Трудно може да се каже, че някой предлага "по-добро решение за БТК"

06.05.2003 | 01:00
по статията работи: econ.bg
 

- Г-н Цибурис, Вие участвате като един от инвеститорите в приватизацията на БТК заедно с американския фонд Адвент. Вторият участник в процедурата консорциумът Коч Холдинг Тюрк Телеком обаче заяви, че предлага по-добро решение за БТК и настоява за промяна на приватизационната процедура?

Леонидас Цибурис:

- Трудно може да се каже, че някой предлага "по-добро решение за БТК", защото инвеститорите, които стоят зад Вива Венчърс, по време на преговорите с българската страна се съгласиха на всички условия, поставени от България. Процедурата беше прозрачна и равнопоставена за всички участници. В края на процедурата Агенцията за приватизация избра кандидата, който е предложил най-добра оферта. Сегашният купувач премина през обстойни проверки на различни български институции и вярваме, че никой чуждестранен инвеститор няма правото да поставя под съмнение решенията на българските власти. Не би трябвало да се правят опити да се омаловажат и провалят шестмесечните сериозни усилия на българските институции, водещи световни финансови институции и техните екипи, без дори да предлагат по-добри условия.

- Но вторият купувач твърди, че може да предложи по-добри условия за БТК?

Леонидас Цибурис:

- От всички изявления на Коч Холдинг разбираме, че те не са съгласни с решението на българското правителство цената за 65% от БТК да има по-голяма тежест при оценка на офертите. Те настояват т. нар. "социални аспекти" на сделката да имат водещо място, като обаче под това се разбира единствено броят на планираните съкращения на персонала. Вторият консорциум твърди, че е предложил по.добра оферта, която е с 25 милиона евро по-ниска цена, но пък с 2500 по-малко съкратени служители. Аз не мога да коментирам дали трябва да се критикуват правителството и принципала на БТК за критериите  за оценка на офертите. Това, което можем да кажем е, че социалният аспект на една сделка е много по-широко понятие от броя на съкращенията на персонала. Той включва преди всичко редица ползи за обществото – чрез модернизиране на компанията, увеличаване на конкурентноспособността и печалбата й Вива Венчърс ще генерира добавена стойност за българското общество. Бяхме обвинени, че предлагаме неясни социални разходи. Това обаче не е така. Ние ясно сме се ангажирали пред пет министерства, че БТК ще провежда широка кампания за подкрепа на българската образователна система и на учащите чрез различен тип подкрепа - стипендии, компютри, софтуер, учебни практики, финансиране. За тези програми е отделена сума от 10 милиона евро за първите две години след сключване на сделката. В социалните аспекти на сделката се включват и ползите от преструктурирането на компанията. Ясно за всички в България е, че БТК има твърде голям персонал. Тюрк Телеком също биха го потвърдили. Всъщност, както и те самите заявиха Тюрк Телеком има 21,5 млн. стационарни линии, GSM мрежа, NMT мрежа (аналогова мобилна мрежа), наземи и подводни кабелни системи, бизнес с кабелна телевизия и 65 000 служители. БТК разполага с 2,9 млн. линии и 25 000 служители. Дори и без да знаем точното съотношение на служител, обслужващ брой линии, можем да кажем, че Тюрк Телеком има четири пъти по-малко служители за линия в сравнение с БТК. Наистина ли вярвате, че ако Тюрк Телеком управлява БТК и наистина иска да я модернизира, купувачът ще си позволи да поддържа такова голямо несъответствие. Да не говорим за риска какво ще стане със самата Тюрк Телеком, след като бъде приватизирана. Или БТК няма да бъде цифровизирана и модернизирана достатъчно, за да запази повече служители или турската компания просто използва неизбежните съкращения, за да спечели подкрепата на синдикатите и да ги използва като инструмент, за да провали сделката със сегашния купувач.

- Все пак социалните аспекти не могат да бъдат омаловажавани.

Леонидас Цибурис:

- Да, така е. Ние винаги сме казвали, че искаме да направим БТК компания на нивото на световния телекомуникационен сектор, но това трябва да стане чрез честно отношение към работниците. Не искаме да обещаваме много, но искаме да се знае какво със сигурност можем да направим. Както вече беше публично обявено бюджетът ни за компенсации на съкратените работници и преквалификация е 45 млн. евро за следващите две години. Предвидено е и значително увеличение на заплатите в сравнение със сегашното им ниво. Нашите инвеститори и мениджъри вярват, че успехът на БТК зависи най-вече от хората в компанията и ще посветят много усилия на това да се убедят, че хората в БТК са щастливи и горди, че са част от компанията.

- Коч Холдинг са готови да увеличат и инвестициите си...

