Предложените икономически мерки от правителството нямат характер на цялостна управленска програма

23.08.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Пламен Димитров, КНСБ, за Българско национално радио
Една част от тези икономически мерки от правителството не са ли многократно повтаряните искания на КНСБ, като например повишението на минималната работна заплата?

Да, това е така.  В самото начало искам да кажа, че ние виждаме в момента един социално-икономически пакет от спешни, може би трябва да се нарекат, мерки, които обаче не са правителствена програма.  Очакваме в най-скоро време, както беше заявено, да бъде представена на социалните партньори цялостна програма за управление с всичките й нейни раздели и направления както в икономическата, данъчната, фискалната и социалната област.

Това, което е хубаво, естествено е в данъците, в бизнесстимулите и това, което касае приватизацията. Това ни радва естествено като цяло. Има естествено обаче нюанси и различни виждания по някои от мерките.

Посочете кои са вашите виждания.

На първо място ние бяхме предложили в общата логика на облекчаване на ставката на данък печалба на нула при реинвестиция да се търси експортно ориентираната схема, т.е. тези предприятия, които имат експортна продукция, да бъдат стумилирани повече, да бъде отчетен по някакъв начин, по косвен път естествено механизмът за създаване на нови работни места в този процес и не на последно място да бъдат формулирани чрез тези мерки или стимулирани по-скоро приоритетни сектори в икономиката.  Не виждаме това да е направено.  По данък общ доход нещо много важно.  Засега очевидно е, че се намалява високата скала, с други думи високите доходи ще бъдат много по-облагодетелствани от този данъчен режим.  За да има някаква компенсация, за да има някаква справедливост, ако трябва да го кажа по-точно, ние предлагаме вътре между 18 и 29 процента скалата да бъде непропорционална, т.е.  средната ставка, която обикновено облага средните доходи, да не е 24 процента, както се предлага, а 21, да имаме 18, 21 и 29 после.  Това би дало наистина допълнително разполагаем доход на хората с ниски и средни доходи.

Ще компенсират ли данъчните реформи предстоящите поскъпвания, какво е мнението на КНСБ?

В никакъв случай. За съжаление нашите прогнози показват, че в месеците, есенно-зимните, до края на годината вероятно инфлацията може да стигне и двуцифрено число. Това е естествено от увеличението на енергоносителите и затова всъщност ние искаме една реална компенсация, едно реално увеличение на доходите в бюджетната сфера, което да повлече след себе си увеличение на всички други доходи в страната с около 10 процента в зависимост от възможностите на бюджета.През последните години всяка година ние имаме реален ръст на увеличение на доходите, което значи компенсиране на инфлацията, и отгоре нещо се дава, винаги се получава реалната заплата. Сега това би станало, бихме запазили тази тенденция, ако постигнем десетина процента от 1 октомври за бюджетната сфера.

/Предоставено от BEF News Desk/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...