Община Панагюрище работи в синхрон с бизнеса

27.07.2007 | 02:00
по статията работи: econ.bg
инж. Делчо Николов – директор "Производствено технически дейности", "Асарел Медет" и инж. Иван Чолаков – изпълнителен директор на "Оптикс" АД.

Панагюрище е център на медодобивната промишленост, на високите технологии в оптико-механичното, оптико-електронното, лазерно и прецизно уредостроене. Наред с местоположението, основно предимство е и наличието на опитни специалисти и мениджъри, на специализирани училища за подготовка на кадри. Панагюрище предлага отлични възможности за инвестиции, за създаване на успешни партньорства и ефективност на вложенията. Доказателство за адекватна политика в областта на местното икономическо развитие е международният сертификат "Община готова за бизнес развитие".

Интервю на икономическото предаване "Екон" на ТВ "Европа"

 

Какви са позициите на "Асарел-Медет" в момента?

инж. Делчо Николов – директор "Производствено технически дейности", "Асарел Медет":

Асарел-Медет е водещата компания в България за добив и преработка на медни руди. Производството на дружеството представлява над 50 % от добива на медни руди в България и около половин процент от добива метал-мед. Компанията е водещ фактор за развитието на социално-икономическото дейност и облика на община Панагюрище, като има структуроопределящо място в българската икономика. До момента работим и се развиваме съобразно международните изисквания за качество ISO 9001. През 2006 година бяха постигнати върхови постижения в бранша като бяха добити 42 млн.тона минна маса и преработени 13 млн. тона медна руда.

 

инж. Иван Чолаков – изпълнителен директор на "Оптикс" АД:

1998 година започна приватизацията на военния бранш в страната и ние решихме да създадем това предприятие. Идеята ни беше да запазим този бизнес и поминък в Панагюрище, който се реализираше там вече 25 години. В последствие започнахме да изграждаме цяла палитра от изделия необходими за военната ни индустрия и МВР. Това се изделия, които са съвсем актуални и съвременни и се използват в борбата с тероризма и в локалните войни, в които участва нашата армия.

 

Какви са най-големите инвестиции на компанията?

Делчо Николов:

Асарел-Медет е първата компания, която получи сертификат за инвеститор първи клас от агенцията за инвестиции в България на база на представения проект за моторизация на цялото производство. Този проект възлиза на около сто милиона долара и основно обхваща преоборудване и модернизация на производствените процеси на рудудобива и в рудника и автоматизация на всички производствени процеси по цялата автоматична верига. Предстои да бъде показана нова машина, няколко думи за нея. Това е най-големият за Европа електрически багер който е с висока производителност, обем на кофата 17 куб.метра. Нашият екип се радва на постигнатите резултати при успешната внедряване на тази технология. От гледна точка на инвестиционната ни политика , бяха направени анализи и проучвания на водещите технологични фирми в бранша и избрахме за доставчик фирма "Либхер", която е водеща в областта на багерното оборудване.

 

Иван Чолаков:

Нашата практика е всичко, което получаваме да го реинвестираме. Имаме план за следващите 5 години постепенно в отделните производства да инвестираме чрез нова техника.

 

В какво се изразява сътрудничеството ви с община Панагюрище?

Делчо Николов:

Компанията работи в диалог с всички заинтересовани страни. Компанията е най-големият дарител на общината, като дейността е насочена към инвестиране в изграждането на инфраструктурни проекти и подпомагане на здравеопазването, социалното развитие, културата, туризма и др. Между местната власт и ръководството на Асарел-Медет е устанавено едно трайно сътрудничество, което спомага за успешното развитие на общината. Създаден е един добър инвестиционен климат, както и добро партньорство с местната власт.Фирмата ни е инициатор на създаването на сдружение на предприемачите в Панагюрище, създаването на индустриалния клъстър " Средногорие-мед", както и на ежегодния форум " Инвестирайте в Панагюрище". Ние се надяваме , че с едно добро сътрудничество с местната власт ще постигаме все по-добри резултати в бъдеще.

 

Иван Чолаков:

Ние започнахме с една сграда. Постепенно благодарение на общината развихме нашите производствени площи до над 20 хил. кв. метра. Съвсем скоро закупихме нови помещения от 20 хил. кв.метра. отново със съдействието на общината. Ние имаме съвместно предприятие с две немски фирми за производство на ендоскопи, което не е тайна. Това предприятие нарежда нашата страна на девето място в тези високи технологии – производството на ендоскопията. Отдавна тези 400 кв. метра, които сме му предоставили и в които той работи са му недостатъчни. Нашият план е до новата година той да получи съвсем съвременна сграда с над 1200 кв. метра производствена площ. Същото се отнася и за нашите производства монтажа отдавна ни е притеснен в малките помещения. В някои от производствата ние работим на 3 или 4 смени.

 

Какво трябва да направят държавата и фирмите, за да се подобри състоянието на бранша?

Иван Чолаков:

Трябва да се обърне внимание на закона за държавните поръчки, който не функционира добре. Сега трябва на всеки 6 месеца да се провеждат търгове за една и съща техника. Трябва да се създаде законова армията да има основни доставчици и те да могат да разполагат с достатъчно време да подготвят продукцията и да предадат наистина най- качественото. В настоящия момент търговете се обявяват с период на реализация от 2- 3 и рядко от 4 месеца, която е безкрайно малък срок, за да може да се произведе действително спокойно и продукция, която е на световно ниво. Нашата фирма в момента се справя, но това ни коства много усилия.

 

Очаквате ли конкуренция от други страни в региона?

Иван Чолаков:

За сега сме без конкуренция. Ние очакваме и други фирми да се развият, за да могат да бъдат нашия регулатор. Трябва да има фирма, с която ние да се съобразяваме, а не да се успокояваме от постигнатото. Към настоящия момент такава фирма не съществува, ние сами сме си конкуренция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...