Леонидас Цибурис:

- Те сравняват инвестициите си с гарантираните от Вива Венчърс 400 млн. евро инвестиции и твърдят че имат намерение да инвестират 618 млн. евро. Факт е обаче, че те, както и ние, представиха банкова гаранция само за инвестиции в размер на 400 млн. евро. Вива Венчърс се ангажира да направи инвестиции за още 300 млн. евро, така че общата сума от 700 млн. евро и  отново надвишава предложените от турския консорциум 618 млн. евро.

- Вива Венчърс не подведе ли обществото като включи нови параметри?

Леонидас Цибурис:

- Няма такова нещо. Всички нови параметри всъщност са значителни подобрения на офертата, които правят нашето предложение още по-добро в сравнение с офертата на Коч Холдинг. На практика ние се съгласихме да направим абсолютно всички отстъпки, за които настояваше българската страна. Ние ще дадем на държавата ви 7% от приходите от евентуална последваща продажба на нашия дял в БТК, осигурихме 70 млн. евро за рефинансиране на държавната гаранция за заемите на БТК, осигурена е значителна сума, която ще се използва само за финансиранe и поддръжка на съоръженията на Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи, включително и разходи за служителите, които ще се занимават с това, спонсориране на българската образователна система и др. Това в никакъв случай не са незначителни или подвеждащи параметри и подобрения. Затова сме изненадани и разочаровани да получим подобни квалификации от уважаван бизнесмен, какъвто е г-н Али Коч.

- Но консорциума Коч Холдинг Тюрк Телеком казва, че ще се откаже от дивидента?

Леонидас Цибурис:

- Просто защото това е най-лесният начин да се затрудни сегашната сделка. Ситуацията с дивидента всъщност е много проста – кредиторите на БТК не са съгласни дивидентът да бъде изплащан преди сключването на сделката. Две  от трите финансиращи институции са отпуснали заеми на БТК само срещу държавни гаранции и биха поискали да получат обратно парите си веднага след приватизацията. Получавайки счетоводния баланс на БТК те казват "не" на идеята да се разпределя дивидент преди сделката – това би означавало да се изтеглят от БТК налични средства на компанията. Ако министърът на съобщенията разпредели дивидент преди сделката, тогава банките ще приберат парите за държавните гаранции, което вероятно ще доведе до прекъсване на приватизацията за известно време и нейното още по-голямо забавяне. След това може би ще остане само един кандидат за БТК, който обаче тогава може би ще предложи по-ниска цена.

- Все пак Коч Холдинг обещава да донесе ползи за страната...

Леонидас Цибурис:

- Коч Холдинг наистина представя в България група силни компании, управляващи милиарди долари активи и десетки хиляди служители. Ако погледнем по-отблизо ще се убедим, че Тюрк Телеком е една от най-големите световни компании в областта на телекомуникациите, но това е държавна компания, на която й предстои приватизация. Освен това тя няма никакъв опит извън Турция. Коч Холдинг е силна група, която обаче няма опит в областта на телекомуникациите и съвсем малък опит в България. Другият участник - инвеститорът Карлайл Груп е един от най-големите американски инвестиционни фондове. Но те нямат никакъв бизнес в Централна и Източна Европа и имат съвсем малък опит в областта на телекомуникациите. Според официалната информация Карлайл са инвестирали над 1 млрд. долара в телекомуникациите, но в списъка на тези инвестиции присъстват инвестиции в издателския бизнес, кабелни телевизии и DSL, което е различен бизнес от управлението на телекомуникационна компания. Единствената им инвестиция в "телекомуникациите" в Европа е френският вестник Le Figaro.

- А какви са инвеститорите зад Вива Венчърс?

Леонидас Цибурис:

- Както вече стана ясно Вива Венчърс е подкрепена от финансови инвеститори, които имат значителен опит в корпоративното управление и в телекомуникациите, работят отдавна в региона и в България. Ние водим в България комбинация от американски и европейски капитали със силно присъствие в Централна и Източна Европа. Адвент има инвестиции в над 40 компании в областта на телекомуникациите и високите технологии – при това част от тях са в Източна Европа – GSM мобилният оператор MobiFon SA (Румъния), доставчика на мобилни телекомуникационни услуги Чешки Мобил (Чехия), най-големият полски доставчик на кабелна и сателитна платена телевизия @entertainment (Полша), Elender Information в Унгария и Slovanet Group в Чехия и Словакия. Национална банка на Гърция пък има опит в инвестирането и работата в България и до момента има успешни инвестиции в  Обединена Българска Банка 89,9% от която бяха закупени за 207 милиона долара през 2000 г. Инвестицията на НБГ във веригата магазини Mr. Bricolage достигна 2,5 млн. евро. Друг инвеститор, който стои зад Вива Венчърс – Ентърпрайз Инвесторс вече е инвестирал повече от 700 млн. евро в Полша, Румъния и Словакия и е една от най-големите инвестиционни групи в Централна и Източна Европа с успешни инвестиции в 85 компании. Ентърпрайз управляват фондове в размер на 725 милиона евро. Суис  Лайф също е водещ инвеститор в Европа, управляващ 2,6 млрд. евро. Компанията работи в Централна и Източна Европа чрез дъщерното си дружество 5Е Холдинг. Не е необходимо да говоря и за ЕБВР, която е най-големият единичен инвеститор в региона и освен това осигурява допълнително финансиране за региона извън собствените й инвестиции. През 2001 общият обем на банката стигна 3,6 млрд. евро за 102 операции. Около три четвърти от бизнеса на ЕБВР е с частни инвеститори.

