Очаквам 20-25% ръст на ИТ пазара през 2007 г.

14.11.2007 | 08:00
по статията работи: Лили Бончева
Боян Бойчев, Председател на УС, БАИТ
Очаквам 20-25% ръст на ИТ пазара през 2007 г.


Специално за Econ.bg


Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) е най-голямата, най-представителна и влиятелна браншова организация в сферата на информационните и комуникационните технологии в България. Създадена през 1995 г. от седем фирми учредители, към момента в нея членуват над 170 фирми, повечето от които са водещи в областта на хардуера, софтуера, системната интеграция, телекомуникациите, Интернет и други области на ИКТ пазара у нас.

Организацията е активен партньор на държавните органи при формирането на политикате в областта на информационните и комуникационнтеи технологии, за постигане на своите цели си сътрудничи и с други неправителствени браншови и работодателски организации.

Асоциацията е член на Световния алианс за информационни технологии и услуги (WITSA) и на Европейската асоциация за информационни технологии (EICTA), поддържа плодотворно сътрудничество с редица сродни организации в други държави. Партньор е в проекта на Европейския съюз по програма за насърчаване на бизнеса (BSP), участва в проект „Инициатива информационно общество за Югоизточна Европа” (ISIS) и други.

Мисията на БАИТ е да защитава общите интереси на своите членове, като налага информационните технологии за приоритетни в развитието на държавата. Важна задача, стояща пред асоциацията е, да способства за оптималното усвояване на средствата, които ще бъдат отпуснати на България от структурните фондове на ЕС за развитие на информационното общество в страната при максимално участие на българските фирми в този процес.

 

 

Г-н Бойчев, какви са основните задачи, които стоят пред БАИТ?

Боян Бойчев:

Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) е най—голямата браншова организация в България в областта на информационните технологии. Нашите компании генерират повече от две трети от общия ИТ бизнес в страната. Целите, които сме си поставили като неправителствена организация, са ясно изразени, а именно – гарантиране на прозрачна бизнес среда, така че едновременно и доставчиците на информационни услуги, и потребителите да получат най-доброто решение на най-добрата цена.

Една от целите на БАИТ е интернет обучение за потребителите. Как реализирате тази своя цел?

Боян Бойчев:

С това обучение ние целим потребителите да придобият ИТ умения. Аз считам, че ИТ уменията са неразделна част от способностите на всеки участник в областта на икономиката и гарантират неговата конкурентоспособност.

Какъв ръст на ИТ пазара очаквате за тази година?

Боян Бойчев:

Очаквам около 20-25% ръст в ИТ сектора през тази година.

Кои са причините за този ръст?

Боян Бойчев:

Причините са многопластови. От една страна, компаниите въвеждат ИТ като лост за увеличаване на конкурентоспособността си. От друга страна, наблюдаваме промяна в манталитета на ръководителите на тези компании – информационните технологии за тях вече не разходи, а инвестиции.

Кои са основните проблеми, пред които е изправен ИТ секторът?

Боян Бойчев:

Аз не бих ги нарекъл проблеми, а по-скоро предизвикателства. Това, което наблюдаваме доста ясно и отчетливо през последните 2 години, е, че има недостиг на ИТ специалисти – не защото висшето образование не произвежда такива кадри, а по-скоро, защото страната ни вече е част от Европейския съюз и конкуренцията е много по-силна. Българските специалисти, със своите универсални умения напускат страната и могат да работят практически навсякъде. От друга страна – все повече чужди компании инвестират в бизнеси у нас. Те имат нужда от такива специалисти, имат и възможностите да ги привлекат на по-добра цена.

 

 

Интервю на Апостол Апостолов
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...