Очакваме страни като САЩ, Канада и Япония да се присъединят към донорите

18.06.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg

Иван Шиляшки, Председател на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси /ДАЕЕР/, за Българско национално радио

 

Сложиха ли се подписите вече за рамковото споразумение за атомната електроцентрала? Как стана това?

Да, днес в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие се проведе донорската конференция, в която участваха доста страни от Европейския съюз, които освен че оцениха всички дейности, които ще бъдат финансирани и извършени във връзка с рамковото споразумение и споразумението от 19 ноември 1999 година между българското правителство и Европейската комисия, също дадоха своя принос с допълнителни помощи от тези, които бяха определени от споразумението от 200 милиона евро.

Кои са другите подписи, които бяха положени, и какво следва?

Подписът от страна на Европейската банка беше направен от вицепрезидента на Европейската банка г-н Йоахим Янке и от моя страна. А другите донори, които участват в тази конференция и които имат конкретни финансови помощи, оказват на този фонд, международния фонд "Козлодуй" това са Дания с милион 610 хиляди евро, Европейската комисия, този транш е за 85 милиона евро от тези 200 милиона, Гърция с милион и половина евро, Холандия с два милиона евро, Швейцария с един и половина милиона евро и Англия с един и половина милиона евро, също и Ирландия с 500 хиляди евро. Също очакват се участия и на много други страни в следващите заседания на асамблеята на донорите.

Кога е следващото заседание на асамблеята на донорите?

Определи се, че следващото заседание ще бъде към есента на тази година, когато ще се отчетат вече и след ратификацията на споразумението в българския парламент и конкретните проекти, които ще бъдат подготвени, за да могат да се използват тези средства и да бъдат реализирани всички тези дейности за стабилизиране на нашата енергетика.

Добре, и се чака на това следващо заседание през есента да се съберат още пари?

Точно така, още донори, очакваме също и страни като Съединените щати, като Канада, като Япония да се присъединят към тази конференция.

Казана ли беше добра дума за нашата атомна електроцентрала?

Да, мога да кажа, че от изложението, което направих за структурната реформа в енергетиката и за всички онези дейности, които доведоха до една много добра оценка за дейността на атомната ни централа, и коментара на г-н Йоахим Янке, и на председателстващия асамблеята на донорите г-н Юте, който е от Европейската комисия, че България е постигнала значителен напредък в областта на реформата в енергетиката и в дейностите, които действително да подобрят експлоатацията на нашата електроцентрала и да доведем нормите за ядрена безопасност до европейските норми.

 

/Предоставено от BEF News Desk/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...