Философията ни е ускорен растеж и гарантирана социална стабилност

01.10.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

Госпожо Радева, мисията на МВФ приключи без постигане на съгласие по ключови въпроси, това ще бъде ли проблем за приемането на бюджет 2005?

Нина Радева:

Напротив, още с подписването на меморандума през август беше постигнато съгласие по най-важните бюджетни въпроси - планирано равнище на приходи; данъчни облекчения за фирмите чрез намаляване на корпоративния данък от 19.5 на 15%, ускорена амортизация на новозакупени активи, с които се усвояват нови технологии и се усъвършенства крайният продукт; намаляване срока за възстановяване на ДДС; намаляване данъчната тежест за физическите лица от всички подоходни групи; повишаване необлагаемия минимум; семейно подоходно облагане и други. Одобрение получи цялостната бюджетна философия, а именно ускорен икономически растеж при гарантирана социална стабилност. Вече е време българите да почувстват резултатите от успешната макроикономическа политика. Затова и нашият проектобюджет 2005 залага на баланса на интереси на различните социални групи и от позициите на либерализма предлага различни социални политики.

Фондът постави въпроса за реалността на бюджетните прогнози за 2004 г. и необходимостта излишъците да се разпределят от парламента?

Нина Радева:

МВФ естествено следи как се изпълнява Законът за бюджета и как се харчат парите, включително и от преизпълнение на бюджета. Член 35 от Закона за устройството на държавния бюджет е много ясен - той дава правомощия на правителството да се разпорежда с излишъка. Разбира се, то трябва да се съобрази с договореностите в меморандума, а именно да изразходва излишъци само в рамките на 1% от БВП.

Точно по време на мисията, която настоява да пестим, политическият съвет на НДСВ реши, че ще харчи свръхприходите. Това проява на мускули ли е, предвид че не ни трябва финансиране от МВФ и споразумението е вече предпазно?

Нина Радева:

Споразумението с МВФ е предпазно, но въпреки това е много важно. Ние искаме да запазим "печата на одобрението", което едно споразумение с фонда налага пред международните финансови среди. Предложеният проект за усвояване на парите от преизпълнение на бюджет 2004 не застрашава макроикономическата стабилност и крайния резултат от преговорите с фонда. Политическият съвет на НДСВ дава публичност на решенията си, защото наистина стремежът е да се защитят възможно най-големи обществени интереси. 15-годишният преход беше много тежък за много широки слоеве от българското общество. Затова смятам, че ние като либерална политическа сила трябва да подкрепим хората, особено в такива сфери като здравеопазването, образованието, където проблемите са много тежки. Освен това икономически растеж без инвестиции в инфраструктурни проекти не е възможен.

Като че ли е нормално, пари да се насочват в образование, пътища, водоснабдяване, но не е ли предизборен ход даването на коледни добавки?

Нина Радева:

Това е практика в последните години и не виждам защо го свързвате с изборите. Добавките за РЗ са от икономии на ФРЗ, а за добавките към коледните пенсии, което наистина се осигурява от преизпълнението на бюджета, мисля, че това е наистина справедливо.

По предложение на работодателски организации правителството обсъжда минималната работна заплата да бъде заменена с почасова ставка?

Нина Радева:

Почасовото заплащане като система и сега е допустимо по Кодекса на труда. Разбира се, и аз го подкрепям и смятам, че по-голямата мобилност при наемането на работна ръка ще доведе до намаляване на безработицата. Минималната работна заплата вече е без особено значение. Тя е свързана по-скоро със системите на социалното подпомагане, а не със заплащането на труда. По важно е равнището на заплащане да осигури нормално възпроизводство и развитие на работната сила. Минималната работна заплата от 2001 г. се е увеличила с над 50% и това не е довело нито до по-голяма безработица, нито до други работодателски проблеми. Напротив, според проучванията на Алфа рисърч работодателите са настроени оптимистично и те декларират планове за откриване на работни места и търсят по-високо квалифицирана работна ръка. Това, разбира се, означава по-големи разходи за труд, но на базата на по-висока производителност на труда.

Каква е причината най-желаното намаление на ДДС да бъде отлагано?

Нина Радева:

Политиката на намаляване на преките данъци за сметка на косвените е в съответствие с ангажиментите по присъединяването ни към ЕС и е залегнало в нашата дългосрочна данъчна стратегия. ДДС е много важен източник на приходи в бюджета и затова промени както в размера му, така и в механизмите на администриране трябва да се правят много внимателно.

Защо НДСВ не може да реши кадрови въпроси на сметната палата, НОИ и застрахователния надзор?

Нина Радева:

През годината управляващата коалиция реши много важни проблеми, много по-важни от посочените кадрови назначения. И НОИ, и Сметната палата функционират на базата на много добри устройствени закони и правилници и работят много добре. Важно е тези институции да бъдат оглавявани и в бъдеще от достойни хора, които ще гарантират тяхната стабилност. Затова е необходимо те да бъдат и политически консенсусни, и експертно утвърдени личности. Относно Сметната палата смятам, че тя трябва да се ръководи от икономист предвид характера на одитната дейност, която извършва.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...