Полицията и обществото трябва да използват огромния ресурс от информация и служители на охранителните фирми

21.08.2003 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Специално за ECON.BG

 

- Г-н Миланов, предстои окончателното гласуване на Закона за частната охранителна дейност. Успяхте ли да убедите законотворците в предложенията на бизнеса?

Петър Миланов:

- Ако проектозаконът успее да мине в този си вид, за който всички от Националната асоциация на лицата и сдруженията извършващи частна охранителна дейност сме работили, той ще бъде изключително полезен и респектиращ. Разбира се, има още доста неща, които биха могли да се включат, но този закон е далеч по-добър от сега действащата Наредба на МВР. Текстовете му са много по-изчистени и регламентират основно частната охранителна дейност. Не случайно, повече от една година, Асоциацията на охранителните фирми пряко участваше в работната група, предлагаше становища, виждания, съвети. Всичко, което ние, като обществена професионална асоциация, сме представили беше прието. Включително и за помощните средства, използвани от охранителните фирми, за които имаше най-много дебати и спорове. В този си вид законът ще е от полза не само за частните охранителните фирми, но и за полицията и за обществото като цяло.

- Регламентирана ли е вече връзката и ролята на полицията в частната охранителна дейност?

Петър Миланов:

- Има цяла глава от проектозакона за взаимодействие на частните охранителни фирми с полицията - нещо изключително важно и целесъобразно. Мотивите на авторите са ясни: и полицията, и обществото трябва да ползват огромния ресурс от информация и служители, с които разполагат охранителните фирми.

- Съобразен ли е Законът за частната охранителна дейност с европейски стандарти?

Петър Миланов:

- Да. Преди година и половина, когато започна работата по текстовете, служители на дирекцията на полицията бяха на посещения в редица страни – членки на Европейския съюз. Много техни представители идваха на посещения тук – в България. Така се получи, ние не сме измислили нещо ново. И в Германия, и в Англия, и в доста други европейски страни отдавна са регламентирали тази дейност. Страните със закон в ЕС са около 90%. Съществуват много малко страни, където единственият регламентиращ документ е наредба, както беше при нас.

- При въоръжената охрана е необходимо да се спазват изискванията на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите (ЗКВВООБ), както и подзаконовите нормативни актове и прилагането му. Решен ли е вече този сегмент от частната охранителна дейност?

Петър Миланов:

- Разбира се, тази част от закона е описана подробно и без никакви неясноти, тъй като това е изключително отговорна и рискова дейност. Доста хора участват в охраната и използването на оръжие и боеприпаси, така че и най-малката неяснота в такъв един документ, ще създаде неприятности и проблеми. Специално за този закон са използвани може би най-добрите модели и образци от цяла Европа, ние просто сме заимствали техния опит. Можем да кажем, че законът напълно отговаря на европейското законодателство и нормите на работа при тях.

- Кога ще сте готови за стриктно и детайлно изпълнение на изискванията от проектозакона?

Петър Миланов:

- Изискванията на проектозакона са да се създаде съответната организация за охрана и безопасност, включително чрез провеждане на задължителен ежедневен и периодичен инструктаж на лицата извършващи непосредствена охрана. Неща, които ние вече правим тук - в България. Разбира се, има едно "но" и то е процесът, който трябва да извървим за да можем да отговорим на всички изисквания в Европа като фирма за охранителна дейност. Има много неща, които не можем да свършим за толкова кратко време. Сигурен съм, че сме на прав път и ще ни трябва още малко време, средства и работа, за да може да кажем, че ние сме на европейско ниво.

- Разкажете ни повече за "Асо-Пирели" ЕООД като специализирано дружество за охрана и сигурност?

Петър Миланов:

- Преди всичко искам да заявя, че всички ние преминаваме през задължително обучение, въз основа на изготвена от Дирекцията на Националната служба "Полиция" програма. Дружеството ни извършва единствено охранителна дейност разделена на департаменти: физическа охрана, СОД, инкасова дейност и персонална охрана. В тях пък са застъпени редица поддейности. За всяка една от тях, ние сме затворили цикъла на предлаганите услуги. И може би това е силната ни страна. На корпоративните клиенти, например, предлагаме пълен пакет от услуги, включително и за инкасовата дейност, с нейното обширно приложение. В момента промотираме най-новата ни услуга "Инкасо без присъствие на касиери и служители на клиента и с пълна рискова застраховка и покритие на превозваните пари и ценни пратки". Системата е уникална и позволява събирането на пратки от отделни каси и тяхното предаване в банки да става от екипа на охранителите, без присъствие на касиери и служители на възложителя на услугата. Системата отчита кой получава парите, от кого са приети, кога и къде отиват за съхранение, чак до самото им прехвърляне в банката. Новата услуга намалява възможността за нападения, тъй като инкасото се извършва задължително с бронирани автомобили и в зависимост от предаваната сума се работи с дву или тричленни охранителни екипажи. За масовите клиенти с многобройни каси, системата позволява паричните пратки да бъдат събирани от всеки отделен касиер, превозени до преброителен център и там да бъдат обработени. След това пренощуват в специален за целта трезор на "Асо-Пирели" ЕООД и във формата на една обща ценна пратка се предават на другия ден в банка или в друг посочен клиентски вариант. Обработката на паричните пратки се контролира чрез пълно видеонаблюдение в реално време. Всички действия се записват непрекъснато така, че във всеки момент клиентът има възможност да следи пътя на пратката до най-малките подробности. Например, едномесечната цена на Инкасото за един клиент с до пет магазина е 700 лева, а обработката на около 2 мил. месечен оборот струва 380 лева. Близо 1000 лева са необходими за месечна Инкасо такса, която включва всички необходими консумативи, специални пликове за еднократна употреба, доставени от Германия, които използва и БНБ и самото внасяне на парите в посочена от клиента банка. Имаме капацитет да работим за клиенти от цяла България, защото разполагаме с достатъчно автомобили и екипи за покриване на територията й. В момента имаме доста сериозни клиенти, търговски компании, банки и други, които от съображения за сигурност няма да изброявам. Всички европейски търговски компании и банкови институции работят по тази сигурна и безотказна система. Още повече, че услугата реално струва много по-малко от рисковете и последствията от неправилното извършване на инкасо.

