Поддържаме намерението за оздравяване

13.11.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg
 

Специално за Econ.bg

 

- В какво състояние заварихте авиокомпания "Балкан" при встъпването ви в длъжност преди 10 дена и какви действия предприехте оттогава?

Христо Моллов:

- Пред нас стоят огромни задачи, които трябва да се извършат в съвсем кратък срок. С предшествениците ни поддържаме много добри, професионални отношения. Поканихме ги да работим заедно и те се съгласиха. Колкото до завареното положение, то е една сложна система от взаимоотношения, договори и започнати преговори - не можем да прекъснем всичко това, така че ще има приемственост.

Олга Миленкова:

- Извън текущата оперативна дейност издадохме заповед да се направи инвентаризация на всички активи на компанията. Това е нужно и за да се състави приемателно-предавателен протокол между бившите синдици и нас. Тъй като много световни авиокомпании имат в момента излишни самолети, подновихме контактите с фирмите, с които е преговаряно за лизинговане на машини. Вече получихме отговори от фирми като "Норуей", АНССЕТ, "Дойче Луфтханза", "Делта Еърлайнз" и "Боинг Къмършъл Груп". Все пак, в средата на декември за изпълнение на полетната програма авиокомпанията непременно трябва да разполага с един "Боинг 737".

- Намеренията ви означават ли, че нещата непременно ще стигнат до прилагане на оздравителна програма, а няма, примерно, да се приеме вариант ликвидация на фирмата?

Христо Моллов:

-Означават, разбира се. Това ни беше категорично заявено и от комитета на кредиторите, пред които се отчитаме като синдици – че оздравяването е единствената алтернатива. Трябва да кажа, че досега не е имало действителен оздравителен план, а само намерения. И процедурата по несъстоятелност все още не го позволява – план за оздравяване може да се предложи на съда едва един месец след публикуване в "Държавен вестник" на списъка с приетите вземания, а това още не е направено. Вариантите ни са два – оздравителен план с участието на външен инвеститор и такъв без външна помощ.

Олга Миленкова:

- Трябва да подчертая обаче, че авиокомпанията в момента не разполага с достатъчен финансов ресурс дори за оперативната си дейност. Към 30 септември финансовият й резултат е загуба. Наистина, тя е малка, но е от основната дейност.

- Какви средства трябват според вас за продължаване на оперативната дейност? И ако се стигне до участие на чужд инвеститор в оздравяването, колко пари минимум ще трябва да инвестира, за да се докара планът до успешен край?

Олга Миленкова:

- Съвсем условно, тъй като все още не сме навлезли в детайлите на дейността ни, ще трябват към $ 1 млн. Обърнахме се към няколко банки, но те искат залог и в момента обсъждаме какво би могло да се заложи срещу такъв краткосрочен кредит. Колкото до самия оздравителен план, смятам, че инвестициите в него не трябва да са по-малки от сумата на признатите вземания, т.е. към 150-160 млн. лева.

- Ще има ли съкращения на персонала в "Балкан" - предшествениците ви вече го направиха един път?

Олга Миленкова:

- Има една средна бройка персонал в една авиокомпания, която е обвързана с броя на обслужваните самолети и тя се публикува в авиационните годишници. Тази бройка е надхвърлена в "Балкан". Но от друга страна тук става въпрос за уникални професии, така че предстои подробен анализ и това ще фигурира в оздравителната програма.

Добра възможност е например техническата база - "Балкан" има традиции,опит и вложени средства за техническа поддръжка на самолетите. Да се поддържа база за обслужване и на други авиокомпании е добра алтернатива, но за съжаление съществува неразбиране и конкуренция с другите авиокомпании. Засега само анализираме тази алтернатива, но ще се работи и в тази насока. 

 

Добра възможност е например техническата база - "Балкан" има традиции,опит и вложени средства за техническа поддръжка на самолетите. Да се поддържа база за обслужване и на други авиокомпании е добра алтернатива, но за съжаление съществува неразбиране и конкуренция с другите авиокомпании. Засега само анализираме тази алтернатива, но ще се работи и в тази насока. 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...