Очаквам все повече български инвестиции в Германия*

06.02.2012 | 10:20
по статията работи: Елица Елефтерова
Константин Русков, основоположник и управляващ партньор на правна кантора "Русков и Шедлих"
Очаквам все повече български инвестиции в Германия*
Снимка: Личен архив

Специално за Econ.bg

В медиите се говори често за чуждестранните инвестиции в България. Те са безспорно необходими за страната ни, но през последните години зачестиха и инвестициите на български компании на територията на Германия. Целта им е да спечелят пазарни позиции на немския пазар със своите продукти. "Русков и Шедлих" (Rechtsanwälte Ruskov & Schädlich) е българо-германска адвокатска кантора със седалища в Лайпциг и София и клон в Мюнхен. Кантората представлява и съпътства германски инвеститори в България, както и български в Германия. Попитахме г-н Константин Русков, основоположник и управляващ партньор на правната кантора, специализиран в правото на Германия, България и Европейския съюз (ЕС), за всичко, свързано сгерманските инвестиции у нас и с българските в Германия.

Акценти:

  • Германия е богат пазар, а инвестиционната сигурност е голяма, благодарение на действащата правосъдна и административна система
  • Германският пазар е силно конкурентен и силно регулиран
  • Забелязва се по-голям интерес към българския пазар от германски компании, и то от най-различни сектори

 

Г-н Русков, инвестират ли български компании в Германия?

Константин Русков:

Действително има вече български компании, които откриват свои дъщерни дружества в Германия с цел дълготрайни инвестиции. Това са най-вече дружества, които през последните години са натрупали опит и капитал в България, но българският пазар им се струва вече малък за техните продукти и услуги. Такава фирма е например "Био Балев", която преди по-малко от година откри дъщерно дружество в Регенсбург. Фирма "Булминерал" от Варна е в процес на откриване на складова база в южна Германия, като е планирано размерът на инвестицията да надхвърли половин милион евро, с перспектива за увеличаване. Има и други, по-малки инвеститори, които са се насочили към стъпване на немския пазар.

Какво мотивира българските фирми към такава стъпка?

Константин Русков:

 Германия е богат пазар, а инвестиционната сигурност е голяма благодарение на една добре действаща правосъдна и административна система. В крайна сметка инвеститорите желаят да трупат печалби на германския пазар с вече доказали се продукти. Техните продукти в почти всички случаи не са непознати на германския пазар и потребител, но едно предлагане на тези стоки чрез германска дъщерна фирма подобрява обслужването на местните потребители и повишава в тях чувството за сигурност.

Какви затруднения срещат българските компании в Германия?

Константин Русков:

Трудностите са немалко и се дължат най-вече на лошо познаване на германските пазарни правила и регулаторната рамка. Германският пазар е все пак силно конкурентен и силно регулиран, като за спазването на законите следи една строга и действаща администрация. Подход "абе карай, няма кой да разбере" може да доведе до солидни глоби. Едно елементарно неспазване на изискването за импресум (impressum - юридически термин, съществуващ в германското право и най-общо означаващ посочване на собственика или автора на даден документ, сайт - бел.ред.) на уеб-сайт или стандартната за България транскрипция на едно ООД като Ltd. неминуемо ще доведе до дело за нелоялна конкуренция от местен конкурент. Неплащане на заплати и осигуровки на служителите води до молба за обявяване в несъстоятелност от страна на здравните каси, и т. н.

В България или в Германия е по-лесно да се инвестира?

Константин Русков:

Принципно в Германия е по-лесно от гледна точка на административни спънки, администрацията работи по-компетентно. От друга страна обаче, може да има повече административни изисквания, а за някои отрасли - дълги срокове за разрешителни процедури.

Един успешен бизнес в Германия изисква и един по-голям начален капитал, а конкурентната среда води до повече време до налагане на пазара, но в крайна сметка всичко зависи от специфичния бранш и възможностите на компанията.

