Стремим се да установим добър диалог между висшето образование и бизнеса

31.05.2007 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

 

В началото на месец март т.г. Университетът за национално и световно стопанство (УНСС), Нов български университет (НБУ) и Асоциация "Българска бизнес мрежа", с подкрепата на Министерството на образованието и науката, учредиха "Академия българска бизнес мрежа". Сдружението ще организира стажове за студенти и ще им посредничи за намиране на работа по време на следването. Проектът е насочен към студентите от трети и четвърти курс и магистрите. В Асоциация "Българска бизнес мрежа" членуват компании и мениджъри от различни сектори на икономиката. Председателят на асоциацията Вержиния Димитрова разказа специално за "Екон" подробности за проекта и сподели първите си впечатления от неговия старт.

 

Специално за "Екон"

 

Г-жо Димитрова, какви специалности са предвидени в проекта за платените стажове за студенти?

Вeржиния Димитрова:

Основно четири специалности са предвидени - Маркетинг, Търговия, Човешки ресурси и Управление на проекти. Това е пряко свързано и с университетите, с които сключихме спогодба и споразумение за сътрудничество- Университета за национално и световно стопанство и Нов български университет.

Проектът вече стартира. Началото му успешно ли беше?

Вeржиния Димитрова:

Да, той стартира. Вече са формирани групите със студенти от Университета за национално и световно стопанство – те вече са в контакт с компаниите, в които ще се проведат и вече се провеждат стажовете. Скоро стартира и формирането на групи от Нов български университет.

Началото е успешно. Наистина има голям интерес от страна на студентите от трети и четвърти курс. Има голям интерес и готовност за прием на студентите и въвеждането им в една реална работна среда от страна на бизнеса и компаниите, които са членки на нашата асоциация, както и от страна на други компании извън асоциацията.

Как определяте фирмите, които участват в този пилотен проект? Какви са изискванията за участие в него?

Вeржиния Димитрова:

Пилотния проект е резултат от една от целите на нашата Асоциация "Българска бизнес мрежа". В стремежа си да търсим трайни решения по отношение на създаването на квалифицирани служители вътре в компаниите и нуждите от наистина добре работещи професионалисти в българския бизнес, стигнахме до логичното решение за сътрудничество с висшите учебни заведения в България. Проведоха се множество разговори, работни срещи. Проведе се и едно проучване сред българските компании относно това в какви области те са готови да приемат стажанти, каква им е нагласата да приемат стажанти, които са студенти в послени години от обучението си във висшите учебни заведения. Резултатите категорично показаха голям интерес от страна на бизнеса. Имаме фирми, които заявяват интерес да приемат 5 – 10 студенти веднага на стаж при себе си. Така идентифицирахме основните области и основните специалности, които представляват интерес.

По какъв начин протичат практикумите на студентите?

Вeржиния Димитрова:

Тези практикуми се провеждат с цел всеки един млад човек, който завършва или е в последните години на своето следване да може реално да изпълни една конкретна работна задача. Така че ние разработихме методика за въвеждане на студентите в работния процес. Има ментор, който е представител на съответната компания. Той ги придружава и формулира много конкретно по какво ще работят, както и задачите, които ще им бъдат и зададени. Процесът е така организиран, че в края на стажовете на студентите да има конкретен продукт от тяхната работа, която от една страна да обогати тях самите, а от друга страна да има резултати за компанията, за която работят.

Все още е рано да коментираме какво ще се получи като краен продукт. Ние предвиждаме работни срещи на всеки две седмици с участието на отговорници от страна на Асоциацията и с страна на преподавателите, които пряко следят развитието на студентите. Ние ще следим пряко процеса, ще се стараем той да бъде максимално ефективен, полезен и мотивиращ и за двете страни.

Стажовете са платени. Какви суми получават студентите?

Вeржиния Димитрова:

Студентите работят във фирмите средно около 2 часа на ден в рамките на един работен месец. Те ще получават заплащането си на час. Ние сме оставили всеки един от работодателите да определи конкретната ставка. Тя ще бъде в разумните граници – за такъв обем работа ще е под минимална работна заплата в България. Аз не бих искала да се ангажирам с конкретни цифри - става дума за заплащане на час.

С какво този проект ще помогне на бизнеса, на образованието в България и на бъдещите кадри, които ще се развиват?

Вeржиния Димитрова:

Ние се надяваме това да е проект, който ще се развива във времето. В момента работим пилотно с два университета. Надяваме се в началото на учебната година реалният проект да стартира и той да се превърне в една стабилна годишна програма за сътрудничество с тези два университета, както и с университети, които са в други области в образованието.

По отношение на приноса на проекта, мога да кажа, че бизнесът изключително много се нуждае от млади специалисти, които имат компетентни умения и могат бързо да поемат ангажименти в реална работна среда. Всяка българска компания има нужда от това. Така че това е нещо, което много се очаква и е абсолютно необходимо за развитието на българския бизнес.

От друга страна, за студентите това ще бъде изключително полезно, ще ги ориентира и ще даде основание те наистина да изберат професията на своя живот, допирайки се до реалните бизнес условия и реалната работна среда, в която те ще попаднат в последствие. Това ще им позволи те да усвоят паралелно със знанието от университетите практически компетенции и допълнителни умения, които няма как да получат в едно висше учебно заведение.

В крайна сметка в този проект ние се стремим да установим един добър диалог между висшето образование и бизнеса. Един диалог, от който се нуждае цялото общество и в който крайният резултат, който ще постигнем в рамките на месеци и години, е повишаване компетентността на хора, които излизат от учебното заведение. Това според нас е отговорност не само на университетите, но и на бизнеса. И ако няма такъв диалог, това не може да бъде постигнато.

Следваща стъпка в нашата програма "Академия Българска бизнес мрежа" е провеждането на кръгли маси, постоянен диалог между академичния свят и бизнеса. Разбрахме, че това се очаква с нетърпение, както от преподаватели от академичната общност, така и от самия бизнес. Това е диалог, в който има много позитивност, а не популярните критики, че университетите не дават това, от което има нужда бизнесът.

Тук може би е мястото да предупредим студентите,че участието им в такива платени стажове, не означава, че ще си вземат по-лесно държавните изпити...

Вeржиния Димитрова:

Не означава, разбира се. Но участието им в стажовете означава, че те биха могли да разработят чудесни практически дипломни работи. Ние знаем, че те се затрудняваха и се затрудняват все още, с това да намерят компания, в която да могат да разработят своята дипломна работа. Това ще ги улесни и в крайна сметка тяхното представяне в университета ще бъде подобрено. Надяваме се да постигнем резултати и в тази посока.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...