация за пречистване на вредни газове. На официалната церемония присъства кметът на общината Антоанета Илиева, с която разговаряхме за целите и перспективите пред Пирдоп. В разговора ни стана дума и за един дългогодишен регионален проблем – изграждането на депо за твърди битови отпадъци.


Г-жо Илиева, само на дейности в сферата на металургията ли разчита регионът?

Антоанета Илиева:


Действително най-големият инвестирор на територията на Пирдоп е медодобивният комбинат "Кумерио мед". Всички останали фирми с от сегмента на малкия и средния бизнес.

Трябва да отбележа, че в последно време обмисляме туристически проекти, свързани с близкото до Пирдоп село Душанци. Идеята е да се изградят значително на брой вилни селища. Ще се опитаме да свържем тези селища със съществуващия край селото язовир. Предвиждаме също така от Душанци по посока Копривщица да изградим екопътека.

Мислейки в тази посока, смея да твърдя, че регионът се очертава като един бъдещ туристически център. В общината са постъпили няколко инвестиционни намерения. Част от тях вече бяха подложени на разглеждане в Общинския съвет. В общината разгледахме и презентация на една фирма-потенциален инвеститор. След като обсъдихме с нея конкретното й намерение, се уговорихме тя да подготви допълнителна информация.

Освен това възнамеряваме да се възползваме и от условията, които ни предоставят европейските фондове. Смятаме да кандидатстваме за финансиране, с което да развием селския туризъм.

Кои са функциониращите на територията на община Пирдоп предприятия?

Антоанета Илиева:


Освен "Кумерио мед", в региона функционират редица предприятия от тежката промишленост като "Челопеч майнинг", "Елаците мед", "Геотехмин", "Асарел медет" - предприятия, осигуряващи доста високо работно възнаграждение за хората от региона. Затова и безработицата тук не е голяма.

Заради наличието на тези предприятия от една страна, бих мога да кажа, че тук земеделието е сравнително слабо развито, предвид историческата замърсеност в околността. От друга страна - полупланинският характер на региона, не създава добри перспективи за развитие на земеделието. За сметка на това полупланинските части са изключително подходящи за развитие на животновъдството. В общината има доста регистрирани земеделски производители, които смятат да се възползват от средствата на европейските фондове в тази посока.

Какво предстои на общината в близко бъдеще? Какви инфраструктурни проекти ще се реализират тук?

Антоанета Илиева:


В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече сме кандидатствали с един проект за саниране на две детски градини в Пирдоп. Внесли сме проект пред Европейско икономическо пространство за саниране на общинската гимназия в града. До 30 май ще внесем проект за изграждане на главен колектор и пречиствателна станция за отпадни води. Ще кандидатстваме по Оперативна програма «Околна среда» на Министвестото на околната среда и водите. До 22 юни предстои да подготвим и голям проект за цялостна подмяна на ВиК инсталаците в село Душанци и в град Пирдоп.

По Програмата за развитие на селските райони смятаме да подменим електрическата инсталация с енергоспестяващи крушки и да санираме читалищата в двете населени места. За периода до 2011 г. сме си поставили за цел да санираме всички общински обекти. Имаме намерение да направим ново заснемане и ново вертикално планиране на централния площад в Пирдоп.

Известно е, че между община Пирдоп и община Златица има проблем, свързан с изграждането на регионално депо за твърди битови отпадъци. Какъв е всъщност проблемът?

Антоанета Илиева:


Идеята за регионалното депо за твърди битови отпадъци възниква през 1998 година. Тогава тримата кметове на общините Пирдоп, Челопеч и Златица сключват договор и учредяват гражданско сдружение. То има една цел - проектиране, изграждане и пускане на депото в експлоатация.

До 2003 г. всичко е било все още на фаза подготовка на проектни документи. През същата година се провежда процедура за изпълнител, който ще изгражда депото. На конкурса са се явили няколко кандидати, но победител е "Валмекс" ЕООД. Паралелно с това, друга фирма-участник - "Геотехмин", която е класирана на второ място, започва обжалване на процедурата. Явно е имала мотиви, не мога да кажа. В крайна сметка, през 2004 година започва изграждане на сметището. Вече е минала и съдебната процедура и е решено фирма "Валмекс" да бъде изпълнител. На община Златица са отпуснати средства от републиканския бюджет.

