По нищо не отстъпваме на антитерористите от Русия и САЩ

31.08.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к Пари и ECON.BG

 

- Господин полковник, измина година и половина, откакто стe командир на СОБТ. През това време България стана член на НАТО. Какво се промени в отряда?

Георги Узунов:

- Промениха се духът и социално-икономическият климат. Повиши се мотивацията на служителите за професионално изпълнение на задачите. Наблегна се най-вече на изпълнението на специфичните задачи по противодействие на тероризма в съвременните условия.

- Какво е характерно за подготовката на българските командоси?

Георги Узунов:

- За тези повече от 14 години, през които аз съм в отряда, се промениха много неща. Подготовката ни днес е много по-целенасочена, много по-професионална. Многобройни са и контактите на отряда, отварянето към сродните  антитерористични звена в САЩ и Русия. Мисля, че по отношение на своя професионализъм отрядът е на  добро, дори доста високо ниво. Отпаднаха всички тези наслоявания от миналото и изпълнение на задачи, несвързани пряко с функциите на СОБТ. Не е тайна, че през изминалите години най-много тежеше изпълнението на чисто полицейски функции, изпълнението дори на политически поръчки, разчистване на терен на определени бизнесгрупи. /Интервюто е взето преди скандалния случай с шестте барети от отряда. Ръководството на МВР обаче реагира светкавично и ги уволни - б. р./

- Има ли промяна в начина, по който се извършва подборът на командосите?

Георги Узунов:

- Да, има промяна. Това, което мога да кажа, е, че свихме ситото, направихме го по-ситно в смисъл, че критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, станаха по-високи. Освен критериите за кандидатстване в МВР при нас има и специфични критерии, които са доста строги и много малка част от кандидатите, които желаят  да работят при нас, успяват да отговорят на тях. По-конкретно системата включва /говоря само за специфичните наши изисквания/ попълване на тест за интелигентност и езикова грамотност, за български език. За съжаление голяма част от кандидатите отпадат още на това първо стъпало, което говори изключително лошо за нашата образователна система и езиковата грамотност на настоящото младо поколение. Но все пак издържалите този тест преминават медицински изследвания, изследвания за физиологичното състояние на организма и следва допускане на психомоторен тест, който включва преодоляване на различни по сложност и характер препятствия за определено време, при което можем реално да оценим психомоторните реакции  на кандидата. Издържалите този тест се допускат до изпит по физическа подготовка, която включва покриването на седем норматива.


- Кои са те?

Георги Узунов:

- Нормативите са катерене по върлина 5 метра за време, коремни възлизания на висилка - най-малко 15, 60 м спринт за време, силови набирания на висилка - 15, скок от място, лицеви опори и тестът на Купър. На издържалите започва проучване по документи съгласно Закона за защита на квалифицираната информация. Дава се допуск за степен на секретност, което твърде много ни бави в последно време. Така че кандидатстването е доста трудно. От около 100 кандидати едва 10 успяват да се класират. Но процесът по подбора не свършва дотук. Назначените служители задължително преминават курс на обучение - обща полицейска подготовка в училището в Долни Богров, след което  специализиран курс в отряда, 3 месеца стаж в структурните звена и чак тогава може да се каже, че този кандидат, който е назначен, вече е станал служител на отряда, годен да изпълнява функциите си и твърдо остава да служи при нас.


- Има ли някакви срокове за кандидатстване?

Георги Узунов:

- Процесът е постоянен и е продиктуван от нуждите на отряда от попълването с кадри. В момента нямаме такава нужда, съставът е попълнен и не насрочваме изпити. Поддържаме резерв от кадри, т. е. има списък с кандидати, които ние не връщаме. Евентуално, ако се е освободило място, се обаждаме на тези кандидати. Ако те не са си намерили друга работа и още държат да постъпят в отряда, отново ги привикваме за изпити.


- След като вече сте успели да "премерите сили" с колегите си от най-легендарните антитерористични групи, може ли да се каже, че командосът от СОБТ днес е оборудван, въоръжен и подготвен достатъчно добре по подобие на своите колеги от тези подразделения?

