Стремим се да създадем производства, които да бъдат престижни и изискват квалификация

26.07.2007 | 03:00
по статията работи: econ.bg
Георги Гергинеков – кмет на Панагюрище
Стремим се да създадем производства, които да бъдат престижни и изискват квалификация

Община Панагюрище е разположена в централната част на Република България, в живописна котловина на южните склонове на Средна гора. Заема площ от 598 кв. км. Средната надморска височина е 683 м. Има добре поддържана пътна мрежа, която я свързва със София, Пловдив и областният център Пазарджик. През територията на Общината преминават реките Тополница и Луда Яна. Богатство на този край са лечебните минералните извори в Панагюрище, Баня и Поибрене, с различна температура на водата.

Интервю на икономическото предаване "Екон" на ТВ "Европа"

Какво е развитието на община Панагюрище в последните години?

Георги Гергинеков – кмет на Панагюрище:

В последните години община Панагюрище се развива изключително бурно. В общината винаги е имало силно развита индустрия и винаги се е намирала на европейския пазар. Всеизвестни са панагюрските хавлиени изделия, ризи, производството на "Оптико електронс", който е най-големия медодобивeн комбинат на територията на България – "Асарел Медет". Така че след последните години след приватизацията им тези фирми бележат силно развитие. Това, което е характерно за Панагюрище е, че нито една от големите структуроопределящи фирми за общината не обяви фалит по време на демокрацията. В основни линии Панагюрище запази своето производство. Почти винаги нашата продукция се е реализирала на европейския пазар.

 

Какъв дял от населението на Панагюрище работи в тези предприятия? Голям ли е делът на безработицата в общината?

Георги Гергинеков:

По-голямата част от работоспособното население работи именно в тези заводи. Това са фирми от 500 човека нагоре. Безработицата в нашата община е много ниска - около 8 % и вече започва да се чувства глад на висококвалифицирани кадри. Без работа останаха тези, които са с много ниска квалификация и нямат нужния ценз.

 

Според Вас какъв е интереса на чуждестранните инвеститори?

Георги Гергинеков:

В Панагюрище се организира форум "Инвестирайте в Панагюрище", в който се включиха всички търговски дружества на територията на общината. На него присъстваха и много чуждестранни дружества и в резултат се получиха много смесени българо-чуждестранни компании. Вече почти във всяко голямо търговско дружество има чуждестранно участие (норвежко, гръцко, шведско, немско).

 

С какво чуждестранното участие благоприятства за общината?

Георги Гергинеков:

Продуктите на нашите предприятия винаги са намирали добър прием в Европа, но сега стана немислимо без участието на чужди инвеститори, без ноухау, без съвместните дружества да се получи това бурно развитие на индустрията. С навлизането на чуждите капитали ние отидохме в областта на технологиите на още по-високо ниво.

 

Кои са най-наболелите проблеми, с които се сблъсква общината?

Георги Гергинеков:

Основните проблеми в общината са свързани най-вече с водоснабдяването, подаването на достатъчно по количество и качество питейна вода. Водата, която ползваме за питейни нужди се добива от терасите на река Марица, която се намира на около 45 километра от града. Тя е с влошени питейни качества, затова и нашите усилия са насочени към построяване на язовир "Луда Яна", който ще може да реши проблемите на общината с водата за питейни нужди. Построяването на един язовир ще има и своето екологично значение, ще промени отчасти климата освен това и предприятията, които в момента работят и имат нужда от питейна вода ще могат да ползват вода в неограничени количества.

 

Какво е състоянието на инфраструктурата?

Георги Гергинеков:

Един от големите проблеми след промените от 1989 година беше влошената инфраструктура в общината и през последните години това, което успяхме да направим е ремонта на пътя към Пазарджик. Това е пътна артерия, която свързва общината със съседните общини и с автомагистрала Тракия. Ние направихме един европейски път, който отговаря на всички изисквания и успяхме да ремонтираме около 5 километра от пътната мрежа на територията на град Панагюрище и то най-важните участъци от тези пътища, които не бяха ремонтирани през последните 40-50 години.

 

Предприятията, които изброихте осигуряват някакъв поминък на гражданите. Успявате ли да задържите младите хора в областта?

Георги Гергинеков:

Задържането на младите хора е един проблем, който се наблюдава не само в нашата община, но и във всички останали. При нас е малко трудно да разберем потребностите на младите. Ние осигуряваме работни места, предприятия, които да считаме, че са атрактивни, че са престижни, но въпреки всичко младите хора предпочитат да се преместят в по-големи градове в България, Европа или в света. Това, което се стремим да направим е именно в тази насока да успеем да създадем производства, които да бъдат престижни и които да изискват квалификация. Младежта да изпитва чувството, че се реализира и да има заплащане, което да отговаря на това в големите градове и по този начин ще задържим младите хора в нашия град. За сега мога да кажа, че не можем да се справим в пълна степен с този проблем.

 

Какви са учебните заведения в  Панагюрище и какви кадри излизат от там?

Георги Гергинеков:

В Панагюрище имаме два техникума и Стопанска гимназия "Атанас Буров". Тяхното обучение е насочено към задоволяване на потребностите на индустрията на нашия град и поради тези причини подготвя кадри за "Асерел Медет", "Оптико електрон", за "Оптикс". Имаме едно шивашко предприятие и едно шивашко училище, което осигурява кадри за хавлиената фабрика и за нуждите на фирмата за производство на ризи.

 

Какви са ви бъдещите планове за развитието на общината?

Георги Гергинеков:

За в бъдеще трябва задължително да бъде построен язовир "Луда Яна", с който ще може да решим част от проблемите, свързани с нормалното захранване с качествена питейна вода. Трябва да продължим с модернизацията на инфраструктурата. Трябва да направим всичко възможно Панагюрище и Панагюрска община да привлекат повече туристи тъй като потенциала на града и общината в това отношение е изключително голям. Общината може да привлече туристи с Панагюрското златно съкровище, което е едно от най-старите тракийски съкровища и което е визитната картичка на града. След като общината реализира един проект съвместно със Съни Сънински вече Панагюрското златно съкровище съществува в експозицията "България на длан", обекта ще бъде монтиран и в нашия исторически музей и по този начин ще привлечем голяма част от българските и чуждестранни туристи. Панагюрище е град със славна история и всеки може да посети нашите музеи, които се намират в добро състояние. В областта на туризма можем да предложим и добри условия за балнеоложко лечение в село Баня, "Панагюрски колони", който е един курорт с възможности за лечение на белодробни заболявания, така че в тази област трябва да насочим  усилията си. Панагюрище си остава един град с много голям потенциал за развитието на туризма.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...