"Асо-Пирели" ЕООД предлага на клиентите пълен пакет от услуги, като комбинация съобразена с необходимостите му. Клиентът е нашият бизнес и нашето бъдеще, а обществото е нашето семейство.

 

- Изискванията на проектозакона са да се създаде съответната организация за охрана и безопасност, включително чрез провеждане на задължителен ежедневен и периодичен инструктаж на лицата извършващи непосредствена охрана. Неща, които ние вече правим тук - в България. Разбира се, има едно "но" и то е процесът, който трябва да извървим за да можем да отговорим на всички изисквания в Европа като фирма за охранителна дейност. Има много неща, които не можем да свършим за толкова кратко време. Сигурен съм, че сме на прав път и ще ни трябва още малко време, средства и работа, за да може да кажем, че ние сме на европейско ниво.

- Разкажете ни повече за "Асо-Пирели" ЕООД като специализирано дружество за охрана и сигурност?

Петър Миланов:

- Преди всичко искам да заявя, че всички ние преминаваме през задължително обучение, въз основа на изготвена от Дирекцията на Националната служба "Полиция" програма. Дружеството ни извършва единствено охранителна дейност разделена на департаменти: физическа охрана, СОД, инкасова дейност и персонална охрана. В тях пък са застъпени редица поддейности. За всяка една от тях, ние сме затворили цикъла на предлаганите услуги. И може би това е силната ни страна. На корпоративните клиенти, например, предлагаме пълен пакет от услуги, включително и за инкасовата дейност, с нейното обширно приложение. В момента промотираме най-новата ни услуга "Инкасо без присъствие на касиери и служители на клиента и с пълна рискова застраховка и покритие на превозваните пари и ценни пратки". Системата е уникална и позволява събирането на пратки от отделни каси и тяхното предаване в банки да става от екипа на охранителите, без присъствие на касиери и служители на възложителя на услугата. Системата отчита кой получава парите, от кого са приети, кога и къде отиват за съхранение, чак до самото им прехвърляне в банката. Новата услуга намалява възможността за нападения, тъй като инкасото се извършва задължително с бронирани автомобили и в зависимост от предаваната сума се работи с дву или тричленни охранителни екипажи. За масовите клиенти с многобройни каси, системата позволява паричните пратки да бъдат събирани от всеки отделен касиер, превозени до преброителен център и там да бъдат обработени. След това пренощуват в специален за целта трезор на "Асо-Пирели" ЕООД и във формата на една обща ценна пратка се предават на другия ден в банка или в друг посочен клиентски вариант. Обработката на паричните пратки се контролира чрез пълно видеонаблюдение в реално време. Всички действия се записват непрекъснато така, че във всеки момент клиентът има възможност да следи пътя на пратката до най-малките подробности. Например, едномесечната цена на Инкасото за един клиент с до пет магазина е 700 лева, а обработката на около 2 мил. месечен оборот струва 380 лева. Близо 1000 лева са необходими за месечна Инкасо такса, която включва всички необходими консумативи, специални пликове за еднократна употреба, доставени от Германия, които използва и БНБ и самото внасяне на парите в посочена от клиента банка. Имаме капацитет да работим за клиенти от цяла България, защото разполагаме с достатъчно автомобили и екипи за покриване на територията й. В момента имаме доста сериозни клиенти, търговски компании, банки и други, които от съображения за сигурност няма да изброявам. Всички европейски търговски компании и банкови институции работят по тази сигурна и безотказна система. Още повече, че услугата реално струва много по-малко от рисковете и последствията от неправилното извършване на инкасо.

"Асо-Пирели" ЕООД предлага на клиентите пълен пакет от услуги, като комбинация съобразена с необходимостите му. Клиентът е нашият бизнес и нашето бъдеще, а обществото е нашето семейство.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...