Проектите за Марица Изток 1 и 3 дават на България възможността да бъде енергийно независима

01.06.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Левон Хампарцумян, Изпълнителен директор на Агенцията по приватизация, за Българско национално радио

Водещ:

 МС одобри доклада на г-н Шиляшки и с това на практика е даден ход на финализиране на сделката с двете американски компании за рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3. Добри ли са тези договори, положителна ли е тази перспектива за развитие на двете електроцентрали? 

 Л.Хампарцумян:

Това дава възможност, основното е, България да бъде енергийно независима.  За съжаление знаете, че българските въглища са лигнитни, ние нямаме някакви антрацитни въглища, петрол и газ.  Това е единственият начин ние да имаме една модерна технология с изключително високи показатели по отношение на екологията и която да ни даде възможност да имаме голяма генерирана мощност, капацитет за производство на електроенергия  Така че каквото и да стане на енергийните пазари около нас или с цените на енергията, ние ще имаме определена степен на независимост.  Това е изключително важно.

Второто нещо, че това са големи американски инвестиции, те са едни от най-големите в Източна Европа правени въобще. Това ни поставя в съвсем друга светлина пред световната инвестиционна общност, защото това показва, че в България може да има големи проекти, да се влагат големи пари, които да носят една прилична възвръщаемост на инвеститорите. Разбира се, нашите интереси се разминават с тези на инвеститорите, когато става дума да се договорят всичките условия. Те искат повече, ние искаме по-малко и някъде си срещаме интереса. Този интерес се срещна в един процес, който продължи над 2 години и в който участваха инвестиционни банки, в който участваха на наша страна консултанти от световноизвестната фирма  "Делойт и Туш", "Нортен роуз", адвокатска фирма международна, базирана в Лондон. Така че това не е решение, което е взето просто от няколко души, които заседават и си измислят цифри. Това нещо е базирано на световния опит и на възможностите да постигнем определени параметри при преговорите. Това са едни изгодни и много важни за България сделки. Не забравяйте, тези сделки ще се финансират от организации от типа на KFW в Германия, това е там системата за експортно застраховане, ОПИК в САЩ, ЕБВР. Мислите ли, че тези институции биха подкрепили едни непрозрачни или проекти, вредни за държавата и в крайна сметка губещи - ами, те ще си загубят парите.

Водещ:

А тези проекти освен всичко друго водят и до разкриване на работни места, и то немалко.

Л.Хампарцумян:

Около 3 хиляди. Разбира се, не е малко, но водят и до подобряване на параметрите на околната среда Ние ще въведем с тези нови мощности възможно най-модерното нещо, ние сме в ХХI век.

Водещ:

Какви са следващите етапи?

Л.Хампарцумян:

Следващите етапи включват преговори с банките, одобрения, пускане на кредити, започване на работите. Всъщност проектите като дължина на проекти са 15-20-годишни. А иначе жизнеспособността на тези централи е над 40 години.

/Предоставено от BEF News Desk/

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...