Създаваме регистър на участвалите в застрахователни измами

01.02.2005 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Заради липсата на информация ежегодно едни и същи лица получават милиони левове обезщетения

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Господин Тодоров, по колко и какви случаи работи в момента Асоциацията за застрахователна сигурност?

Юрий Тодоров:

Работим с няколко застрахователни компании, но все още количеството на случаите не е това, което бихме искали. Все повече компании обаче се обръщат към нас. В момента работим по случай, свързан със застраховка Злополука. Един и същ клиент е сключил полицата в две различни компании почти по едно и също време. Интересното е, че стойностите, за които са сключени застраховките, са значително завишени. Претенцията е за получена травма и е за около 20 хил. лв. общо към двете компании. Случаят още не е приключен, но имаме основателни съмнения да смятаме, че лицето е получило травмата много преди това. Нормалната практика, използвана за разкриване на застрахователни измами, е свързана с разкриване наличието на определени признаци. Има т. нар. общи признаци, които са валидни за всички видове застраховки, има и такива, които са характерни за всеки вид застраховка. В конкретния случай основният признак, по който се ориентирахме, че може би има застрахователна измама, е наличието на еднакви по покритие и сключени почти по едно и също време полици. Имаше и няколко други признака - лицето е било спортист няколко години преди това, имал е предишна травма и вече му е изплащано обезщетение от трета застрахователна компания. На лицето все още не е изплатено обезщетение, тъй като предстоят още проверки по случая.

Работим и по голяма кражба на имущество на фирма, но трябва да приключи цялото разследване, за да кажем дали има, или няма застрахователна измама. Случаят е доста сериозен, имаме няколко такива. Чрез Асоциацията на охранителните фирми, която е наш член, установихме по-тясно сътрудничество с отделните охранителни фирми. Тяхното съдействие ни е особено полезно в случаите на взломни кражби. В последно време тези кражби зачестиха поради факта, че престъпните елементи в България имат много добри технически средства, с които да заблудят централите на СОТ.

Имате ли вече приключени случаи?

Юрий Тодоров:

Имаме приключени случаи, при които за съжаление събраните доказателства не са достатъчни, за да предадем лицата на полицейските органи. Имаме приключен и случай, при който помогнахме на застрахователна компания да откаже изплащане на обезщетение, но не на базата на събраните доказателства, въпреки че те носят много съмнителен характер. Самите застрахователи прецениха на този етап така да бъде приключен случаят. Оставихме събраните данни във владение на застрахователя. Те ще бъдат извадени като доказателства при евентуален съдебен процес.

По какви проекти работи асоциацията?

Юрий Тодоров:

Работим по много сериозен проект, който смятаме, че ще бъде полезен за застрахователното дело в България. Той е свързан със създаването на единна база данни за лицата, участвали в застрахователни измами. Съвместно с колегите от големите застрахователни компании събираме информация за регистрирани такива събития, като се връщаме до три години назад и обобщаваме тези данни по определени признаци. Идеята ни е всеки застраховател да може да проверява клиента си - доколко рисков е той, какви събития са настъпили с него и т. н., но на този етап все още не сме започнали изграждането на единната база данни за всички щети. В момента в България никой не може да каже колко събития е имало дадено лице. Липсата на информация довежда до получаването на милиони левове обезщетения от едни и същи хора ежегодно от различни компании. Част от тези лица са известни на полицията, те са криминални елементи. Няма нищо лошо всеки да може да се застрахова, но не може на човек с криминално досие, с няколко кражби, с няколко щети, взривяване на автомобил и т. н. да му се определя същата рискова премия като на един нормален гражданин. Време е да започнем да работим като истински застрахователи. Никой в чужбина няма да ви застрахова, без да знае къде сте били преди това, имали ли сте щети, или ако го направи, то ще бъде срещу много висока цена. Срещаме определено нежелание за разрешаването на този проблем. Интересно дали служителите на чуждестранните компании, които присъстват и на нашия пазар, си сътрудничат с такива организации в другите страни, в които присъстват. Веднага ще ви дам отговор - Националното криминално застрахователно бюро в САЩ се спонсорира от повече от сто застрахователни компании. Учудващ е фактът защо същите тези компании в България не искат и не проявяват желание да работят за тази кауза.

По кои видове полици се извършват най-често застрахователни измами?

Юрий Тодоров:

Най-големи по обем и като стойност са измамите в автомобилното застраховане. Там обектът за извършване на застрахователна измама е най-лесен, най-бързо се реализира, а признаците, за които вече споменах, са най-малко и най-трудно може да бъдат хванати. Въпреки че имахме куриозен случай, при който на мястото, от което уж трябва да е откраднат автомобилът, той няма как да бъде оставен. Голям е делът и на измамите с имущество и земеделски култури. В световната практика голям дял заемат измамите със застраховки Живот и Злополука. В България те все още не са взели сериозен превес над останалите, но вече се чувства постепенното им нарастване.

Какви схеми се използват при застраховките на земеделски култури?

Юрий Тодоров:

Проблемът е, че някои от председателите на кооперации от дълги години са свикнали, че правейки застраховка, трябва да спечелят не само за кооперациите, но и за себе си. Тук корупционният елемент е много голям. Ако са засети например 50 хил. дка, застраховат се само четири или пет хил. дка в различните местности, така че да бъде обхваната цялата територия, и ако настъпи събитие, тогава винаги са увредени застрахованите територии. Липсата на регулация и кадастрални планове, неправилното оформяне на застрахователния договор и др. улесняват извършването на този род измами. Почти винаги неправомерните плащания, които се извършват на собствениците на земеделски имоти, стават с участието на самите застрахователи - от нивото на агент или инспектор. Има случаи на застраховане чрез антидатиране на полицата, но това са т. нар. груби застрахователни измами. Имахме случаи на измръзване на земеделски култури в Добруджа за сериозни суми от 100-150 хил. лв.

С колко застрахователни компании работи асоциацията?

Юрий Тодоров:

Имаме сключени договори за провеждане на съвместна дейност с три застрахователни компании, текат разговори с още няколко. Надяваме се нещата да тръгнат и компаниите да ни сътрудничат по-сериозно. Предстои ни да сключим споразумение и с Дирекция на Национална служба Полиция.

Имаме покана за участие от Международната асоциация за борба със застрахователните измами. Получихме писмо от Енди Уейк, който е заместник изпълнителен секретар на асоциацията и представител на Lloyd's, в което ни пожелава успех и се обръща към застрахователите да ни сътрудничат. Очакваме на срещата, която ще се проведе през май т. г., да получим по-голяма подкрепа. В целия Балкански регион ние сме първа такава структура. Надяваме се нещата да тръгнат и застрахователните компании да ни сътрудничат по-сериозно.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...