ФГВБ ще работи в ущърб на другите кредитори на фалиралите трезори

20.08.2001 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Иван Панчев, синдик на Бизнесбанк, пред в.”Пари”
Г-н Панчев, защо се обявявате срещу проектозакона за банковата несъстоятелност?

Според мен законът за банковата несъстоятелност не е приоритетен в момента. Този закон трябва да се гледа и приема заедно с евентуалното изменение на Закона за банките с оглед на това да се създаде единна система за обслужване на отношенията в банковата сфера.

Какви по-конкретно са забележките ви?

Проектът, който беше гледан в 38-ото НС и приет на първо четене, страдаше най-малкото от един дефект - липсата на какъвто и да било обществен дебат по регулирането на отношенията банка-общество-държава. В крайна сметка банковата система е силно обвързана с всички обществени институции. Банките работят с парите на обществото и никой не може да определя с лека ръка как ще загинат парите на обществото при фалита на една банка. Затова считам, че хората, разбиращи, знаещи, работещи в системата, трябва да бъдат чути, когато става дума за законова регламентация на фалита на банките. За съжаление досега се появяват само изказвания на хора, работещи по създаването на новия закон, без да се дава точна и ясна представа за самите законови текстове. Само наличието на такава информация би дало възможност на хората, разбиращи за какво става дума, да вземат отношение.

Законодателството ни е европейско - подчинено на базелските стандарти, и изведнъж - американска система за банкова несъстоятелност. Европейската несъстоятелност се подчинява на съдебните органи. В проекта, който г-н Димитров лансира, несъстоятелността като в американското право се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете. Във всичките ми разговори с хората, работещи по закона, аз задавам въпрос: след като ФГВБ е един от кредиторите, и то невинаги най-големият, и след като ФГВБ управлява синдиците /защото правото за назначаване и смяна е на практика управление/, кой ще защитава интересите на другите кредитори. Никой не може да ме убеди, че кредитор и упражняващ правата по управление на хората, контролиращи масата по несъстоятелността, не е привилегирован.

В крайна сметка в случая става дума за регламентиране на обществени отношения, които са нарушени, и единственият орган, призван да отсъди кое е правилното решение и как трябва тези отношения да се развиват оттук натам - това е съдът. Съдебната система е затова и затова е независима - за да отсъжда по законосъобразност.

Често критикуват вас, синдиците, за мудна работа.

Бързината на реализацията на несъстоятелността на една банкова институция е твърде относително понятия. Искам да наблегна на най-важния факт, касаещ този въпрос. Става дума за отношения с твърде сериозен финансов характер. Много голяма част от клиентите на една банка са коректни и добри, но несъстоятелността на обслужващата ги банка се отразява зле на техния бизнес. Ако пристъпим към бърза ликвидация на банката, това ще докара нови проблеми на тези фирми.

/Предоставено от BEF News Desk/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...