Общините грешат с това, че всяка сама кандидатства по проекти

20.11.2009 | 17:39
по статията работи:
Здравко Василев, Кмет на Девин
Общините грешат с това, че всяка сама кандидатства по проекти

Специално за Econ.bg

На 29 октомври в столицата се проведе конференция, на която бяха маркирани основните проблеми в сферата планинския туризъм. Подчертано беше, че България няма ясно изразен национален туристически продукт, с който да се идентифицира пред чуждите туристи. Огромни усилия трябва да бъдат насочени и към подобряването на качеството на услугите в хотелите. На туристическия форум присъства кметът на Девин инж. Здравко Василев, който представи основни насоки в развитието на общината, както и приоритетните цели пред неговата администрация. Пред Econ.bg той разказа за проектите, които изпълнява Девин, както и за това, което предстои на общината в обозримо бъдеще.

Г-н Василев, как се развива Девин?

Здравко Василев:

Аз съм кмет на Девин от 2 години. Планинският туризъм се развива доста по-отдавна - поне от 5 години. На територията има изявени хотелиери. Изградени бяха спа центрове, популярни за туристите туристически дестинации, като пролома Триградското ждерло и пещерата Дяволското гърло.

Заради кризата обаче хотелите бележат между 20 и 25% спад спрямо миналата година. Нашата роля като община е да подобрим инфраструктурата. За двете години са изградени над 16 километра нов асфалтов път, подобрено е и сметосъбирането. Приоритетната цел ни е прилагането на разделеното сметосъбиране. Сред успешните проекти е и учредяване на туристическо сдружение с участието на общината.

Как популяризирате сметосъбирането сред обществеността?

Здравко Василев:

Над 80% от гражданите разделят сметта. Пред всички търговски обекти са поставени съдове за разделно събиране на боклук. Контейнерите са безплатни за обектите по линия на "Екопак" в партньорство с общината. За популяризиране на инициативата правим информационни кампании, и то най-вече сред най-малките деца. Към момента сме закрили 43 нерегламентирани сметища, някои от тях вече дори са санирани. Други са изцяло почистени. Нямаме проблем с чистотата.

Какво ви предстои?

Здравко Василев:

Предстои изграждането на туристически информационен център, който ще обобщава данни, предоставени от всеки един хотел, подслон и място със стаи за настаняване.

Ще се подава информация например за желанията на туристите за езда, офроуд, посещение на културно-исторически забележителности. Данните ще се приемат до 22 часа на предходния ден.

Ще бъдат ремонтирани довеждащи водопроводи на някои села в общината. Подписахме 6 договора по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на обща стойност 20 млн. лева. С парите ще бъдат възстановени разбитите пътища след като бъде положена новата ВиК-инсталация. С част от сумата ще бъде изградена входната артерия на Девин, която заради строежа на хидроенергийния възел "Цанков камък" е под всякаква критика.

Колко пари са "глътнали" проектите на общината, откакто сте кмет?

Здравко Василев:

До края на тази година вложените средства ще стигнат близо 37-38 милиона лева. През следващите няколко години ще вложим още 20 милиона лева. Към тази сума чакаме одобрение за 5 млн. лева пари по ПРСП и още по Оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда" на обща стойност близо 44 млн. лева.

По време на годишната среща на местните власти в Сандански през октомври, премиерът Борисов апелира към общините да се обединяват помежду си, за да кандидатстват за големи проекти пред Европейската комисия. Вашият коментар за тази идея. Девин обединявал ли се е някога с други общини по проекти?

Здравко Василев:

Късмет е, че премиерът ни е бил кмет. Той най-добре знае какви са ни проблемите. При срещите с него срещаме разбиране, без оглед на политическата окраска на общината. Ние също правим междуобщински обединения.

В момента разработваме проекти за трансгранично сътрудничество с гръцките общини Ксанти, Драма и Кавала и още 4 общини от нашия регион. Единият проект е свързан с подобряване на туристическата инфраструктура и рехабилитация на водопровод, който довежда минерална вода до града. Другият проект е свързан с културно-историческия туризъм. Целим да разкрием, консервираме и популяризираме всички археологически забележителности, които се намират на териториалния обхват на Девин, Борино, Доспат и две гръцки общини. Идеята ни е да изградим туристически продукт, който надхвърля рамките на общината. Смятам, че основна грешка на общините е, че всяка се бори сама за себе си за кандидатстване по проекти.

Кандидатстваме и по проект пред Брюксел за развитие на рибарството, по линия на аквакултурите. Трябва да използваме даденостите, че в региона на Девин, Доспат и Кричим има язовири. В Девин се проведоха 4 световни първенства по лов на пъстърва. Искаме тези дадености да ги развием и да превърнем рибарството в бизнес и доход на населението.

Интервю на Апостол Апостолов, Econ.bg

Пълния запис на разговора може да чуете в прикачения аудиофайл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 26.10   740 г. – Земетресение удря Константинопол и причинява много разрушения и жертви. 1185 г. – Втора българска държава: Избухва въстанието на Асен и Петър. 1582...