Целта ни е заедно да изградим по-добър образ на родината ни

02.09.2003 | 01:00
по статията работи: econ.bg
 

Специално за ECON.BG

 

- Как възникна идеята за създаването на Main BG Сlub? Какви са целите на клуба?

Георги Иванов:

- Main BG Сlub е създаден в края на 2002 година от група български студенти във Франкфурт на Майн, Германия. Идеята при основаването на клуба беше да се сформират контакти, които да допринесат за по-добра комуникация между германски и български фирми и да се осъществят съвместни проекти. С течение на времето се оказа, че повечето членове на клуба гледат на идеята в по-регионален план. Акцентът на философията ни се измести към по-социални цели, като помагане на идващите студенти в Германия, подпомагане на различни социални, културни и научни дейности, поддържане на лични контакти. Сега чакаме последния официален отговор от финансовото министерство, от което зависи дали ще бъдем признати за сдружение с идеална цел или ще ни бъдат налагани данъци. Във Франкфурт има още два български клуба, а подобни български клубове има и в много градове в Германия. Целта ни е заедно да изградим по-добър образ на родината ни. Образ, който да е изграден върху националните ни традиции, култура и духовни ценности и от който всеки ще има нужда и полза.

- Има ли интерес към клуба от страна на българските студенти?

Георги Иванов:

- В момента с всички дейности се занимава основно Борда на директорите. Структурата на клуба е разделена на групи по интереси – Бизнес група, Група по образование, ИТ група и Група по администрация. Всеки член може да се присъедини към която поиска и към колкото поиска групи. Всяка група самостоятелно избира председателя си, който автоматично влиза в Борда на директорите.

- Кои са основните проблеми на българските студенти в Германия?

Георги Иванов:

- Проблемите са най-различни. Основните са финансови. Това с което клубът може да помогне на българските студенти е по отношение на интеграцията им в Германия, чрез контакти, събирания, купони и т.н.

Момчил Митев:

- Всеки студент в Германия се опитва да се справи по някакъв начин. Остава малко време за социални занимания на добра воля, като нашия клуб например. Мисля, че с времето, започваме да се осъзнаваме като етническа група и да изграждаме нашите структури, които след време да имат традиции и да играят по-съществена роля.

- Коя е основната разлика между германската и българската образователни системи?

Георги Иванов:

- Основната разлика в средното образование между Германия и България е, че в Германия учителите се опитват да преподават всичко докато го разбере всеки един ученик, докато в България учителите се движат по план.

Момчил Митев:

- Разликите във висшето образование са много съществени. В Германия всички изпити са писмени, в рамките на 90 или 120 минути и изискват усърдна подготовка. Изискванията са много високи. Не е нужно да се присъства винаги на лекции, има възможност за работа. Всеобщото мнение е, че равнището на образование в Германия е по-високо от българското, но е по-ниско от това в британските и американски топ университети. Като цяло, немското образование е добра база.

- Какви са плановете на Клуба? Възнамерявате ли да разширите дейността му?

Георги Иванов:

- Главната ни цел е да постигнем един по-добър и професионален образ на България в Германия. Да окажем, че в страната ни има способни хора, да покажем, че комунистическите и криминални елементи не съответстват на болшинството, да изградим правилна представа за българите и за България.

 

Георги Иванов:

- Главната ни цел е да постигнем един по-добър и професионален образ на България в Германия. Да окажем, че в страната ни има способни хора, да покажем, че комунистическите и криминални елементи не съответстват на болшинството, да изградим правилна представа за българите и за България.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...