Туризмът е основен двигател за развитието в Стрелча

23.07.2007 | 04:00
по статията работи: econ.bg
Иван Радев – управител на хотел-механа "XIX век"

 

Стрелча е един малък град, с големи възможности за развитието на туризма и неподозирани бизнесвъзможности, привличащи инвестиции. През последните години се наблюдава тенденция на намаляване общия брой, отрицателен естествен прираст и увеличаване броя на застаряващото население. Развитието на туризма в района на Стрелча е приоритетна задача за общината. Местоположението й в полупланински район предоставя отлични възможности за производство на висококачествена екологично чиста продукция.

Интервю на икономическото предаване "Екон" на ТВ "Европа"

Как се насочихте към хотелиерския бизнес?

""

Иван Радев – управител на хотел-механа "XIX век":

След като ме съкратиха от работа през 1989 година трябваше да измисля нещо ново и тогава ми се отвори възможност да отида до Несебър, където ми бяха първите стъпки към хотелиерския бизнес. Благодарен съм на хора като г-н Яни Николов и г-жа Галя Занешева, които ми помогнаха при навлизането в областта на туризма.

Как насочихте своите интереси към Стрелча?

Иван Радев:

През 1994 година трябваше да се ориентирам някъде и то не към морето, някъде на по-тихо място. В Стрелча е минала по-голяма част от детството ми. Като начало направихме кафе-бар и видях, че има почва за развитие на туризма. Сега вече имаме хотелски комплекс с механа, фитнес зала, тераса за слънчеви бани, отделно имаме детско заведение, което се казва "Том и Джери".

Колко време Ви отне реализацията на проекта?

Иван Радев:

Специално реализацията на хотелския комплекс ни коства 5 години. Проектът е изцяло наш като се започне от проектиране до обзавеждането, всичко си е наши идеи. Направили сме го в стар стил с дискретен лукс, който да бъде уютен за гостите, които посещават нашия комплекс. Всеки предмет в механата е със своя история, просто няма случайни предмети.

Кои са най-наболелите проблеми за този бранш?

Иван Радев:

Това са кадрите - като навсякъде, много трудно се намират опитни сервитьори, които знаят езици. Специално в Стрелча гимназията, която имаме, се ориентира към подготвянето на такива кадри.

Успявате ли да им предложите изгодни оферти да останат на работа тук?

Иван Радев:

В момента заплатата, която получават спрямо предходната година се е увеличила с около 30%. Имаме пътникопоток, имаме клиенти и когато имаме туристи и заплатите се увеличават. Зимните месеци (ноември и декември) са ни по-трудни. Около Нова година имаме много работа, докато февруари и март са ни слаби месеци.

Според вас какво е бъдещето и какво трябва да се направи, за да има развитие този бизнес?

Иван Радев:

Бъдещето е свързано с балнеоложкия туризъм и еко-туризма и селскостопанския туризъм. Стрелча е малка община и финансовия ресурс е ограничен. Предимно се разчита на гости, които са от съседните градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик и др. Туризмът, свързан с балнеолечението е най-подходящия за града като цяло. Имаме дадености, имаме минерални води. Трябва само да се осъществят проектите, които са започнати.

Силна ли е конкуренцията в региона?

Иван Радев:

В региона не може да се говори за конкуренция, защото всяко населено место има своите дадености. Стрелча има възможности за развитие на балнеологията и може да се насочим в тази посока. Конкуренцията на този етап не е голяма. В нашия град тепърва започва да се развива конкуренцията като цяло. Имаме 2 частни хотела и един държавен, един санаториум и няколко частни квартири.

Има ли интерес от страна на чуждестранни инвеститори?

Иван Радев:

В Стрелча много трудно се попада на инвеститор, който желае да направи нещо. По принцип всеки идва, заграбва, за да може да препродаде след време и от това страда общината и хората в общината.

Получавате ли някакво съдействие от общината?

Иван Радев:

Всичко в направено със съдействие на общината. Не сме имали пречки за строителството, дори са били много либерални с нас. Проектирането го правим след като построим дадена част от обекта. Нямаме пречки с общината, даже може да се каже, че работим добре с тях в областта на туризма.

Каква е ролята на държавата в този бизнес?

Иван Радев:

Държавата е вдигнала ръце от нас. Нямаме съдействие от държавата, даже в общини като нашата с висока безработица и ниски доходи, държавата не прави нищо да ни облекчи било с кредити или програми. В малките населени места, където тепърва прохожда този бизнес няма интерес от държавата да се развиваме.

Смятате ли, че нещата ще се променят след като България вече е реален член на Европейския съюз?

Иван Радев:

Нещата вече се променят, имаме туристи, които са от ЕС. Имаме много клиенти румънци, които идват в България по-лесно, защото на границата се минава само с лична карта. Предполагам, че хора от ЕС, които се нуждаят от лечение и балнеология, която се развива тук, ще имат по-голям интерес. Всичко е въпрос на реклама, на това да се знае какво лекуват водите в Стрелча и да им предложим нормални условия за пребиваване, за отдих и лечение.

Каква е точно инвестицията, направена от Вас?

Иван Радев: Ние сме направили инвестиции в размер на над 500 хил. лева, от които 300 хил. са кредити от банкови институции, а останалите са собствени средства.

Кога реално очаквате тяхната възвръщаемост?

Иван Радев:

Надали ще бъде в близките 10 години.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...