Факторингът - комплексна услуга за финансиране, поемане на риска и събиране на вземанията

24.06.2010 | 13:52
по статията работи:
Хеди Шулц-Куртев, консултант клиенти за България в централния офис на "ДС-Концепт Факторинг" в Мьонхенгладбах
Факторингът - комплексна услуга за финансиране, поемане на риска и събиране на вземанията

Специално за Econ.bg

DS-Concept Factoring ("ДС-Концепт Факторинг") е немска финансова компания, предлагаща услугите си на клиенти от три континента.

Основната дейност на фирмата в България се изразява във финансиране износа и вноса на български компании. Предлаганата от DS-Concept Factoring финансова услуга "факторинг" се извършва в тясно сътрудничество със застрахователна компания Euler Hermes Kreditversicherungs-AG.

През май 2000 г. дружеството разкри свой офис в Турция, от 2003 г. функционира филиал на DS-Concept Factoring GmbH и в София с цел да осигури достъп на български износители и вносители до факторинг финансиране. През следващите години експанзията на фирмата продължава и днес разполага с нови филиали в Египет, Пакистан, Хонг Конг и Ню Йорк. С Хеди Шулц-Куртев - консултант клиенти за България в централния офис на "ДС-Концепт Факторинг" в Мьонхенгладбах, разговаряме за услугата факторинг и за бъдещето и в България.

 

Г-жо Шулц-Куртев, как оценявате развитието на факторинга в България през годините?

Хеди Шулц-Куртев:

ДС-Концепт Факторинг е немска факторинг компания със седалище в Мьонхенгладбах, Германия. Фирмата ни стъпи на българския пазар в края на 2003 г. Тогава повечето фирми дори не бяха чували за този вид финансова услуга. С радост мога да кажа, че недоверието, с което трябваше да се борим в началото, отшумя и вече го няма. Все повече фирми се убеждават в предимствата на факторинга. Интересът към факторинг финансиране непрекъснато расте, броят на факторинговите компании в България постоянно се увеличава и възникналата конкуренция помага за популяризирането на факторинга.

Защо една фирма да се спре именно на факторинга като вид финансиране?

Хеди Шулц-Куртев:

Факт е, че факторингът като вид оборотно финансиране добива все по-голяма популярност в България. Разсроченото плащане е често срещана практика между доставчик и клиент. Много български фирми са конкурентоспособни, отговарят на европейските изисквания и доставят за сериозни клиенти в Европа и не само. За повечето от тях обаче проблем се явяват оборотните средства. Това е причина да се избягва сключването на сделки с разсрочено плащане.

Радващо за нас е, че все повече фирми търсят решение чрез факторинг. Той е добра възможност за краткосрочно финансиране на база извършени продажби. Факторингът е по-гъвкъв от банковите кредити. В този случай няма нужда от допълнителни обезпечения или ипотеки. За обезпечение служи самото вземане на клиента.

Купувачите се проучват предварително, закупените от нас вземания са застраховани, с други думи ние предлагаме факторинг без регрес. В случаи на фалит или неплатежоспособност рискът се поема от нас или по-точно от застрахователната компания, с която работим. Фирмата ни работи с износители, които предлагат разсрочено плащане на своите клиенти между 30 и 90 дни.  Реално нашите клиенти получават повече от оборотно финансиране, а именно една комплексна услуга от финансиране, поемане на риска и събиране на вземанията.

За кои браншове смятате, че има най-голям потенциал факторингът?

Хеди Шулц-Куртев:

Машиностроене, металообработване, химическа промишленост, селскостопански услуги, текстил, хранително-вкусова индустрия и изобщо - за всички действащи предприятия с износ за Европейския съюз.

Рефлектира ли икономическата ситуация в Европа и България върху дейността на ДС-Концепт Факторинг?

Хеди Шулц-Куртев:

В условията на икономическа криза факторингът е бърза и гъвкава възможност за краткосрочно кредитиране и покриване на финансовия риск, свързан с разсроченото плащане. Нормално е интересът към нашата дейност да нарасне. Ние предлагаме не само финансиране, но и застраховане на вземанията. Дори големи международни компании могат да се окажат проблемен длъжник. Това кара много фирми да се презастраховат чрез факторинг.

Какви са Вашите очаквания занапред? Смятате ли, че интерсът ще продължи да расте? Какви са амбициите на ДС-Концепт Факторинг в бъдеще?

Хеди Шулц-Куртев:

Смятам, че интересът към дейността ни ще продължи да нараства. Мисля, че бизнесът в България не престава да се убеждава в предимствата на този вид финансиране. Разбира се, ние ще продължим да се развиваме и да се стремим към по-пълно и комплексно обслужване на клиентите ни.

В тази връзка искам да кажа, че ние предлагаме не само експортен, но и импортен факторинг. С негова помощ клиентите ни могат да си осигурят ресурс за финансиране доставките на стоки и материали от чужбина. Ние помагаме на нашите клиенти да увеличат своите обороти, да подобрят своята ликвидност, да бъдат гъвкави на международните пазари, да бъдат конкурентоспособни и да печелят нови клиенти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 30.10   701 г. – Започва понтификатът на папа Йоан VI. 1470 г. – Хенри VI става отново крал на Англия. 1905 г. – Император Николай II обявява с указ първата...