Плащанията чрез QR код ще изиграят същата роля като интернет преди 20 години

22.10.2012 | 12:15
по статията работи: Ралица Стоянова
Владимир Буюклиев, изпълнителен директор, "Целум България"
<p>Владимир Б<span>у</span>юклиев</p>

Владимир Буюклиев

Снимка: iNews/Радила Радилова

Специално за Econ.bg

От месец ноември 2012 г. притежателите на смартфони у нас ще могат да се възползват от ново приложение - Cellum Pay. Чрез него те ще плащат комунални сметки, ще зареждат предплатени карти на мобилните оператори и ще пазаруват стоки и услуги. Приложението работи в Унгария от октомври миналата година като отчита 1 милион трансакции на месец. Econ.bg разговаря с изпълнителния директор на компанията, която разработва и внедрява приложението у нас - “Целум България” Владимир Буюклиев, който ни разказа подробности за него и ни представи своята прогноза за бъдещето на мобилните разплащания.

Г-н Буюклиев, как смятете, че българските потребители ще възприемат приложението Cellum Pay? Каква част от притежателите на смартфони ще го използват след една година?  

Владимир Буюклиев:

Аз искрено вярвам, че приложението ще бъде харесано от българина. Наистина има един консерватизъм у българския потребител по отношение на ползването на новостите. Хубавото обаче е, че българският и унгарският пазар си приличат много и като манталитет, и като обем, и като структура. Ние имаме примера от Унгария. Там за първите шест седмици имаме 10 хил. потребители, които са свалили приложението. Искрено вярвам, че и тук ще се случи това. Много е важно хората не само да могат да свалят това приложение, а и да има къде да го ползват, тоест да има повече търговски обекти, които са включени в обхвата му. Въпросът с търговските обекти е пряко свързан и с усилията, които ние полагаме за сключване на договори с банките. Търговците са клиенти на определени банки. В тази област целта ни е да договорим сътрудничество с всяка банка, която би желала. За да започне сътрудничество с нас за тази услуга, банката не е необходимо да прави какво и да било инвестиция.

Кои са вашите партньори в България?

Владимир Буюклиев:

Тъй като това е интернет плащане, се фокусираме предимно върху интернет търговците. Освен това основни места, на които смятаме да наблегнем, след като стартираме реално с продажбите, са големите ритейлъри. Там процесът за интеграция между системите на търговеца и на Cellum изисква повече време, но ние вече сме започнали. Надяваме се в началото на 2013 г. да имаме и такива търговци.

Едно от основните притеснения на потребителите при подобни плащания са евентуалните злоупотреби. Вие как отговаряте на това притеснение?

Владимир Буюклиев:

Злоупотреби с данните по картата са невъзможни поради начина, по който се съхранява информацията. Нашите системи не знаят пълните данни на картата, защото самият картодържател не ги предоставя никъде. При кражба на телефон, който има регистрирана апликацията, не може да бъде постигнато нищо от страна на този, който го е откраднал, ако не знае mPIN-а. Той е не четири, а шест знака, включващи букви и цифри, така че да е максимално удобно на крайния потребител да създаде свой код и да го помни.

Какво може да се плаща и купува с приложението?

Владимир Буюклиев:

Платформата, която създаваме и пускаме на пазара, дава възможност за неограничен брой услуги, но това, с което смятаме да почнем в първите дни след реалното пускане на услугата, е плащане на сметки и покупки на стоки чрез QR код, покупки на стоки от интернет страниците на нашите търговци и зареждане на предплатени карти на мобилните оператори.

Какви са предимствата на мобилните разплащания пред тези през интернет?

Владимир Буюклиев:

Предимството е в несравнимо по-голямата степен на удобство. Мобилното разплащане се ползва, когато сте, да кажем, в парк и нямате компютър пред себе си, но телефонът е с вас. Приложението е полезно за бизнесмени, на които им се налага практически постоянно да работят. Може да плащате или купувате стоки от дивана вкъщи, от плажа...

В кои страни е най-развито разплащането чрез мобилни телефони?

Владимир Буюклиев:

Като цяло разплащането със смартфони е нещо съвсем ново. Ние въведжаме наистина нова услуга за света като цяло. Най-развити, доколкото може да се каже, че са развити, такива разплащания, има в някои области на търговията в САЩ и в Южна Корея. Типичен пример за мобилна търговия там е с магазините Tesco. Хората снимат QR кодове на стоки, които са разлепени на плакати в метрото. Докато се приберат вкъщи, куриерът вече носи стоките. С радост мога да споделя, че от европа Унгария е първата, а България е втората страна, в която такива услуги ще са достъпни на пазара.

Каква е вашата прогноза за развитието на мобилните разплащания у нас след 5 години?

Владимир Буюклиев:

Пет години е един много дълъг период от време за такъв тип услуга. Аз по-скоро бих говорил за месеци. След пет години светът може да бъде толкова променен, че да се чудим как сме живели без такъв тип услуга. Не мога да кажа след пет години какво си представям, но в едно съм сигурен - възможностите, които създава QR кодът, ще променят разбиранията ни за плащане изобщо. Може би плащанията чрез QR код ще изиграят същата роля като интернет преди двайсетина години.

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 20.02   395 г. – Открит е първият в историята на християнството женски манастир във Витлеем. 1364 г. – Кралица Маргарет Дръмонд и Дейвид II сключват брак. 1530 г....