Как да бъдеш ефективен в екип?

03.05.2014
по статията работи: Мария Добчева
Тайната на успеха се крие в усвояването на 5 златни навика
Как да бъдеш ефективен в екип?

Екипната работа е задължителна за изпълняването на важни и големи проекти. За да бъде един тийм обаче ефективен, неговите членове трябва да притежават определени качества и навици. Брент Глисън се позовава се на своя опит като бивш морски тюлен и обобщава своите съвети. Той събира препоръките си в статия във ''Форбс'', насочена към всеки, който иска да допринесе за постигането на общата цел на организацията или проекта, за който работи.

Слагай другите преди себе си

Това е просто концепция, която изисква повече усилие, отколкото изглежда на пръв поглед. Всяка сутрин трябва да се запитваш с какво ще допринеса на своя тийм и организация като цяло. Може да бъде най-малкото нещо: предложение да помогнеш с даден проект или просто един жест, важното е да преодолееш импулса си да не предлагаш помощта си поради страх, че ще я приемат.

Разсъждавай над постъпките си

Някои смятат за неправилно разсъждаването върху минали постъпки. Прекалено задълбочените хора често прекарат твърде дълго време, анализирайки своето поведение. Този навик обаче може да се превърне в нещо изключително ценно. Понякога и най-малката задача, която е твоя отговорност, може да допринесе за успеха на твоя екип или да го провали.

Бъди организиран

Да бъдеш организиран определено е нещо, което може да се научи. Някои от нас са такива по рождение, други трябва да положат малко повече усилия. Добрите членове на организацията, най-вече лидерите, трябва да бъдат организирани, така че да подкрепят целите на екипа си.

Допускай, че не знаеш достатъчно

Всеки успешен член на екип знае, че подготовката на тийма никога не е приключила. Личното и професионалното развитие е от изключителна важност за продължителния успех на организацията. Тези, които предполагат, че знаят всичко трябва, да напуснат екипа. Само тези, които прекарват времето си, увеличавайки своите знания и умения ще доведат организацията към прогрес.

Никога не се отпускай

Винаги излизай от комфортната си зона. Ако правиш това при изпълнението на всяка една задача, с която се заемеш, тази граници на комфортната ти зона ще продължи да се разширява. Този процес ще гарантира, че отдаваш целия си потенциал за успеха на твоя екип.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...