 

- От всички изявления на Коч Холдинг разбираме, че те не са съгласни с решението на българското правителство цената за 65% от БТК да има по-голяма тежест при оценка на офертите. Те настояват т. нар. "социални аспекти" на сделката да имат водещо място, като обаче под това се разбира единствено броят на планираните съкращения на персонала. Вторият консорциум твърди, че е предложил по.добра оферта, която е с 25 милиона евро по-ниска цена, но пък с 2500 по-малко съкратени служители. Аз не мога да коментирам дали трябва да се критикуват правителството и принципала на БТК за критериите  за оценка на офертите. Това, което можем да кажем е, че социалният аспект на една сделка е много по-широко понятие от броя на съкращенията на персонала. Той включва преди всичко редица ползи за обществото – чрез модернизиране на компанията, увеличаване на конкурентноспособността и печалбата й Вива Венчърс ще генерира добавена стойност за българското общество. Бяхме обвинени, че предлагаме неясни социални разходи. Това обаче не е така. Ние ясно сме се ангажирали пред пет министерства, че БТК ще провежда широка кампания за подкрепа на българската образователна система и на учащите чрез различен тип подкрепа - стипендии, компютри, софтуер, учебни практики, финансиране. За тези програми е отделена сума от 10 милиона евро за първите две години след сключване на сделката. В социалните аспекти на сделката се включват и ползите от преструктурирането на компанията. Ясно за всички в България е, че БТК има твърде голям персонал. Тюрк Телеком също биха го потвърдили. Всъщност, както и те самите заявиха Тюрк Телеком има 21,5 млн. стационарни линии, GSM мрежа, NMT мрежа (аналогова мобилна мрежа), наземи и подводни кабелни системи, бизнес с кабелна телевизия и 65 000 служители. БТК разполага с 2,9 млн. линии и 25 000 служители. Дори и без да знаем точното съотношение на служител, обслужващ брой линии, можем да кажем, че Тюрк Телеком има четири пъти по-малко служители за линия в сравнение с БТК. Наистина ли вярвате, че ако Тюрк Телеком управлява БТК и наистина иска да я модернизира, купувачът ще си позволи да поддържа такова голямо несъответствие. Да не говорим за риска какво ще стане със самата Тюрк Телеком, след като бъде приватизирана. Или БТК няма да бъде цифровизирана и модернизирана достатъчно, за да запази повече служители или турската компания просто използва неизбежните съкращения, за да спечели подкрепата на синдикатите и да ги използва като инструмент, за да провали сделката със сегашния купувач.

- Все пак социалните аспекти не могат да бъдат омаловажавани.

Леонидас Цибурис:

- Да, така е. Ние винаги сме казвали, че искаме да направим БТК компания на нивото на световния телекомуникационен сектор, но това трябва да стане чрез честно отношение към работниците. Не искаме да обещаваме много, но искаме да се знае какво със сигурност можем да направим. Както вече беше публично обявено бюджетът ни за компенсации на съкратените работници и преквалификация е 45 млн. евро за следващите две години. Предвидено е и значително увеличение на заплатите в сравнение със сегашното им ниво. Нашите инвеститори и мениджъри вярват, че успехът на БТК зависи най-вече от хората в компанията и ще посветят много усилия на това да се убедят, че хората в БТК са щастливи и горди, че са част от компанията.

- Коч Холдинг са готови да увеличат и инвестициите си...

Леонидас Цибурис:

- Те сравняват инвестициите си с гарантираните от Вива Венчърс 400 млн. евро инвестиции и твърдят че имат намерение да инвестират 618 млн. евро. Факт е обаче, че те, както и ние, представиха банкова гаранция само за инвестиции в размер на 400 млн. евро. Вива Венчърс се ангажира да направи инвестиции за още 300 млн. евро, така че общата сума от 700 млн. евро и  отново надвишава предложените от турския консорциум 618 млн. евро.

- Вива Венчърс не подведе ли обществото като включи нови параметри?

