При възможност ОББ ще се възползва за покупка на друга банка

03.12.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Госпожо Тончева, какво значи за един банкер отличие, каквото получихте вие - приза за банково управление на фондация "Атанас Буров"?

Радка Тончева:

Винаги високо съм ценяла приза на фондация "Буров" не само защото той е учреден на името на банкера и индустриалеца Атанас Буров, но и заради самия начин, по който се осъществява изборът. Може би това е единственият приз, при който за номинираните се гласува пряко и тайно. Освен това в гласуването участват не само представители на банковия бизнес, но и представители на реалния бизнес. Това е оценка за работата ми с моите клиенти и с моите партньори.

В личен план това е голямо признание, висока оценка за работата ми през тези години, през които съм в банковата система. Разбира се, това е оценка и за работата на ОББ като цяло, на нейния мениджмънт, на нейните служители.

В момента активната кредитна политика на банките е актуалната тема - крие ли големи рискове тя?

Радка Тончева:

По дефиниция кредитната експанзия носи риск, но в момента сякаш това малко се преекспонира в общественото пространство - най-вече по отношение на потребителските и ипотечните кредити за граждани. Защото основната част от банковите активи е собственост на авторитетни чуждестранни инвеститори. Българските банки, част от международни банкови групи, може да разчитат на добра капиталова база и на стабилната подкрепа на собственика. Освен това банковият ни сектор има вече много добра система за оценка на кредитния риск, много добре структурирано управление на активите и пасивите. Като цяло за по-големите банки активната кредитна политика не е проблем. Може би, имайки предвид доклада на централната банка към полугодието на 2004 г., в някои от по-малките банки БНБ вижда някакви негативни тенденции. Но това в никакъв случай не крие риск за системата като цяло. Мерките трябва да бъдат насочени към онези банки, които БНБ оценява като банки с потенциален риск.

Има ли необходимост от нови мерки за ограничаване на кредитирането - говори се за въвеждане на стойности на ликвидни съотношения, за кредитни тавани дори?

Радка Тончева:

Определено смятам, че темповете на кредитиране ще се забавят и постепенно ще спаднат, т.е. това, което прогнозира и централната банка като очаквания, ще се случи. Не само защото приложените досега мерки ще дадат своя резултат - все пак това е индикация към нас, банките, за намаляване на наблюдавания в момента ръст. Отделно от това пазарът ще се насити, по-малките банки няма да бъдат така агресивни и да поддържат сегашния ръст. Освен това действието на обновения Централен кредитен регистър на БНБ определено оказва дисциплиниращ ефект по отношение на кредитирането на граждани не само като предлагане, но и като търсене.

Как биха се развили консолидационните процеси, които като че ли започнаха?

Радка Тончева:

Вероятни са две посоки. Малки местни банки би могло да се обединяват помежду си и да създават по-големи банкови групи, които да са адекватни на пазара. Защото предизвикателството пред банковата система няма да е по-малко, отколкото това, което се изправя пред реалния бизнес с влизането ни в ЕС, и трябва да сме готови. Другият възможен вариант е по-големи банки да купуват по-малки.

ОББ има ли интерес към друга банка?

Радка Тончева:

ОББ следи много внимателно процесите, протичащи на пазара, и при първа възможност ще се възползва. Банковата система вече се подготвя за влизането на страната ни в ЕС през 2007 г. и започва да се преструктурира.

Какво ще трябва да преодолеят банките ни, излизайки на единния европейски пазар - появяват се немалко нови изисквания като БАЗЕЛ II, много повече банки, по-голяма конкуренция?

Радка Тончева:

Необходимо е банките ни да се преструктурират, за да отговорят на много по-строгите изисквания за капиталова адекватност на Базел II, на конкуренцията на чуждите банки, които ще навлязат, тъй като пазарът ще бъде свободен. Необходими са инвестиции в нови информационни технологии, които ще ни дават възможност да предлагаме нови по-качествени и по-евтини продукти. Всичко това изисква ресурси - финансови и човешки. Много е важно и наличието на силна подкрепа от акционера. Например новата информационна система, която ОББ въведе в банкирането на дребно, ни даде много голямо предимство. Банката работи on-line, има много добра платформа и база за развитие на нови продукти.

Предизвикателство пред банковия бизнес ще бъде и готовността на нашите клиенти да посрещнат 2007 г. За тях няма да е никак лесно и ние като банка трябва да се опитаме да ги подкрепим в нуждата от нови инвестиции, във въвеждането на европейските стандарти. Това е един съвместен процес.

Какво ще се случи с фирмите след влизането ни в ЕС?

Радка Тончева:

Мога да кажа това, което виждам, че се случва в новите страни членки на ЕС, и трудностите, които те имат. Може би най-чувствителният сегмент към тези промени е малкият и средният бизнес, защото там има най-малко възможности за нови инвестиции. ОББ се е насочила с различни програми към подкрепа именно на този сегмент. Фирмите в него имат нужда от обновление, от иновации.

В този смисъл има ли някаква опасност за кредитните портфейли на банките в резултат от неспособност на фирмите да обслужват кредитите си, ако претърпят проблеми?

Радка Тончева:

Не би трябвало нещо такова да рефлектира върху качеството на портфейлите, тъй като особено по отношение на дългосрочните кредити, които ОББ отпуска, много внимателно се преценяват перспективите и възможностите за развитие на съответния клиент.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...