Не трябва да сядате зад волана без "Гражданска отговорност"*

12.12.2012 | 10:06
по статията работи: Лили Бончева
Юри Копач, член на Управителния съвет на ЗАД "Виктория"
<p>Юри Копач</p>

Юри Копач

Снимка: ЗАД "ВИКТОРИЯ"

 

Визитка

Юри Копач е роден в Бургас. Завършил е Висшия икономически институт (ВИИ) "Карл Маркс" (сега УНСС). Бил е заместник-кмет на Бургас по финансово-икономическите въпроси. 

От 1997 г. заема поста главен изпълнителен директор на ДЗИ Бургас. От 2000 г. става директор "Автомобилно застраховане" в Централното управление на ДЗИ и член на Съвета на директорите на компанията.

През 2002 г. става един от основателите на ЗАД "Виктория", където е и директор "Автомобилно застраховане" и член на Съвета на директорите. Също от 2010 г. е член на Управителния съвет на Гаранционния фонд.

През 2012 г. Копач става заместник-изпълнителен директор на ЗАД "Виктория".

 

Г-н Копач, застраховка Гражданска отговорност (ГО) на автомобилистите е задължителна, но и необходима. Какво  я прави необходима?

Юри Копач:

Кодексът за застраховането определя застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите като задължителна застраховка. Всеки собственик на МПС в България трябва да сключи тази застраховка. Но както отбелязахте, тя е и необходима застраховка. Това най-добре се разбира когато се случи лошото и станете участник в ПТП. Представете си, че сте виновен за пътен инцидент при който увредите скъп автомобил. Много често само цената на бронята може да е по-висока от Вашата годишна заплата. А не дай си Боже станете виновник за ПТП с пострадали – ранени или убити. Тогава размера на присъдените обезщетения може да надхвърли стотици хиляди левове. Единствената ви гаранция в този момент е закупената застрахователна полица. Тук ще ви напомня една хубава българска приказка за неволята. Има собственици на МПС които считат, че на тях не може да им се случи нищо или пък при събитие ще повикат неволята. Бих ви посъветвал да четете тези хубави приказки на децата си, но когато решите да се качите в автомобила си не го правете преди да сте сключили полица „ГО”. Тъй като една от характерните български черти е, че обичаме да се оплакваме, бих ви напомнил, че след като финансовата криза не ви е попречила да се качите в автомобил, значи можете да отделите средствата, за да си закупите полицата, чиято цена не е по-висока от тази на един резервоар гориво.

Преди старта на тазгодишната кампания по задължителната застраховка ГО, КФН напомни, че все още са в сила забраните за раздаване на бонуси при сключването на Гражданска отговорност. Това означава ли, че кампаните по ГО ще са без бонуси тази година?

Юри Копач:

КФН правилно напомня изискванията на Кодекса за застраховане. Не е приятно, когато кампанията за сключване на застраховка ГО на автомобилистите се превръща в цирк. В недалечното минало се раздаваха пилета, вино и какво ли още не, само и само да се привлече погледа на потребителя. Радвам се, че националният застрахователен пазар се отърси от тези неизбежни елементи на прехода към едно по-модерно, развито застраховане, съобразено с европейските стандарти. Сега ние имаме една истинска конкуренция между отделните застрахователи и застрахователните посредници на база цени и условия.

Застрахователно АД ”Викория” стартира промоционална кампания “Гражданска отговорност на цени за приятели”. Кои са най-важните акценти в нея?

Юри Копач:

Промоционалната кампания е във връзка с 10-годишнината на дружеството и е валидна само до 15 януари 2013 г.

Най-важните акценти в нея са:

 • Гарантирано ниски цени за застрахованите над 45 г.;
 • Чувствително понижение на цените за възрастовата група от 26-30 г.;
 • Нова опция - разсрочено плащане за полици за ЕС със сертификат “Зелена карта” за леки и товарни автомобили и автобуси.

Допълнителна информация вашите читатели могат да получат на адрес: https://victoria-insbg.com/bg/?load=Calculator::CivilLiability&utm_source=inewsbg&utm_medium=interview&utm_campaign=go

Има ли предимства за автомобилистите, сключили застраховка "Гражданска отговорност" в ЗАД “Виктория” и какви са те?

Юри Копач:

С полицата на ЗАД "Виктория” ние ви осигуряваме една широкоспектърна застрахователна защита и спокойно пътуване за вас и вашите спътници. Други предимства на нашата полица са:

 • Валидност на застраховката не само за територията на всички държави - членки на Европейския съюз, а и за държавите – членки на Международното споразумение “Зелена карта”, включително Сърбия, Македония и Турция;
 • Спестявате пари с новите по-атрактивни цени на полицата;
 • Възможност за разсрочено плащане на застрахователната премия;
 • Спестявате време със системата за онлайн застраховки;
 • Бързо и коректно изплащане на застрахoвателни обезщетения.

Не мога да не подчертая и предимство № 1: безплатни сертификати “Зелна карта" два пъти по 15 дни или един път за 30 дни в годината през времето, което сте отделили за вашата ваканция.

Какви съвети и препоръки бихте дали на потребителите, когато избират застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите?

Юри Копач:

Когато отговарях на първия въпрос ви посочих, че не трябва да сядате зад волана преди да сте сключили застрахователната полица „ГО” на автомобилистите. Уважавам много своите колеги – застрахователи и застрахователни посредници – брокери и агенти затова няма да Ви препоръчам определен застраховател въпреки, че много би ми се искало. Но бих Ви дал,  както на Вас така и на читателите Ви един приятелски съвет: когато решите да се сдобиете с полица „ГО” независимо офиса на кой застраховател или застрахователен посредник посетите, заинтересовайте се и за цените и условията на ЗАД „Виктория”. Може да си спечелите един нов приятел. И в заключение бих добавил за тези, които решат да си спестят разхода за застрахователната полица, замислете се: „Струва ли си?"

*Информация на партньор на Econ.bg

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
 • Зимна приказка
 • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 08.06   68 г. – Римският сенат провъзгласява Галба за император. 1624 г. – Земетресение разтърсва Перу. 1783 г. – Вулканът Лаки в Исландия изригва в продължение...