Трябва да се стимулира икономиката, защото заетостта е следствие от нея

28.07.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Олег Чулев, ръководител на Националната служба по заетостта, за Българско национално радио
Репортерка:

Днес са обсъждани, доколкото разбрахме, промени в Закона за закрила при безработица и актуални мерки, бързи мерки, които да подпомогнат финансово фонд "Преквалификация и безработица". Какво точно дискутирахте?

О. Чулев:

Целта на тази среща беше да запознаем двете власти със състоянието на фонда и с тенденциите, които се очертават. Допреди две години, знаете, това беше един фонд с много апетити към него. И ако преди две години собствените приходи бяха 90 процента от всички приходи общо, то днес приходите от вноски, които минават през него, са едва 57.7 процента, а останалото са трансфери от държавния бюджет, т.е. вече сме в едно положение, в което вноските могат едва да покриват обезщетенията при безработица. А активната политика е фактически, доколкото я правим, се поема от държавния бюджет.

Репортерка:

Това означава ли, че на практика активните мерки на пазара на труда по разкриване на работни места за в бъдеще ще се поемат като финансиране изцяло от държавата, а фонд "Преквалификация и безработица" ще плаща само пасивните обезщетения, т.е. на хората, които са съкратени?

О. Чулев:

Да, фондът може да поеме в момента единствено своите осигурителни функции. И тенденциите са той да покрива именно тези функции, а активната политика вече със законова норма да се финансира от държавата. Така че, Националната служба по заетостта ще борави, както и сега борави, но не на основата на закон, с два финансови потока. Единият - от вноските на работници и работодатели, и другият - от държавния бюджет.

Репортерка:

Вие очаквате ли тази година безработицата да спадне? И с колко процента да се случи това? Каква е тенденцията в момента на пазара на труда?

О. Чулев:

Допреди два месеца имахме устойчиво ниво на безработица 18.7, 18.6, 18.5. В момента безработицата е 17.1. Естествено е, че това са сезонните фактори, имаме много силен сезон. Естествено, че сивата икономика, особено в сферата на услугите, също поема голяма част от хората. Нормално е това да продължава през летните месеци или поне да се стабилизира на едно такова по-ниско ниво. И отсега ние трябва да мислим с какво ще се стимулира заетостта от октомври, когато започнат тези хора да се връщат.

/Предоставено от BEF News Desk/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 04.10   771 г. – След смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. 1366 г. – Започва антитурският (по-късно и...