Платените данъци от големите доказват икономическия ръст

02.03.2005 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Госпожо Янева, какви са резултатите на ТДД Големи данъкоплатци за 2004 г.?

Койка Янева:

През 2004 г. в дирекция Големи данъкоплатци сме събрали над 3.16 млрд. лв. приходи от данъци. Това е точно с 3% повече от годишния план. Най-голям е делът на постъпленията от акцизи, над 1.200 млрд. лв. /41%/. Основно те идват от акцизите на горивата и цигарите. Наблюдава се увеличаване на приходите от корпоративния данък, което значи, че по-ниската ставка предразполага към плащане на повече данък. Делът му е 20% за 2004 г. Следващият по значение в структурата на изпълнението на бюджета в дирекцията е ДДС /12%/. Неданъчните приходи също са значителни - 9% от общите. Тези добри резултати се дължат в голяма степен на професионализма на моите служители, но и на това, че големите данъкоплатци са много по-дисциплинирани от останалите.

Доколко се илюстрира изводът на министерството на финансите, че се увеличават фирмените печалби?

Койка Янева:

Нашите дружества са с големи печалби, с големи обороти, затова са и големи данъкоплатци. Но фактът, че приходите с всяка изминала година растат, е показателен за това, че икономиката се развива все по-добре и има ръст. Още един индикатор за това е, че и броят на дружествата, регистрирани при нас, нараства с всяка изминала година и те вече са 446, а общо в дирекцията са регистрирани 540 фирми заедно с финансовите.

Кои са най-големите данъкоплатци?

Койка Янева:

Критериите са над 10 млн. лв. годишни приходи и над 2.5 млн. лв. платени и възстановени данъци. Сред най-големите платци на данъци в България са ЛУКойл, който е лидер, БТК, Благоевград БТ, София БТ, Булгаргаз, Мобилтел, НЕК.

А по отрасли?

Койка Янева:

От формираните приходи 36% идват от отрасъл производство, на второ място - от търговията, следват банките и застрахователите, другите приходи са 11%, от транспорта - 4%, от строителството - 3%.

Има ли вече яснота по критериите за голям осигурител?

Койка Янева:

Все още не, защото не всички големи данъкоплатци са и големи осигурители. Има компании, които са с много големи обороти, но с много малка численост. Затова в момента се селектират. Идеята е, когато заработи Националната агенция по приходите, при нас да са и големите осигурители, независимо че може да не са големи данъкоплатци.

Обслужването на големи данъкоплатци ще бъде приоритет, какви нови облекчения се предвиждат за тях?

Койка Янева:

През октомври 2002 г., когато се направи дирекцията, фирмите бяха 348 и притеснението на тези извън София бе как ще подават справките декларации по ДДС и ще получават удостоверения за задължения. Създадохме такава организация, че те могат да си свършат работата в регионите в рамките на час-два. Електронните услуги са едни от основните приоритети в работата на администрацията. Големите данъкоплатци вече могат да подават и годишните си декларации за облагане с корпоративен данък по Интернет.

Колко фирми в дирекцията използват интернет за контакт с данъчната администрация?

Койка Янева:

През януари 202 фирми и дружества подадоха ДДС декларациите си и дневниците по Интернет. С други думи близо 40% от всички дружества, регистрирани при нас, използват Интернет за подаването на ежемесечните си документи по ДДС. За сравнение, в цялата страна ДДС декларации изпращат по Интернет около 15% от общо 90 000 регистрирани фирми. Електронните услуги са улеснение за всички данъкоплатци, включително и за тези, които обслужваме ние.

По-коректни данъкоплатци ли са големите?

Койка Янева:

Със сигурност контролът на големите данъкоплатци може да се организира много по-лесно. Това е една от причините нарушенията при тях да са в пъти по-малко, отколкото при останалите фирми. От друга страна обаче, една-единствена грешка може да струва милиони лева, дори да е допусната неволно. Фирмите са 540 и може да бъдат ревизирани почти всяка година. Но, от друга страна, мащабът на тяхната икономическа дейност е толкова голям, сделките им са толкова сложни, че се изисква ревизорите ни да са изключително подготвени. И те са изключително подготвени.

Как гледате на исканията за законово намаляване на срока на ревизиите?

Койка Янева:

Право на законодателя е да решава. Но ще ви дам пример с фирма, която има 42 клона в страната. За да бъде качествена и пълна ревизията, трябва да се извършват ревизии във всеки един от тях и констатациите да бъдат обобщени в данъчноревизионен акт. Много често възлагаме на колегите от другите ТДД какво точно да извършат и получаваме констативни протоколи.

Засичате ли източване на ДДС?

Койка Янева:

При нас източване на ДДС не може да има. Няма как да не си съберем парите, защото всички фирми имат достатъчно активи. Законодателят е предвидил много методи за принудително събиране. Големите данъкоплатци имат интерес да си платят данъците коректно, вместо да инвестират в изработването на схеми за неплащане.

Но сигурно не са идеални, какви нарушения допускат те?

Койка Янева:

Наблюдават се доста нарушения в големите фирми, които не са ревизирани за по-дълги периоди. Причините са няколко - неправилно тълкуване на законодателство, недобре свършена работа от финансово-счетоводните отдели. Но не мога да кажа, че нарушенията са умишлени с цел избягване на законодателството. Не искам да посочвам конкретни цифри за допълнително разкритите приходи, те обаче никак не са малко.

Световна практика ли е големите данъкоплатци да са обособени в отделна дирекция?

Койка Янева:

Знам, че във Франция например са отделени големите данъкоплатци, като при тях освен този критерий влизат и фирми-свързани лица. И при нас има такъв момент - някои от фирмите не отговарят на критерия, но са свързани лица с големи компании, регистрирани при нас.

От 13 г. сте в системата, какво мислите за реформите на администрацията?

Койка Янева:

Ефектът от тях ще го кажат най-добре фирмите. Истинският ефект от НАП ще дойде, когато започнем единните ревизии за данъци и осигуровки и единно събирането на данъчните и осигурителните задължения. Като бивш директор на Големи данъкоплатци в Бургас и от 2002 г. в София мога да кажа, че в резултат на съвместната работа с НОИ сме събрали десетки милиони дължими осигуровки от фирми, регистрирани при нас, които декларират ДДС и други данъци за възстановяване.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...