Коя е най-опасната дума на работното място? 1

14.02.2013
по статията работи: Александър Димитров
Едно конкретно словосъчетание може да ви навреди особено много в кариерното развитие
Коя е най-опасната дума на работното място?

Думите имат огромна сила и това е ясно за всеки, който е попадал под удара им. Те те изстрелват нагоре или заземяват, провокират абсолютно всяка една от емоциите, които можем да изпитваме като хора.

Но нека си поговорим за думите в един определен контекст – този на работното място. Независимо дали говорим за интервю, или пък за вече започната работа в дадена компания, съществуват някои опасни и проблемни думи. Сигналните „пожар“ или „наводнение“ са ясни, защото извикват първичния страх у човека. „Кражба“, „измама“, „провал“ и други слова, носещи негативизъм в себе си, също са неприятни.

Но действително най-проблемната и често използвана дума, която е лукаво опасна, е „опитвам се“ в смисъла на „ще се опитам“. Поне така мисли Брад Хуувър, многофункционален предприемач и главен изпълнителен директор на езиковата платформа Grammarly. Пред CNN Fortune той разяснява защо смята така.

Според Хуувър, без значение дали става дума за интервю за работа, за резюме, за мотивационно писмо, или за реална работна обстановка, „ще се опитам“ просто е пропито с липса на вяра във възможностите, страст, желание и увереност. Накратко: всички тези качества, които ще ви помогнат да продължите нагоре и само нагоре в кариерата си.

В платформата Grammarly съществуват общо 66 най-различни синоними на „опитвам се“, но нито един от тях не е уверен и излъчващ позитивност като „правя“, „вярвам“, „действам“, „постигам“ или „успявам“.

„Нещо у мен се скъсва, когато чуя фразата „ще се опитам“, защото самата дума намеква за провал. Ако пробвате с „ще го направя“, освен, че вдъхвате увереност в себе си, създавате и по-добро впечатление“, теоретизира предприемача.

Що се отнася до резюметата и мотивационните писма, „опитвам се“ ви представя като човек, готов да се заеме с дадена задача или отговорности, но по вятърничав начин. Само тези девет букви могат да запратят резюмето ви в кошчето без замисляне. Същевременно, ако използвате по-активни, по-уверени думи, не се съмнявайте – това ще направи изрядно впечатление и ще изпъкнете.

Думата е оръжие срещу самите вас и по време на интервюта за работа. От вас се иска да сте уверени, да реагирате бързо, да сте оправни и да покажете, че самочувствието е вашето второ име. Едно „ще се опитам“ срива цялата кула от карти с качества, която се очаква да изградите.

Само се замислете – звъните на дадена компания, предлагаща консултантски услуги, да речем. Няма значение в каква сфера! Казвате за проблема си и срещу вас стои едно „добре, ще се опитаме да го отстраним“. В такъв случай вие не искате някой да се опита да оправи нещата, а желаете това да стане обезателно. Ако сте изнервени поради проблема, това „ще се опитаме“ ще ви ядоса още повече.

В случай, че пред вас стои наистина трудна задача, е по-добре да я предефинирате, да предложите цел или метод, който да е по-реален, вместо да се „опитвате“.

А в този ред на мисли, така като сме започнали с проблемните думи – има цял каталог от несигурни, половинчати слова, които са в духа на „ще се опитам“ и е добре да стоите далеч от тях. Малко примери - „някой ден“, „ако“, „никога“, „може би“, „не мога“...

Поуката е – не се „опитвайте“, не казвайте „може би“, „ако“, „не мога“. Ако наистина е трудно, предефинирайте. Но във всички случаи бъдете активни... и използвайте активни думи, които да подчертаят, а не да сринат вашите увереност и компетенции.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
2.55/8
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

светла иванова 20.02.2013 | 15:33
да, по всяка вероятност "опитвам се" е най-опасната дума отвъд океана; в българия обаче това, което смазва човека, е "не може/няма да стане"; ще го чуете навсякъде - в кабинета на шефа, когато предлагате нов подход в работата, при интернет-доставчика си, в супермаркета, при брокера на недвижими имоти... бих се радвала да чувам по-често "опасната дума" ОПИТВАМ СЕ...
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...