Леонидас Цибурис:

- Няма такова нещо. Всички нови параметри всъщност са значителни подобрения на офертата, които правят нашето предложение още по-добро в сравнение с офертата на Коч Холдинг. На практика ние се съгласихме да направим абсолютно всички отстъпки, за които настояваше българската страна. Ние ще дадем на държавата ви 7% от приходите от евентуална последваща продажба на нашия дял в БТК, осигурихме 70 млн. евро за рефинансиране на държавната гаранция за заемите на БТК, осигурена е значителна сума, която ще се използва само за финансиранe и поддръжка на съоръженията на Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи, включително и разходи за служителите, които ще се занимават с това, спонсориране на българската образователна система и др. Това в никакъв случай не са незначителни или подвеждащи параметри и подобрения. Затова сме изненадани и разочаровани да получим подобни квалификации от уважаван бизнесмен, какъвто е г-н Али Коч.

- Но консорциума Коч Холдинг Тюрк Телеком казва, че ще се откаже от дивидента?

Леонидас Цибурис:

- Просто защото това е най-лесният начин да се затрудни сегашната сделка. Ситуацията с дивидента всъщност е много проста – кредиторите на БТК не са съгласни дивидентът да бъде изплащан преди сключването на сделката. Две  от трите финансиращи институции са отпуснали заеми на БТК само срещу държавни гаранции и биха поискали да получат обратно парите си веднага след приватизацията. Получавайки счетоводния баланс на БТК те казват "не" на идеята да се разпределя дивидент преди сделката – това би означавало да се изтеглят от БТК налични средства на компанията. Ако министърът на съобщенията разпредели дивидент преди сделката, тогава банките ще приберат парите за държавните гаранции, което вероятно ще доведе до прекъсване на приватизацията за известно време и нейното още по-голямо забавяне. След това може би ще остане само един кандидат за БТК, който обаче тогава може би ще предложи по-ниска цена.

- Все пак Коч Холдинг обещава да донесе ползи за страната...

Леонидас Цибурис:

- Коч Холдинг наистина представя в България група силни компании, управляващи милиарди долари активи и десетки хиляди служители. Ако погледнем по-отблизо ще се убедим, че Тюрк Телеком е една от най-големите световни компании в областта на телекомуникациите, но това е държавна компания, на която й предстои приватизация. Освен това тя няма никакъв опит извън Турция. Коч Холдинг е силна група, която обаче няма опит в областта на телекомуникациите и съвсем малък опит в България. Другият участник - инвеститорът Карлайл Груп е един от най-големите американски инвестиционни фондове. Но те нямат никакъв бизнес в Централна и Източна Европа и имат съвсем малък опит в областта на телекомуникациите. Според официалната информация Карлайл са инвестирали над 1 млрд. долара в телекомуникациите, но в списъка на тези инвестиции присъстват инвестиции в издателския бизнес, кабелни телевизии и DSL, което е различен бизнес от управлението на телекомуникационна компания. Единствената им инвестиция в "телекомуникациите" в Европа е френският вестник Le Figaro.

- А какви са инвеститорите зад Вива Венчърс?

Леонидас Цибурис:

- Както вече стана ясно Вива Венчърс е подкрепена от финансови инвеститори, които имат значителен опит в корпоративното управление и в телекомуникациите, работят отдавна в региона и в България. Ние водим в България комбинация от американски и европейски капитали със силно присъствие в Централна и Източна Европа. Адвент има инвестиции в над 40 компании в областта на телекомуникациите и високите технологии – при това част от тях са в Източна Европа – GSM мобилният оператор MobiFon SA (Румъния), доставчика на мобилни телекомуникационни услуги Чешки Мобил (Чехия), най-големият полски доставчик на кабелна и сателитна платена телевизия @entertainment (Полша), Elender Information в Унгария и Slovanet Group в Чехия и Словакия. Национална банка на Гърция пък има опит в инвестирането и работата в България и до момента има успешни инвестиции в  Обединена Българска Банка 89,9% от която бяха закупени за 207 милиона долара през 2000 г. Инвестицията на НБГ във веригата магазини Mr. Bricolage достигна 2,5 млн. евро. Друг инвеститор, който стои зад Вива Венчърс – Ентърпрайз Инвесторс вече е инвестирал повече от 700 млн. евро в Полша, Румъния и Словакия и е една от най-големите инвестиционни групи в Централна и Източна Европа с успешни инвестиции в 85 компании. Ентърпрайз управляват фондове в размер на 725 милиона евро. Суис  Лайф също е водещ инвеститор в Европа, управляващ 2,6 млрд. евро. Компанията работи в Централна и Източна Европа чрез дъщерното си дружество 5Е Холдинг. Не е необходимо да говоря и за ЕБВР, която е най-големият единичен инвеститор в региона и освен това осигурява допълнително финансиране за региона извън собствените й инвестиции. През 2001 общият обем на банката стигна 3,6 млрд. евро за 102 операции. Около три четвърти от бизнеса на ЕБВР е с частни инвеститори.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...