Фондовият пазар още не е алтернатива на банковото финансиране у нас

30.06.2004 | 01:00
по статията работи: econ.bg
Албена инвест холдинг започва дискусия за бъдещето на текстилния бранш

 

Съвместно интервю на в-к ПАРИ и ECON.BG

 

- Господин Недялков, доволен ли сте от резултатите на Албена инвест холдинг АД за 2003 г.?

Бойко Недялков:

- Финансовият резултат на холдинга е добър - 2.732 млн. лв. чиста печалба. Тя е с около 40% по-висока от тази за 2002 г. Инвестициите в дружествата на Албена инвест холдинг за 2003 г. са над 3.200 млн. лв. През последните няколко години сериозно модернизирахме някои от дружествата и оздравихме финансово Торготерм. Очакваме печалбата от това дружество през 2004 г. да бъде между 850 и 900 хил. лв.

В много дружества се запазва тенденцията да се увеличат продажбите. В Бряст АД те се вдигнаха с около 20% през 2003 спрямо 2002 г. През тази година растат отново с 20-25% спрямо 2003. Но темповете на растеж са недостатъчни.

- Проблемът в персонала ли е?

Бойко Недялков:

- Това не означава, че нашият персонал не е качествен. В тези предприятия не беше инвестирано през годините от 1986 до 1996 г., когато бяха придобити от такива структури като нашата. В началото ние не бяхме достатъчно мощни, за да се хвърлим да влагаме навсякъде. По-голямата част от усилията на Албена инвест холдинг бяха насочени към инвестиции в Албена.

- С какви темпове планирате да се вдигне производителността на фирмите в портфейла на Албена инвест холдинг?

Бойко Недялков:

- Предизвикателството пред нас е много сериозно. В тези две години, които предстоят, за по-голяма част от предприятията сме сигурни, че трябва да удвоим, а в някои даже да учетворим обемите на производство. Имаме тригодишна инвестиционна програма до 2007 г. Сега я преработваме в посока увеличаване на инвестиционните ресурси с оглед на това, че нещата стават все по-сериозни. Стремежът ни е да планираме поне три години напред намеренията си.

- В кои отрасли виждате най-големите проблеми за вашите предприятия?

Бойко Недялков:

- Тази година има сериозни притеснения за нашите текстилни предприятия. Текстилният бранш е сериозно затруднен у нас и в цяла Европа. Очаква се през 2005 г. да паднат квотите на азиатските страни за европейските пазари. Китай е един от най-големите износители на текстилни изделия - и само миналата година е реализирал експорт за 54 млрд. USD. Една от промишленостите, в които най-много се инвестира там, е текстилният бранш. На световния пазар излиза втори играч - Индия, която до началото на ХХ век е традиционно най-голямата сила в областта на текстила. За миналата година те има имат 13.4 млрд. USD износ на текстил - много по-малко от Китай, но се планира темповете на нарастване на този експорт да надхвърлят 17.5-18% на година и да стигнат 30 млрд. USD до 2006 г. Това е страшно.

- Означава ли това, че холдингът ще насочи тази година инвестициите си в предприятията си от текстилната промишленост?

Бойко Недялков:

- Не мога да кажа в момента дали ще инвестираме, или ще разпродадем оборудването и ще се опитаме да променим дейността на тези дружества. Но с огромно внимание следим този въпрос. В понеделник ще имаме съвещание с други производители, особено на памучни изделия. Западна Европа изнесе текстилната си промишленост в Азия. Самото пренасяне на предприятията и обвързването на всички разходи във валути, които са фиксирани към долара, говори, че осъществяват икономия. Еврото сега е 1.2 USD, а беше обратното.  Осъществяването на разходи в долари или във валута, свързана с долара, и изнасянето в държави, където приходите и цените са в евро, осигуряват невероятни предимства само от това, че сте позиционирани на азиатския пазар. Затварянето на тези фирми е свързано със загуба на работни места. Но не може икономиката да не се преориентира и да продължава да губи стойност.

- Казахте, че текстилът и автотранспортът са печеливши дейности за Албена инвест холдинг. Защо тогава се наложи смяна на директорите на Добруджански текстил и Албена автотранс?

Бойко Недялков:

- Добруджански текстил за първи път от 5 години насам реализира загуба през 2003 г. Фирмата генерира положителен финансов поток, което не е без значение. Смяната на директори се налага, защото ръководството на Албена инвест холдинг смята, че те не са направили максимума, за да изпълнят производствените си планове. Това се отнася и за Албена автотранс.

- Каква е оценката ви за капиталовия пазар в България?

Бойко Недялков:

- Капиталовият пазар в последните години се развива, а за положителното му развитие повлия новият Закон за публично предлагане на ценни книжа. Изобщо дейността на правителството на НДСВ доста сериозно подходи към развитието на капиталовия пазар. Самият факт, че индексът Sofix се вдигна толкова много през последните години, достатъчно ясно показва положителната тенденция.

Истината обаче е, че обемите на него са твърде нищожни, за да може да дадат алтернативна възможност за финансиране на българските дружества засега. Макар в последно време да наблюдаваме появата на корпоративни и облигационни емисии. Ние в Албена инвест холдинг се замисляме да подготвим такава за осъществяване на нашите инвестиционни цели. Генерираме наши потоци, но ако те не стигнат, вариантите са или да прибегнем към банкови заеми, или евентуално към облигационна емисия.

- Да очакваме ли в близкото бъдеще информация за облигационна емисия?

Бойко Недялков:

- Не би трябвало да се спекулира на тази тема. Ние в момента планираме цялата си инвестиционна стратегия и разчетите ще излязат до месец и половина. Ако се окаже, че се налага и ние не можем сами да се справим с инвестициите си, не е изключено да има емисия.

Хубавото на облигационната емисия е, че за нея се искат по-малко гаранции. Тя се поема от повече хора, първоначални поематели и банки. След това се търгува на вторичния пазар. От друга гледна точка, обикновено една корпоративна облигационна емисия има по-висок лихвен процент, отколкото би могло да се договори, предоставяйки съответните гаранции на банковата система. Цената на финансирането не е без значение.

- Каква ще бъде политиката на Албена инвест холдинг в следващите години към персонала?

Бойко Недялков:

- Ние не сме Западна Европа, за да можем да си позволим да закупим изградени хора. Отношението ни към подготовката на кадрите, към запазване на кадрите е нещо, което трябва рязко да се промени.  За тези 2-3 г., които идват, Албена инвест холдинг си дава сметка, че има много сериозни предизвикателства пред нас. В Торготерм например от началото на годината заплатите са вдигнати с 30%, което е съществено увеличение.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...