Преслав Китипов: Над две трети от сегашната заплата ни трябват за пенсия

19.02.2014 | 13:20
по статията работи: Петя Бързилска
Трябва да започнете да спестявате сега, смята финансовият консултант
Преслав Китипов: Над две трети от сегашната заплата ни трябват за пенсия

Преслав Китипов, дипломиран финансов консултант, управител на компанията за финансово планиране Fast Development разказва пред Econ.bg за застрахователните услуги като дългосрочна форма на спестяване, какво да преценяваме при тегленето на заем и колко пари ще ни трябват при пенсиониране.

Преслав Китипов е лектор в предстоящия курс по лично финансово планиране*, който ще се проведе на 15 март 2014 г. Econ.bg е медиен партньор на събитието. Регистрация за курса тук.

Г-н Китипов, защо се нуждаем от планиране на личните финанси? На какво трябва да обърнем внимание?

Независимо дали искате да постигнете краткосрочна цел или сте визионер, който желае да стартира собствен бизнес, то вие се нуждаете от финансово планиране. При определяне на желанията и целите е възможно да пропуснете дългосрочни, но неизбежни перспективи, като: оттегляне от активна дейност, образованието на децата, наследствените въпроси. При наличие на време и умение за боравене с цифрите е възможно да съставите своя план самостоятелно. Търсите ли обаче независимо, професионално мнение - необходим ви е квалифициран финансов консултант.

Може ли да използваме застрахователните услуги като алтернативен метод за спестяване?

При консервативен подход към натрупването на средства - да. Спестовните застраховки живот се конкурират с банковите депозити, освен това ползвате данъчни облекчения. Да не забравяме, че през това време застрахователят носи рискове, а вие имате покритие и доза сигурност за членовете на семейството. Важно е да се отбележи, че вложените пари са с дългосрочен характер и откупуване преди падежа на полицата в редица случай води  до загуба на средства. Алтернативите за спестяване и инвестиции на пазара са много и трябва да прецените дали не е по-добре за защита да сключите рискова застраховка живот. Наричам я “каско за мен, спокойствие за семейството”. Сравнително евтин вариант, а свободните пари спестявате и инвестирате по Ваше усмотрение.

Бихте ли могли да кажете на какво трябва да обръщаме внимание, когато теглим кредит?

Задайте си въпроса защо теглите заем - за да удовлетворите моментно желание, да постигнете смислена цел или заради наболяла необходимост? Можете ли да запишете покупката в графа активи? Как ще се движи цената на тези активи във времето? След това преценете, как изтичащи парични потоци ще се отразят на стила ви на живот и дали няма да попречат на постигането на поставени по-рано цели. Лихвата е последното нещо, което трябва да гледате. От практическа гледна точка сравнете годишния процент на разходите (ГПР), огледайте се за предложения с възможно най-малко съпътстващи продукти. ”Теглете чертата” и вижте какво вземате и какво връщате, при сравними предложения, разбира се.

Как да си осигурим добри доходи след излизане в пенсия? Трябва ли да започнем да спестяваме от рано?

В зависимост от вашия толеранс към риск трябва да започнете да спестявате или да инвестирате сега, не утре, не вдругиден. В редица случаи хората подценяват продължителността на живота или считат, че времето за пенсия е много далеч, но то не е. Има основни показатели, на които можете да се опрете, за да определите колко пари ще Ви трябват при пенсиониране. Само един от тях е: условно, 70% (над две трети, бел. ред.) от последната заплата на месец. Комплексната оценка изисква задълбочен анализ: прогнозна инфлация, желание за наследство, остатъчен дълг, процент на покритието от осигурителната система и т.н.

Какви са грешките на пенсионната система в България? Какво може да се промени?

С пенсионната реформа от началото на века системата се промени драстично. Колкото повече хора знаят това и осъзнаят последствията върху себе си, толкова по-сериозни шансове имат да се пенсионират с достойни доходи. Именно поради тази причина, като сериозен недостатък отчитам нивото на информираност на населението по тези въпроси. Промяната трябва да дойде от самите нас - ясно да осъзнаем, че трябва да си осигурим наша, частна пенсия, за да живеем достойно в бъдеще. Способите и наличните финансови продукти са на разположение.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
4.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 04.01   870 г. – На Осмия вселенски събор в Константинопол е призната автокефалността на Българската православна църква. 1152 г. – Фридрих I Барбароса е избран за...