Георги Узунов:

- По отношение на личната екипировка и въоръжение по нищо не отстъпваме на колегите от Русия и САЩ. Говоря като защитна екипировка, стрелково оръжие, средства за комуникации. Може би това, по което отстъпваме, е специалното техническо оборудване, специализираната техническа екипировка, но в това отношение се работи доста настоятелно и в близко бъдеще ще достигнем ниво на съвместимост с колегите от другите антитерористични структури.

- Промени ли се представата за командосите, които допреди 10-ина години се представяха едва ли не за някакво страшилище, за което се разказваха легенди?

Георги Узунов:

- Да. Днес благодарение на откритата ни политика към медиите все повече хора знаят, че командосите от СОБТ са обикновени хора в личния си живот, но това не им пречи да бъдат изключителни професионалисти. Ние работим по методика, характерна за всички подразделения от този тип, които противодействат на тероризма. Основното в тази методика е екипният принцип на работа, взаимното уважение, осигуряване и взаимодействие. Ние не сме самодейци, а изпълняваме задачи и функции, които са ни вменени от Закона за Министерството на вътрешните работи.

- Новите обстоятелства в света, в Европа, влизането на България в НАТО и вече водещата се трета световна война, наречена тероризъм, не налагат ли и някои промени? Например в Полша техният антитерористичен отряд "Гром", който беше към полицията, в момента е на подчинение на армията. Докъде стигнаха вашите взаимоотношения със Специалните сили на БА, които също се подготвят за антитерористични операции?

Георги Узунов:

- Това не е въпрос от моята компетентност, това е въпрос, който би трябвало да касае правителството и по-специално министрите на вътрешните работи и на отбраната. Ние изпълняваме  функциите си съгласно Закона за МВР и изпълняваме заповедите на министъра на вътрешните работи. Ако ни бъде разпоредено да участваме съвместно със структурите на МО, ще действаме. На нашето си ниво ние поддържаме такива контакти, познаваме се с голяма част от служителите на Силите за специални операции на МО, с Военна полиция и тяхната специална група поддържаме отлични контакти. Мисля, че не е проблем един юридически акт да ни тласне към още по-тясно взаимодействие.

- Вашият опит по отношение на борбата с тероризма е много по-голям. По линия на взаимните контакти няма ли да предадете своя опит на командосите от Специалните сили?

Георги Узунов:

- Това го правим. Но неофициално. И аз не виждам защо трябва да скриваме този опит, да го държим като монопол, като всички сме в една система и водим една борба.
А стиковката между военните и полицейските командоси е изключително необходима и така, както аз виждам нещата - при възникване на инцидент, терористичен акт, всяка от тези структури би трябвало да изпълнява определени задачи, без да си пречат, като тези задачи трябва да бъдат взаимносвързани и водещи към крайната цел - справяне с кризисната ситуация.

- С Жандармерията сте съседи, имате ли допирни точки по подготовката и по съвместни операции?

Георги Узунов:

- В Жандармерията имат една рота за специално назначение, която мисля, че по нищо не ни отстъпва в професионално отношение. Функциите на Жандармерията са малко по-различни, но ако се случи терористичен акт или някакъв друг инцидент, ние работим съвместно с тях, всеки по своите задачи. Вече казах, че почти нямаме разлика в подготовката. Така че сме напълно стиковани за съвместни действия.

- Могат ли да бъдат спокойни българите, че имаме антитерористи, способни да се справят с всяка ситуация?

Георги Узунов:

- Българите могат да бъдат спокойни, но справянето с тероризма не е само задача на отряда, това е комплексен въпрос, който би трябвало да обединява усилията на цялото общество.

- Какви изводи си направихте от последните терористични актове в Москва и Мадрид?

Георги Узунов:

- Изводите са, че тероризмът става все по-нагъл и агресивен, съответно отговорът от наша страна трябва да бъде адекватен: да се засили специфичната и професионалната подготовка за действия в съвременните условия в борбата с тероризма. Необходими са още структурни промени, програма, наситена със специализирана техника, въоръжение, екипировка и оборудване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 04.10   771 г. – След смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. 1366 г. – Започва антитурският (по-късно и...