Успяват ли да се наложат българските компании в Германия? 

Константин Русков:

Отчасти, ако имат добро управление, добър продукт и познават особеностите на местния пазар. Например фирма "Балев Био" има добра продуктова палета (ароматизатори за коли, биопродукти и др.), към която интересът се покачва непрекъснато.

Българските фирми в Германия могат ли да работят със свой персонал от България?

Константин Русков:

Германският трудов пазар все още не е изцяло отворен за български граждани, но от началото на януари 2012 г. бяха въведени редица облекчения. Българските инвеститори в Германия ще могат да работят вече там със свой персонал от страната ни, ако например става дума за граждани с висше образование, които работят по специалността си или също така със служители с професионална квалификация, за която се изисква минимум двегодишно обучение, но само ако получават заплати като местните им колеги.

Кои са по-добри работници - българите или германците?

Константин Русков:

Да не си кривим душата – германците (към тях обаче слагам и българите, завършили и живели в Германия). Не мога да кажа, че германците са по-работливи от българите, но като цяло разполагат с по-добро професионално образование и най-вече – работят много по-ефикасно, организирано и рационално, така че с минимални усилия и средства да получат най-добри резултати.

От кои браншове произлизат българските инвестиции в Германия?

Константин Русков:

От най-различни. Най-вече от сферата на производството. Това са фирми, които искат да пласират на германския пазар своите продукти. Но също така от сферите на търговията и развитието на софтуер. Немалко са и от строителния бранш, но те срещат големи трудности да се приспособят към условията на германския пазар.

Към кои части на Германия са се насочили предимно българските инвеститори?

Константин Русков:

Най-вече към южните и западни части на Германия, понеже там покупателната възможност е най-голяма. Но има също и такива, които са се насочили към източната част на Германия. Там е най-удачно за тези инвеститори, които не си продават продукта на място и не зависят от местните покупателни възможности, а на едро или чрез онлайн шоп. В източна Германия инфраструктурата е добра, а разходите за наем и работна ръка са по-ниски, отколкото в западна Германия.

Продукцията, която българските фирми реализират в Германия, за местния пазар ли остава или се изнася и в останалите държави от ЕС?

Константин Русков:

И това зависи от целите на всяка една фирма – някои са се насочили към германския пазар, а други реализират продуктите си чрез германската дъщерна фирма и в съседните държави, например Чехия, Австрия и т.н.

Очаквате ли големи немски инвестиции в България и в кои сектори? 

Константин Русков:

Все повече и повече – забелязва се един по-голям интерес към българския пазар и то от най-различни сектори. Вече не идват само много големи кампании или единични бизнес играчи, но и представители на средните предприятия. Те разполагат с визия и стратегия за дългосрочно развитие и много добър "know how". Възобновяеми енергийни източници, селско стопанство, развитие на софтуер и др.

Какво според Вас пречи на чуждите инвеститори в България най-много?

Константин Русков:

По моя лична преценка какво плаши инвеститорите – 50% от страховете им се дължат на незнание и предразсъдъци спрямо България. Много от хората, които ми се обаждат за първи път, дори не знаят, че левът е вързан към еврото от 14 години, че България има една много стабилна финансова политика и в сравнение с останалите европейски държави – много ниски данъци. Същевременно много чужденци смятат, че в България царят само корупция и престъпност – според тях много повече, отколкото е в действителност. Останалите 50% се дължат на обективната обстановка в България – недобра инфраструктура, неголям пазар, т.е. малко население с ниска покупателна способност и за съжаление – не особено ефективна администрация, което се дължи според мен много повече на недобра подготовка на чиновниците, а не на корупция.

За контакти:

www.ruskov-law.eu

e-mail: office@ruskov-law.eu

*Интервю на партньор на Econ.bg

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.01   1690 г. – Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. – В Русия е издадена заповед за борба с...