Как богатите са станали богати? 2

27.07.2012
по статията работи: Петя Бързилска
Не е нито от получаване на заплата, нито от "сигурни" инвестиции
Как богатите са станали богати?

 

"Ако единствената ти цел е да станеш богат, никога няма да успееш”, казва Джон Рокфелер – първият милиардер в САЩ. Лесно е това твърдение да се изкаже от него. Въпреки това обаче неговата гледна точка е добре приета.

Ако единственото нещо, от което се интересувате, е как да направите пари, независимо колко печелите, те никога няма да са достатъчни, пишат от онлайн изданието за бизнес и предприемачество Inc.com.

Въпреки че всички ние имаме различни представи за това какво е успех, повечето от нас задължително включват и богатството в уравнението. За да узнаете повече за това, може да проверите ежегодния доклад, изготвен от Отдела за държавните приходи (Internal Revenue Service - IRS) на САЩ за данъчните декларации на 400-те души в страната, които са отчели най-голям коригиран брутен доход за годината. Въпреки че статистиката "убива" част от удоволствието, ако искате да станете богат, то в документа на IRS може да намерете интересни таблици и графики.

Последният доклад на Отдела за държавните приходи е от 2009 г. През тази година под формата на коригиран брутен доход богатите в топ 400 са събрали 77,4 млрд. долара. Може да изглежда, че това е много, но е отчетен спад в сравнение със 109,7-те млрд. долара от 2008 г. Освен това сумата е доста по-малка от рекорда от 2007 г., когато 400-те богаташи са спечелили 138,8 млрд. долара.

Общо 77,4-те млрд. долара означават, че средните годишни доходи на всеки в топ 400 са в размер на 202,4  млн. долара. Спадът им е значителен в сравнение с отчетените средни доходи от 334,8 млн. долара през 2007 г.

Това, което е интересно обаче, е как най-богатите 400 души са изкарали своите пари.

Оказва, се, че 8,6% от приходите им идват от заплати, 6,6% от лихви, 13% от дивиденти, 19,9% от съучастия и корпорации и 45,8% от капиталови печалби. Средният доход от капиталови печалби на 400-те богаташи е 16% от общите капиталови печалби, регистрирани от всички данъкоплатци в страната.

Очевидното заключение е, че да работите за заплата няма да ви направи богати. Това няма да стане и ако правите “сигурни инвестиции за получаване на доход или инвестирате само в големи корпорации. Притежаването на бизнес или бизнеси, независимо дали самостоятелно или в партньорство, може някой ден да ви направи богати, но това няма да стане веднага. Най-добрият начин е да успеете да генерирате огромен входящ финансов поток от парични средства.

Данните от доклада на IRS също поддържат най-вече последното предположение. Над 3 800 данъкоплатци влизат в топ 400 от 1992 г. досега. Само 27% обаче се появяват в класацията повече от един път. Едва 2% пък влизат в списъка 10 или повече пъти.

Очевидно забогатяването е резултат от инвестирането както във вас самите, така и в други хора, от поемането на риск, правенето на много малки неща по правилния начин... И след това - от правенето на едно голямо нещо наистина правилно. И разбира се остава надеждата, че ще постигнете и други цели по пътя нагоре, защото така дори и да не станете изключително богати, поне ще бъдете достатъчно заможни.

Страница на Econ.bg във Facebook

Оцени статията:
3.00/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Pafel Pafelov 27.07.2012 | 13:50
първата статия която чета без да има лъжи, небивалици, преувеличения и да е вярна на всичкото отгоре... евала!
Drink Beer 21.01.2013 | 23:26
"Най-добрият начин е да успеете да генерирате огромен входящ финансов поток от парични средства." - Нали и в БГ богатите са станали богати по същия начин със получаване на финансови потоци и реки от парични средства изпратени им от БКП и ДС !!!
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 14.04   73 г. – По време на римската обсада на крепостта Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени. 971 г. – След ожесточено...