Тук трябва да поясня, че според клауза в договора за учредяване на гражданското сдружение, депото трябва да бъде изградено на територията на някоя от трите общини. Общото събрание на Сдружението решава депото да бъде построено на територията на община Златица. Затова възложител по тази обществена поръчка се явява община Златица. Съответно цялото финансиране е насочено към общинския й бюджет.

До 2007 година всичко по изграждането е вървяло добре. В един момент настоящият кмет на Златица Нонка Каменова, след като се запознала с част от документацията, съзряла нарушения. Аз категорично се разграничавам от такива твърдения. Не смятам, че органът, които би могъл да твърди такова нещо, е кметът – било то на общината, която пряко се занимава с изграждането.

За мен по-важно е това депо да бъде изградено не по-късно от 16 юли 2009 г. Според изискванията на ЕС всички сметища, изградено по-късно, ще имат статут на нерегламентирани и няма да могат да функционират.

Кметовете на трите общини вече сме провели неколкократно трудни срещи. Казвам трудни, защото по принцип с госпожа Каменова трудно се контактува. На всичките уговорени дати или не се явяваше, или не ни посрещаше, или когато сме поканени – тя отсъстваше. Паралелно с това, ние получавахме от нея писма. Смея да кажа, че дори тези писма не са от госпожа Каменова, а от фирмата-изпълнител "Валмекс". Това е кореспонденция между фирмата и община Златица. От писмата става ясно, че госпожа Каменова официално е обвинила фирмата-изпълнител в нарушения, отказала е да предаде неразплатени капиталови средства. Освен това, тя върна, ако не ме лъже паметта - 233 000 лева в бюджета, предвидени за изграждането на депото, въпреки извършените и актувани действия в тази посока.

Междувременно отказа да подпише анекс с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на стойност 840 000 лева. Мотивът е, че трябва да се направи нова процедура по Закона за обществените поръчки. Тъй като крайният срок е изтекъл, не може да се продължи със същия изпълнител.

В хода на преговорите госпожа Каменова научи, че община Златица изхвърля боклуците си на сметището на община Пирдоп. В тази връзка има решение на Общинския съвет в Пирдоп от 31 януари, считано от 4 февруари 2007 година, да се забрани извозването на твърди битови отпадъци от Златица.

Има ли реакция от страна на държавата по този проблем?

Антоанета Илиева:


В Министерството на околната среда и водите са запознати с проблема. Има доклад, подписан от зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Имаше комисия, назначена от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Трябва да се знае, че в доклада на комисията се казва, че регионалното депо ще бъде използвано не от 3, а от 7 общини в региона. Нещо повече – плановете са то да поема и отпадъците на Панагюрище и Стрелча.

Как стои въпросът към днешна дата?

Антоанета Илиева:


Последно проведохме Общо събрание, на което променихме част от договора на гражданското сдружение. Проектът вече ще се ръководи от кмета на Челопеч Алекси Кесяков. Също така беше изместено и седалището на дружеството. Пуснато е и писмо до Областния управител на Софийска област Емил Иванов. Документът вече е депозиран и има входящ номер в Областната администрация. С него подчертаваме намеренията ни депото да бъде завършено. Очакваме до дни да получим и становището на Областния управител. Отговорът ще го прикрепим към писмо, което подготвяме до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Ще приложим към него и цялата преписка по случая. Трябва най-накрая да се вземе отношение по случая.

Не смятам, че трябва с лека ръка да се забравят вложените в депото 6 милиона лева. Не може така лесно, както преди време журналистката Ана Заркова каза, 6 милиона лева да бъдат "заровени в дупка в Средногорието". Както вървят нещата, отиват натам, че община Златица може да бъде изключена от сдружението. И парадоксът, които би могъл да се получи, е депото да се намира на нейната територията, а тя да бъде извън сдружението.

В момента проектът замразен ли е?

Антоанета Илиева
:

Към днешна дата е подписан. Акт 10 е Това е строителен документ, който удостоверява прекратяване на строителни действия. Очакваме съвсем скоро строителството на депото да бъде възобновено. Надяваме се да получим и съответното финансиране от МОСВ по сметката на община Челопеч за продължаване на строителните дейности по обекта.


Интервю на Апостол Апостолов

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...