С листването в Лондон ще интернационализираме акционерната си база

22.11.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Специално за ECON.BG

 

Г-н Тодоров, Петрол АД планира увеличаване на капитала си. Какви инструменти ще използвате? Как това се съчетава с излизането на дружеството на Лондонската фондова борса?

Орлин Тодоров:

Възнамеряваме да увеличим капитала си чрез издаването на нови акции в размер равен на една трета от сега съществуващия брой акции. Нашето желание е голямата част от новите акции да бъдат записани от чуждестранни институционални инвеститори. За целта ще издадем Глобални депозитарни разписки (ГДР) върху нашите акции. Тези разписки ще се регистрират за търговия на борсата в Лондон и ще бъдат предложени на инвеститорите. Чрез разписките инвеститорите стават акционери в компанията и имат всички права, както и всички оставали акционери. Емисионната стойност на новите акции ще съответства на цената на пласираните глобални депозитарни разписки.

Как ще протече предлагането? Каква ще е ролята на ING Банк?

Орлин Тодоров:

Предлагането ще протече по класическа схема. Изготвяме проспект, съдържащ информация за компанията, който ще бъде представен за одобрение от английския регулаторен орган. Ролята на банката е да намери заинтересовани инвеститори и да пласира разписките. Тя организира срещи с инвеститори, които чрез проспекта и чрез срещи с ръководството на компанията се запознават с дейността й. На тази база преценяват дали да инвестират или не.

Защо избрахте Лондонската борса?

Орлин Тодоров:

Защото в България няма как да се генерира толкова голям капитал. Можем да се обърнем единствено към международни инвеститори – различни фондове с интерес към акции от централна и източна Европа. Лондон е най-големият финансов център в Европа, където се концентрират интересите на множество инвеститори. Изискванията за регистрация са такива, че ние като компания сме в състояние да отговорим на тях. Комбинацията от всичко това ни накара да изберем Лондон. 

Къде са евентуалните рискове?

Орлин Тодоров:

Рисковете при една подобна сделка са много и най-различни, особено при относително сложна сделка като нашата, където се съчетават в едно два отделни процеса - увеличението на капитала и емитирането на ГДР и две различни законодателства.  Отделно от това всички участници на пазара са подложени на всякакви рискове – политически, пазарни, бизнес-рискове и пр. Всяка страна носи някакъв риск – както Петрол АД и сегашните му акционери, така и бъдещите нови инвеститори. Всяко инвестиционно решение се базира на преценка за баланса между рисковете и ползите. Ние вярваме, че преценката на инвеститорите ще е благоприятна за Петрол.

Къде ще бъдат насочени постъпленията от сделката?

Орлин Тодоров:

За развитие на бизнеса на компанията, и основно за инвестиции в мрежата от бензиностанции и петролни бази.

Предвиждате развитие на мрежата от бензиностанции – това реконструкция на съществуващите ли означава или откриване на нови?

Орлин Тодоров:

И двете, няма причина да се ограничаваме. Искаме да изградим мрежа, която адекватно да отговори на очакванията на потребителите.

Как очаквате  да повлияе на Петрол АД влизането на България в ЕС – ще помогне ли това на компанията или напротив?

Орлин Тодоров:

Убедени сме, че това ще е от полза за всички, не само за Петрол. Нямаме никакви притеснения от този процес. Дори бих казал, че изпреварваме държавата в това отношение, тъй като с листването в Лондон на практика ще интернационализираме акционерната си база.

С какво, според Вас, е позната марката Петрол? Искате ли да промените нещо в тази насока?

Орлин Тодоров:

Считам, че повечето българи познават добре марката "Петрол". Нашето намeрение е да я развиваме и в бъдеще и тя да се свързва с предлагането на висококачествени продукти и услуги.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...