За да сте щастливи: Спрете да правите тези 8 неща! 1 2

26.03.2013
по статията работи: Петя Бързилска
Щастието е съкровена цел на всеки от нас. Просто махнете излишните неща от уравнението
За да сте щастливи: Спрете да правите тези 8 неща!

Щастието е съкровена цел на всеки от нас. Често обаче в уравнението на живота постигането на щастие в личен или професионален план е въпрос на изваждане, а не на добавяне.

Представете си например, какво би станало, ако премахнете от всекидневието си определени неща. Експертът по кариерно развитие Джеф Хейдън е изготвил списък с дейностите, без които вероятно бихте били по-щастливи. Списъкът е публикуван в сайта за бизнес и предприемачество Inc.com.

Спрете да...:

...обвинявате

Хората правят грешки. Служителите не успяват да отговорят на очакванията. Доставчиците не идват навреме... И вие ги обвинявате за вашите проблеми.

Може би обаче, вие също имате вина. Не сте обучили достатъчно добре служителите. Не сте си подсигурили резерви или пък искате твърде много, твърде рано.

Да поемате отговорност, вместо да обвинявате другите, не е мазохистично. Това ви дава сила – по този начин ще можете да се фокусирате да правите нещата по един по-добър или умен начин следващия път.

А когато ставаш по-умен и по-добър, ставаш и по-щастлив.

...впечатлявате

Никой не ви харесва истински заради дрехите, скъпата кола или длъжността, която заемате. Това са само „неща“. Хората може и да ги харесват, но това не означава, че харесват "вас". Това, което ви прави щастливи, са истинските връзки с хората около вас, така че спрете да се опитвате да впечатлявате, а бъдете себе си.

124778

Снимка: Thinkstock/Guliver

...се придържате към познатото

Когато се страхувате или сте несигурни, вие се хващате здраво за това, което познавате. Правите това, дори да знаете, че познатото не е добро за вас.

Липсата на страх или несигурност не е щастие, а просто... липса на страх или несигурност.

Да се придържате към това, което си мислите, че ви е нужно, няма да ви направи щастливи. Ако обаче се опитате да търсите това, което наистина ви трябва, има по-голяма вероятност да се почувствате по-добре.

Дори и да не постигнете желаното, вие ще се почувствате по-пълноценно от факта, че сте се опитали.

...прекъсвате

Прекъсването е грубо. Освен това, когато го правите, вие всъщност казвате: „Аз не те слушам, за да разбера какво казваш. Аз те слушам, за да реша какво искам да кажа аз“.

124777

Снимка: Photl.com

Искате хората да ви харесват? Тогава ги слушайте и се опитайте да разберете тяхната гледна точка. Хората ще ви обичат, а вие ще харесвате това чувство.

...хленчите

Вашите думи имат сила. Особено върху вас самите. Ако постоянно се оплаквате от проблемите, които имате, това ще ви накара да се чувствате по-зле, а не по-добре. Вместо да хленчите, положете същото усилие в опит да направите нещата по-добре.

...контролирате

Да, вие сте шефът. Да, вие сте гигантът на индустрията. Да, вие сте малката опашка, която върти голямото куче.

Обаче това, което наистина е във вашия контрол, сте вие самите. Ако се опитвате да контролирате други хора, значи сте решили, че вие, вашите цели, мечти и мнение са по-важни от това на другите. Пълният контрол е краткосрочно явление и освен това често включва страх, налагане на авторитет или някакво напрежение. Нито едно от тези неща обаче няма да ви накара да се почувствате толкова добре, колкото ако хората сами направят нещо за вас. А това ще ви направи щастливи.

...критикувате

Да, вие сте по-образовани. Да, вие имате повече опит. Да, вие сте изкачили повече планини и сте победили повече дракони. Това обаче не означава, че сте по-умни или по-добри. Това просто ви прави човека, който сте.

Опитайте се да харесате всички останали заради различията, които всеки притежава. Така ще видите другите и себе си в една по-добра светлина.

... се страхувате

Ние всички се страхуваме – от това, което може да се случи, от това, което не можем да променим, от това, което може и да не успеем да направим, или от това, което ни предостои.

Затова е по-лесно да се колебаем и да чакаме правилния момент. Междувременно дните, месеците и годините си отминават.

Както и нашите мечти.

124771

Снимка: Thinkstock/Guliver

Така че, не позволявайте страхът да ви контролира и задържа. Каквото и да сте намислили, започнете да работите за постигането на целта още днес. Направете първата крачка, а другите ще дойдат постепенно. Направете нещо – каквото и да е.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
4.82/35
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Nik40 N 28.03.2013 | 18:23
За впечатляването и контролирането не съм съгласен от части, тъй като е винаги добре вие да можете да впечатлите и контролирате дадена ситуация, отколкото някой друг.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...