Производството на биохрани в България бележи постоянен ръст в последните години, като за 2011 г. регистрираните биопроизводители са се увеличили с 30%, сочат данните на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Непрестанно се увеличава и интересът от стана на българските потребители към храните с етикет "био". Самите производители на такива храни обаче признават, че не са изключение случаите, в които недобросъвестни търговци злоупотребят с определения като "екологично чист" и "естествен".
Как обаче да сме сигурни, че за производството на продукта, който купуваме, не са използвани синтетични торове и пестициди или генномодифицирани организми?
За това кои специфични знаци да търсим на етикетите на био храните споделиха пред iNews Красимир Кунчев от "Балкан Биосерт", фирма, която се занимава с контрол и
сертифициране на биопродукти, и Стоилко Апостолов от фондацията за биоземеделие "Биоселена". Видео по темата може видите
тук.
"Био"
Надписът "био" на етикета е сигурен белег, че конкретният продукт е произведен по екологичен начин, който щади околната среда и е с грижа за следващите поколения.
Снимка: Econ.bg
Сигурна информация дава знакът с кръгла форма и калинка в окръжността. С това лого се обозначават българските биопродукти и то е знак, че те са сертифицирани от някоя от българските фирми, които отговарят за контрола на екологичните храни. Логото на сертифициращата фирма също трябва лесно да бъде открито на етикета. В България има няколко компании, които следят спазват ли се стандартите за производство на био храни. Сред най-големите са "Балкан Биосерт", "BCS-OКОgarantie", "CERES" и"QC&I интернешънъл сървисиз".
Знакът на Общността
Другият задължителен символ, който трябва да потърсим на етикета, е стилизираният лист, съставен от бели звезди на зелен фон. Той е знак, че продуктът отговаря на екологичните директиви на Европейския съюз.
Снимка: Econ.bg
Логото за маркетиране на биопродуктите бе въведено преди две години. Не всеки може да обозначава продукцията си с този знак, дори да е сигурно, че тя е отгледана по всички екологични норми. Този символ гарантира, че продукцията е обявена пред съответните контролни органи и е сертифицирана като биопродукт.
Номерът на сертификата
Под знака на ЕС е разположен номерът на контролния орган, който последен е извършил операцията по контрол и сертификация на дадения производител.
Снимка: Econ.bg
"В България все още се срещат продукти, на които пише, че са произведени в екологично чисти райони, сред красива природа, което не е достатъчно, не означава, че са произведени по методите на биологичното производство", обяснява Стоилко Апостолов. За да не бъдат подведени потребителите, а и за да не бъдат ощетени истинските биопроизводители, е най-лесно да се потърсят именно тези задължителни елементи върху етикета, преди да се купи даден продукт.
Потърсете сертифициращата фирма
Сайтът на контролния орган, който е сертифицирал даден продукт, също може да бъде полезен. Там може да бъде намерена информация за производителите, които са регистрирани като "био". Освен че имената им фигурират на интернет страницата, там може да бъде намерена и информация за конкретните продукти, които са получили сертификат.
Снимка: Econ.bg
Попитайте продавача
Експертите съветват при съмнения, че написаното на етикета не отговаря на истината или при липса на достатъчно информация, потребителят да се обърне към търговеца. Да попита дали този продукт има сертификат и да поиска да види какво пише в него.
Иначе, статистиката показва, че в България все повече се отглеждат био продукти. През периода 2009-2010 г. площите с био разсад са се увеличили двойно. За 2011 г. ръстът е 30%. В момента в страната ни има 1054 сертифицирани производители, търговци и преработватели, а общата биоземеделска площ е 260 000 декара.
Това обаче все още е едва половин процент от обработвяемите площи в страната. За съжаление на българския купувач родните биопроизводители работят за чужбина. Над 90% от произведените био храни у нас се изнасят за Западна Европа, САЩ и Япония, показват данните на фондацията за биоземеделие "Биоселена".