Най-важният въпрос за компанията ви

11.03.2013
по статията работи: Елица Елефтерова
Въпросите, които си задаваме всекидневно, определят качеството на живота ни. Това важи с пълна сила и за бизнеса
Най-важният въпрос за компанията ви

Вярваме в силата на въпросите. Именно въпросите, които си задаваме всекидневно, определят и качеството на живота ни.

Ако си задавате неприятни въпроси като "Защо аз?" или "Как може това да стане по-лошо?" - бъдете сигурни, че мозъкът ви ще зададе и отговори.

По същата логика, ако си задавате въпроси като "Как мога да се усъвършенствам?" или "За какво съм благодарен?", умът ви ще се окаже също толкова изобретателен.

Това важи с пълна сила и за бизнеса. Въпросите, които ръководителите на компании си задават ежедневно, определят колко добре (или зле) се представя оглавяваната от тях структура.

Съществува един въпрос, който е много по-важен, отколкото всеки друг въпрос, който някога се задава, независимо от индустрията, компанията или пазара. А именно: "Как с действията си в момента помагам на нашите клиенти?"

За да сме напълно наясно, думата “клиент” в този въпрос се отнася до "някой, който купува нещо от моята компания". Няма такова нещо като "вътрешен клиент"*. Компании, в които служителите мислят, че е продуктивно да се отговори на нуждите на т.нар. "вътрешни клиенти", са на път да се провалят.

Има две причини този въпрос да е толкова важен. Първо, той държи хората фокусирани върху клиентите, без които фирмата не може да съществува. Второ, той ви стимулира да мислите за реалната дейност, която извършвате в момента.

Успешните компании са тези, в които този въпрос е втора природа за всеки служител и е имплицитно заложен във всичко, което те правят в компанията. Дружества, в които този въпрос изглежда като "нещо, за което маркетингът трябва да се притеснява", или лежат на стари лаври, или активно се стремят в посока към загуба.

*"Вътрешен клиент" е служител, който получава стоки или услуги, произведени другаде в компанията като поощрение за неговата или нейната работа.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...